Raluca Pancu
no author
Raluca Pancu Liviu Dadacus - Mediafax
385 vizualizări 17 mai 2017

"Vreau să repet şi să subliniez faptul că această comisie e o comisie deschisă, în sensul că oricine are informaţii legate de la evenimentele din 2009 e chemat să sesizeze comisia. Vom analiza şi vom sta de vorbă cu cât mai multă lume pentru că scopul comisiei este să aflăm adevărul", a spus Mihai Fifor, la finele şedinţei, anunţând calendarul audierilor pentru săptămâna viitoare şi menţionând că membrii comisiei nu vor întreprinde vreo acţiune în cadrul comisiei care să se suprapună cu ancheta pe care Parchetul o are în desfăşurare.

Concret, programul audierilor, anunţat de MIhai Fifor, va arăta astfel:

- luni: Dan Andronic (autorul dezvăluirilor potrivit cărora, în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, din 2009, la locuinţa lui Gabriel Oprea se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, Vasile Dîncu şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror-general al României) dar şi Ana Maria Pătru (fosta şefă a AEP);

- marţi: Mircea Geoană (candidat la prezidenţiale la acea vreme), Dan Şova (senator PSD) şi Viorel Hrebenciuc (coordonatorul de campanie al PSD în 2009);

- miercuri: Vasile Blaga (ministru de Interne la acea vreme), Marian Tutilescu, Mihai Capră (secretari de stat), generalul Marcel Opriş (director STS la alegerile prezidenţiale din 2009).

Potrivit preşedintelui comisiei, Vasile Dîncu, Adriean Videanu şi Traian Băsescu se vor afla printre cei care urmează să fie chemaţi la audieri.

"O să vină şi momentul când îi vom invita pe cei care s-au aflat acolo. De aceea am dorit să ne întâlnim prima dată cu Dan Andronic pentru a relua firul naraţiunii domniei sale", a menţionat Fifor.

"Colegii au considerat că e firesc să plecăm cu audierea celor care au sesizat neregulile în desfăşurarea scrutinului prezidenţial şi tocmai de aceasta plecăm în felul acesta. Nu ne-am dorit să pară ca e o activitate politică, că nu despre asta discutăm. Va fi invitat şi Traian Băsescu şi cei pe care i-a văzut o ţară întreagă la televizor cu un tabel mare cu informaţii. Vom încerca să fim obiectivi", a mai spus Fifor.

Întrebat de ce Mircea Geoană a fost invitat în prima săptămână de lucru a comisiei, şi nu şi Traian Băsescu, Fifor a replicat: "Colegii au considerat că e firesc să plecăm cu audierea celor care au sesizat neregulile în desfăşurarea scrutinului prezidenţial şi tocmai de aceasta plecăm în felul acesta. Nu ne-am dorit să pară ca e o activitate politică, că nu despre asta discutăm. Va fi invitat şi Traian Băsescu şi cei pe care i-a văzut o ţară întreagă la televizor cu un tabel mare cu informaţii. Vom încerca să fim obiectivi".

Totodată, întrebat despre posibilitatea de a fi invitat la audieri şi preşedintele Klaus Iohannis, Fifor a precizat: „Cel puţin până în momentul acesta nu s-a vorbit despre un astfel de lucru. Dacă mă întrebaţi pe mine, nu văd care e relevanţa”.

În ceea ce priveşte lipsa accesului presei în sala de şedinţă, în timpul audierilor, Fifor a precizat că membrii comisiei vor încerca să asigure "o transparenţă totală", fără să spună exact cum.

"E o şedinţă care are şi un anume grad de confidenţialitate. Atunci când vor exista astfel de audieri, cu siguranţă o să vă anunţăm şi o să stabilim de comun acord", le-a precizat Fifor jurnaliştilor, care au avut acces doar la debutul şedinţei de miercuri, pentru a prelua câteva cadre pentru ilustraţie, ulterior fiind invitaţi afară.

Întrebat dacă la prima audiere, de luni, când Dan Andronic va fi chemat în faţa comisiei, presa va avea acces sau nu în timpul şedinţei, Fifor a răspuns că o decizie, în acest sens, va fi anunţată luni dimineaţă. "E o decizie pe care, împreună cu colegii din comisie, o vom lua luni dimineaţă", a spus Fifor.

"Comisia va lucra cel puţin 60 de zile şi, împreună cu ceilalţi membri, am convenit să încercăm să avem un fir al desfăşurării evenimentelor. Cu siguranţă toţi cei care au fost implicaţi în evenimentele din 2009 vor fi invitaţi să apară", a mai spus senatorul PSD.

Fifor a declarat că nu a avut niciun fel de discuţie cu George Maior, şeful SRI de la acea vreme care, potrivit dezvăluirilor lui Dan Andronic, în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, din 2009, s-ar fi aflat la locuinţa lui Gabriel Oprea, dar şi că cel din urmă va chemat şi el la audieri.

Cu toate că în rândul celor care ar urma să dea explicaţii în faţa comisiei se află şi persoane cu dosare penale, Fifor a declarat că nu se îndoieşte de "buna-credinţă" a acestora şi că nu crede că acest lucru "are legătură cu activitatea comisiei".

Referindu-se la disputa care a avut loc în comisie, în timpul şedinţei de miercuri, între PSD, PNL şi PMP pe tema prezenţei supleanţilor în sală, Fifor a precizat că aceştia vor participa de acum încolo la şedinţe, însă "fără drept de vot".

Prima şedinţă, fără accesul presei

Prima şedinţă a comisiei de anchetă s-a desfăşurat, miercuri, fără accesul presei în sală pe tot parcursul lucrărilor. Mai exact, înaintea şedinţei, preşedintele comisiei de anchetă, senatorul PSD, Mihai Fifor, le-a transmis jurnaliştilor că lucrările Comisiei se vor desfăşura fără accesul presei, urmând ca declaraţiile să fie făcute de el, la sfârşitul fiecărei şedinţe.

Pe perioada cât jurnaliştii au stat în sală, membrii Comisiei s-au certat pe tema posibilităţii prezenţei membrilor supleanţi la lucrări, din schimbul de replici nelipsind nici jignirile.

„Eu înţeleg că membrii supleanţi pot rămâne la şedinţă şi nu au drept de vot. Şi în sensul ăsta erau invitaţi supleanţii”, a spus deputatul PNL, Nicolae Neagu, în deschiderea lucrărilor.

„Eu zic că e bine să citim Hotărârea Parlamentului întâi şi veţi putea observa la artiolul 3 că lucrurile sunt foarte clar stabilite. În condiţiile în care unul dintre membrii comisiei parlamentare se află în imposibilitatea de a participa la lucrări, grupurile parlamentare vor desemna un înlocuitor dintre membrii supleanţi, care vor participa la şedinţă şi vor avea drept de vot. La şedinţă participă titularii, cei care sunt supleanţi vor participa şi vor vota numai în condiţiile în care nu există titulari”, a răspuns senatorul PSD, Adrian Ţuţuianu.

Deputatul PMP, Robert Turcescu, a spus, la rândul său, că, fiind vorba de o comisie de anchetă şi având în vedere că faptele se vor derula episodic, este potrivit ca membrii supleanţi să fie prezenţi pentru a şti de la o şedinţă la alta, în condiţiile în care titularul lipseşte, despre ce s-a discutat în şedinţele precedente.

În discuţie a intervenit şi senatorul PNL Mihai Goţiu, care a arătat că hotărârea de înfiinţare a Comisiei nu interzice participarea membrilor suplenţi la şedinţă, el propunând vot pentru ca membrii supleanţi să participe la şedinţă.

„Cred că ar fi bine să veniţi cu înlocuitorii dumneavostră şi la şedinţele de plen, având în vedere că fiecare listă de deputat are şi supleanţi. Dacă supleanţii trebuie să fie aici, să o extindem la plen, după ce va aproba plenul ca lângă domnul Goţiu să mai doarmă încă doi-trei, atunci o să aprobăm şi noi aici prezenţa”, i-a replicat deputatul PSD, Eugen Nicolicea.

Aşa cum arată proiectul de hotărâre pentru înfiinţarea comisiei de anchetă, adoptat săptămâna trecută de plenul reunit, parlamentarii şi-au arogat o serie de competenţe pentru a lămuri o serie de aspecte care ţin de alte instituţii. Mai exact, potrivit unor amendamente ale aleşilor PSD, comisia ar trebui să verifice legalitatea unor reglementări privind organizarea alegerilor, să determine implicarea unor instituţii şi persoane în procesul electoral, să verifice legalitatea atribuirii contractului pentru softul pentru alegeri şi chiar să facă o expertiză în cazul secţiilor de votare din străinătate. Mai mult, ei vor să oblige pe oricine va fi citat să se prezinte la comisie, în caz contrar putându-se alege cu dosar penal. Liberalii acuză PSD că „şi-a făcut o procuratură paralelă în Parlament”.

Comisia de anchetă a fost decisă de PSD ca urmare a dezvăluirilor lui Dan Andronic potrivit cărora, în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, din 2009, acesta a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României.

--

Citește și: