Băsescu insistă: „Coldea și Kovesi să dispară, dar să răspundă pentru că au compromis lupta anticorupție”

Băsescu insistă: „Coldea și Kovesi să dispară, dar să răspundă pentru că au compromis lupta anticorupție
Publicat: 12/05/2017, 15:19
Actualizat: 20/05/2017, 18:29

„Mai târziu, va fi prea târziu. Combaterea corupției pare a fi aproape compromisă din punct de vedere al imaginii. Cine a compromis-o? Exact aceia care, aflați în funcții în ultimii trei ani, trebuiau s-o ducă cu decență, cu probe și cu respectarea drepturilor fundamentale. Din păcate, n-au făcut-o și au compromis credibilitatea acțiunilor de combatere a corupției (vezi PS cu lista faptelor de notorietate publică”, a declarat președintele PMP, Traian Băsescu, pe Facebook.

Traian Băsescu a criticat practica „relaxării” în vilele SRI cu „șprițuri și petreceri” ale procurorilor, ofițerilor SRI, judecătorilor și oamenilor politici „laolaltă”.

Băsescu a susținut că din cauza decredibilizării combaterii corupției, „un individ instruit, dar putred de corupt și laș, de teapa lui Adrian Năstase, a ajuns să pară azi un nedreptățit”, uitând că era „Bombo de care fugeai în Congo” sau „Năstase, șapte case”, iar, ulterior, „jurnaliști și analiști, avocați și profesori puternic atașați minciunii și valorilor PSD, au reușit să reinstaleze atmosfera irespirabilă, din cauza propagandei mincinoase, a anului electoral 2009 și a nopții de 6 spre 7 decembrie”.

„Din păcate, procurori, judecători și ofițeri SRI, prin abuzurile lor și prin utilizarea discreționară a puterii, au dat ocazia acestei pelagre a tranziției să se reinventeze. Pentru acest eșec, generat de abuzurile ultimilor trei ani, procurori, judecători, ofițeri SRI precum Coldea, Koveși, Șelaru, Roșu, Stanciu, Dumbravă, Dragomir, Negulescu, Savin și mulți, mulți alții, care au confundat instituțiile statului cu niște instrumente aflate la dispoziția lor pentru a acapara o putere personală nemărginită, nelegitimă, pe care nu le-a dat-o nimeni, trebuie să dispară din magistratură și din SRI. Dar nu trebuie să dispară oricum. Ei trebuie să răspundă în fața legii pentru compromiterea luptei împotriva corupției prin abuzuri, prin represiune nedreaptă și implicare inadmisibilă în jocuri politice nedemocratice”, a susținut Traian Băsescu.

Traian Băsescu a afirmat că lupta împotriva corupției trebuie recredibilizată și relansată, acum, și nu „mai târziu”, prin înlocuirea celor care au compromis-o, „cu magistrați care înțeleg că justiția televizată este cea mai proastă, imorală și ilegală soluție și că la baza oricărui dosar penal trebuie să stea respectarea drepturilor fundamentale și probele reale”.

Liderul PMP a susținut că dacă eliminarea din magistratură și tragerea la răspundere penală a celor responsabili de abuzuri și a celor care au generat verdicte nefavorabile României la CEDO nu se face „rapid”, nimic din ce s-a făcut bine nu va mai putea fi recuperat.

„Azi, bilanțul anti-corupției încă este pozitiv și în realitate, dar și pe imagine. Cum va fi peste câteva săptămâni? Greu de spus”, a spus Băsescu.

Lista faptelor de notorietate publică la care a făcut trimitere liderul PMP include probe contrafăcute, denunțuri mincinoase obținute sub amenințarea cătușelor, denunțuri împotriva unor ținte politice atent selectate, refuzul procurorilor și judecătorilor de a ține cont de Legea 334 din 2006 privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, complete de judecată controlate de SRI, judecători care s-au compromis dând „mii” de mandate de supraveghere tehnică fără niciun fel de verificare, precum și „eșecurile tot mai frecvente ale dosarelor DNA, încropite la repezeală împotriva unor persoane publice incomode pentru Sistem”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția