Andrei Luca POPESCU
Andrei Luca POPESCU
1549 vizualizări 2 mar 2017

„România nu poate susţine o Uniune Europeană cu cercuri concentrice şi viteze multiple care comportă riscul accentuării clivajelor de natură economică şi socială între statele membre, inclusiv între Zona Euro şi zona non-Euro, între statele din nord şi cele din sud, precum şi între cele din estul şi vestul Europei. Suntem de acord cu necesitatea reformei instituţiilor europene, însă aceasta nu se poate face sacrificând unitatea europeană. Soluţia depăşirii crizelor Uniunii Europene stă în aprofundarea integrării între toţi cei 27 de membri ai Uniunii, fără deosebire şi ţinând cont de necesitatea sporirii încrederii cetăţenilor în proiectul european. Orice proiect politic este durabil numai dacă se bucura de sprijinul cetăţenilor”, a declarat Ana Birchall, joi, într-un comunicat de presă, după ce miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a prezentat un document strategic pentru viitorul UE, care lansa 5 scenarii de dezvoltare pe viitor a Uniunii.

„Uniunea Europeană rămâne un proiect indispensabil pentru noi toţi. (...) România va participa, în continuare, activ la acest proces şi susţinem necesitatea unui proiect politic european consolidat, bazat pe unitate şi respectul pentru principiile şi valorile sale fundamentale. Ţara noastră doreşte ca Uniunea să îşi păstreze şi pe viitor caracterul incluziv, înscris în tratate, în urmărirea obiectivului global de creştere a competitivităţii şi a convergenţei la nivelul UE”, a mai declarat ministrul delegat Ana Birchall.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o poziţie similară, după prezentarea documentului Comisiei Europene. Iohannis a transmis ieri că se declară ferm împotriva scenariilor vehiculate în ultima perioadă, referitoare la o Europă cu mai multe viteze, a cercurilor concentrice, avertizând că o concretizare a acestor idei ar putea duce la scindarea blocului comunitar.

„Cu privire la dezbaterile referitoare la viitorul Uniunii Europene, preşedintele Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul ferm al ţării noastre de a contribui la consolidarea proiectului european. Şeful statului a reiterat că, pentru România, continuarea integrării la nivelul UE rămâne un obiectiv strategic. Preşedintele României s-a poziţionat ferm împotriva ideilor vehiculate în ultimul timp cu privire la o Europă cu mai multe viteze - o Uniune a cercurilor concentrice. În opinia sa, asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european. Şeful statului a subliniat că România se pronunţă pentru o Europă puternică, consolidată, unitară şi incluzivă", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

--

Citește și: