Ambasadorul SUA la București insistă: România nu trebuie să facă pași înapoi de la progresele în lupta anticorupție

Ambasadorul SUA la București insistă: România nu trebuie să facă pași înapoi de la progresele în lupta anticorupție
Publicat: 07/09/2017, 14:56

„Buna guvernare și statul de drept reprezintă fundamentul acestor principii-cheie și sunt criterii importante atunci când investitorii iau în calcul posibilitatea de a stabili noi investiții sau de a le extinde pe cele existente. România nu trebuie să facă pași înapoi în ceea ce privește progresele înregistrate în ultimii 10 în lupta împotriva corupției și în domeniul respectării statului de drept”, a transmis ambasadorul SUA, la în întrevedere cu investitorii străini la București.

Acesta a mai spus că indicatorii internaționali care influențează investițiile în țara noastră s-au îmbunătățit considerabil în ultimii ani și că toate măsurile luate până acum în Justiție pentru a combate corupția și a sprijini statul de drept au avut un loc primordial.

„Când ne uităm la performanța României din 2004, de exemplu, când au fost luate deciziile cheie pentru a crește independența justiției și procurorii au început să vizeze corupția de la nivel înalt și mediu, indicatorii au crescut repede pentru România. În clasament, controlul corupției s-a îmbunătățit cu 20% din 2004, deci în 12-13 ani. Indexul statului de drept s-a îmbunătățit cu aproape 30%. Transparency International face un sondaj despre percepția asupra corupției, iar din 2004 și până în ianuarie anul acesta, când a fost făcut public ultimul sondaj, locul României în acel index a crescut cu 30 de locuri, și au mai fost alte trei țări care au avut o îmbunătățire asemănătoare sau mai bună. Succesul pe care România l-a avut în îmbunătățirea statului de drept și îmbunătățirea luptei împotriva corupției a fost cuantificat”, a mai precizat ambasadorul.
După o discuție de două ore cu ministrul Justiției, ambasadorul SUA a ajuns la o concluzie simplă. „Vom transmite o declarație comună”
Intrat marți cu „îngrijorări” la discuțiile cu ministrul Justiției, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a ieșit după două ore anunțând că „abia așteaptă să lucreze mai departe” cu Tudorel Toader și cu Guvernul României. „Discuțiile au avut loc într-un spirit de cooperare”, a spus el, precizând că dialogul a fost „eficient”. Întrevederea a avut loc la solicitarea ambasadorului.
„Am avut o discuție foarte eficientă cu domnul ministru Toader, în această dimineață, într-un spirit pozitiv, care trebuie să existe în cadrul parteneriatului nostru strategic. Vom transmite o declarație comună pe parcursul acestei zile. Discuțiile au avut loc într-un spirit de cooperare. Am făcut schimb de informații și păreri și abia aștept să lucrez mai departe cu ministrul și Guvernul”, a spus Klemm, după întâlnirea cu Tudorel Toader, de la sediul Ministerului Justiției.
Ministrul Justiției a declarat, luni seara, referitor la declarațiile ambasadorului SUA la București, Hans Klemm, care a susținut că își exprimă îngrijorarea în legătură cu modificarea legilor justiției, că poate este îngrijorat pentru că nu a propus ca procurorul general să fie numit de Senat.
„Poate (n.r. este îngrijorat) pentru că în proiectul de modificare a legilor justiției nu am propus sistemul cel mai democratic din SUA prin care procururorul general e numit de Senat. Mă gândesc să propun și eu ca procurorul general să fie propus de Senat și să tindem și noi spre acelasi standard de democrație”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.
Ministrul Justiției a declarat că marți va avea o întâlnire cu ambasadorul SUA, în urma căreia va afla cum își motivează Hans Klemm îngrijorarea.
„Am văzut că media a titrat, oarecum specific modului de abordare, că ambasadorul a chemat ministrul Justiției la dialog. De principiu, nu poate să ma cheme la mine în birou. Daca mă chema la ambasadă, mergeam. E a treia oară când mă întâlnescu cu ambasadorul. Am primit la Ministrul Justiției mai mulți ambasadori, de fiecare dată la inițiativa dânșilor. Mi-a oferit mai multe variante de întrevedere, am oferit varianta mea, pe care a acceptat-o cu promptitudine. Aș fi preferat și motivarea exprimării îngrijorării. Discursul a fost prin media. Mâine o sa aflu, am să întreb, probabil, sau o să-mi spuna domnia sa. Deși e foarte posibil ca mâine să nu discutăm de legile justiției pentru că în vizitele anterioare m-a invitat să fac o vizită în SUA. Voi vedea mâine (marți-n.r.)”, a mai spus Toader.
Reacția ministrului vine după ce ambasada a afirmat, referindu-se la propunerile de modificare a legilor justiției, că SUA au luat la cunoștință de acestea cu îngrijorare pentru independența sistemului judiciar și că statul de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic și independent.
Liviu Dragnea:Și eu sunt îngrijorat de niște ambasadori în România care își permit să ne interzică și dreptul de a începe dezbaterea
Liderul PSD, Liviu Dragnea a criticat dur reacția ambasadei SUA la București cu privire la propunerile de modificare a legilor justiției, declarându-se îngrijorat de faptul că „niște ambasadori” în România își permit să ne interzică și dreptul de a începe dezbaterea privind legile Justiției, el arătând că urmează să ni se interzică dreptul de a gândi.
„Am văzut ce s-a încercat să se facă ieri la CSM. Și eu sunt îngrijorat de niște ambasadori în România care își permit să ne interzică și dreptul de a începe dezbaterea. Urmează să ni se interzică dreptul de a gândi”, declara Liviu Dragnea joia trecută la Arad.
„Am înțeles, fiecare cu îngrijorările lui. Și eu sunt îngrijorat când ambasadorii merg la miniștri în fiecare zi să promoveze interesele unor companii străine. Cine știe, poate cineva se gândește că poate și asta înseamnă acte de corupție. Că sigur că dacă ați merge dumneavostră la un ministru să promovați interesele companiei (…) ați avea o problemă”, mai spunea Dragnea.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?