Raluca Pancu
Raluca Pancu
1669 vizualizări 19 iun 2017

"Nu ştiu nimic vizavi de negocierile cu UDMR. Moţiunea de cenzură va trece cu un scor extrem de susbstanţial. Şi alţi parlamentari din alte partide consideră că moţiunea e un lucru bun şi vor veni şi vor vota alături de noi", a declarat preşedintele executiv al PSD.

Întrebat despre câţi parlamentari este vorba, Bădălău a răspuns că ar fi peste 20.

"Nu pot să vă informez, cred că peste 20", a mai spus Bădălău, adăugând faptul că le urează lui Sorin Grindeanu şi Victor Ponta "sănătate multă şi spor la guvernare încă două zile".

Între timp, negocierile cu UDMR sunt în plină desfăşurare. În această dimineaţă, şi premierul Sorin Grindeanu şi secretarul general al Guvernului, Victor Ponta s-au întâlnit cu liderii UDMR pentru a discuta despre susţinerea Guvernului la votul de miercuri, au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”, a fost depusă şi citită în Parlament, duminică, fiind semnată de 222 deputaţi şi senatori PSD şi ALDE, cu 11 mai puţin decât ar fi nevoie pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, miercuri. Cei 11 parlamentari au absentat motivat, a explicat Liviu Dragnea, care a dat asigurări că miercuri „votul va fi masiv”.

PSD nu se poate baza pe 10 parlamentari, cei de Timiş, cu excepţia unuia singur, anunţând că îl susţin pe Grindeanu, iar cei din Caraş Severin nepronunţându-se încă. Victor Ponta şi un alt deputat PSD de Gorj nu au semnat nici ei moţiunea.

Grupul ALDE nu se poate baza la moţiune pe cei cinci plecaţi în noul partid condus de Daniel Constantin, fostul lider PC, şi care îi sunt parteneri lui Victor Ponta. De altfel, conform lui Ponta, ar fi suficienţi 14 „dezertori” din majoritatea PSD-ALDE, ca moţiunea să pice. Cu toate acestea, parlamentarii PSD de Iaşi au semnat cu toţii moţiunea, în ciuda informaţiilor că primarul Chirica i-ar ralia în sprijinul lui Grindeanu.

Duminică, PSD a anunţat şi ruperea unui parlamentar PMP care a trecut la social-democraţi. De asemenea, grupul minorităţilor din Camera Deputaţilor numără 17 parlamentari care nu au anunţat încă cum vor vota, iar UDMR va decide abia miercuri, înaintea votului, cum şi dacă votează, existând informaţii că minoritatea maghiară va sprijini moţiunea PSD.

Pentru a trece, moţiunea de cenzură are nevoie de 233 de voturi, adică o majoritate de 50% plus unul din numărul parlamentarilor.

  

--

Citește și: