ADEVĂRATA SURPRIZĂ din noua lege a salarizării. PSD estimează un salariu minim de 2.500 de lei în 2022. LISTA completă a salariilor bugetarilor

Primii pe listă sunt salariații din sistemul de sănătate care vor arde etapele, ajungând la 1 ianuarie 2018 să aibă un nivel de salarizare corespunzător anului 2022, când potrivit estimărilor făcute de PSD, salariul minim brut ar urma să ajungă la 2.500 de lei. Astfel, un medic primar va fi plătit din prima zi a anului viitor cu un salariu de bază brut de 12.500 de lei, corespunzător unui coeficient de salarizare de 5, un medic specialist cu 9.900 de lei, la un coeficient de 3,96, iar un medic rezident anul I cu 5.700, la un coeficient de 2,28.

De asemenea, din prima zi a anului viitor, salariile de bază de care beneficiază personalul didactic din învățământ se majorează cu 50% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017. Cu 25% vor crește tot de la 1 ianuarie salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție/indemnizațiile de încadrare, ale personalului bugetar, cu excepția celui din sănătate și învățământ.

Începând de anul viitor vor fi majorate și veniturile demnitarilor, de la viceprimar până la parlamentari și președintele României. Acesta din urmă va avea cea mai mare indemnizație de bugetar, de 12 ori salariul minim brut garantat în plată. La un nivel de 1.450 de lei, șeful statului ar urma să câștige 17.400 de lei. La un coeficient de 12, peste 5 ani, președintele României va câștiga 30.000 de lei. El este urmat de președinții celor două camemere ale Parlamentului și premier, cu 16.675 de lei pe lună, de la 1 ianuarie 2018. De aceeași indemnizație va beneficia și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În 2022,sumele ar urma să fie de 28.750 de lei.

Miniștrii vor fi avea o remunerație egală cu de 10,5 ori salariul minim brut, respectiv 15.225 de lei, la un salariu minim de 1.450 de lei. Senatorii și deputații vor avea o indemnizație brută de 13.050 de lei. În plus ei vor beneficia de o sumă forfetară în același cuantum. Peste cinci ani, indemnizația ar fi de 22.500 de lei.

CITEȘTE AICI LEGEA CADRU A SALARIZĂRII

CONSULTĂ AICI CARE VOR FI SALARIILE BUGETARILOR PE CATEGORII

Cât se va câștiga în Justiție

În 2022, un judecător de instanță supremă cu vechime de peste 20 de ani va câștiga un salariu brut de 26.250 de lei. Un judecător de curte de apel cu vechime de peste 20 de ani – 23.000 de lei, în timp ce unul cu vechime între 6 și 10 ani câștigă maximum 20.800 de lei, în funcție de gradație. Judecătorii de tribunal pot câștiga de la 17.147-19.850 de lei pentru cei cu vechimea între 5 și 10 ani, la 22.500 de lei cei cu vechimea de peste 20 de ani. Sumele sunt calculate până la nivelul din anul 2022.

Peste cinci ani, un procuror al Parchetului de pe lângă ICCJ poate câștiga între 17.956 de lei la o vechime de 8-10 ani și 25.000 de lei la o vechime de peste 20 ani. Pentru procurorii cu grad de curte de apel, salariile pleacă de la 17.113 lei la vechimea minimă de 6 ani, până la 21.905 lei pentru vechimea de peste 20 de ani. LA cei de tribunal, de la 16.331 lei pentru vechimea minimă de 5 ani, până la 18.905 la vechimea de peste 20 de ani. Procurorii cu grad de judecătorie sau judecătorii militari pleacă de la 10.637 lei la vechimea minimă de 3 ani, până la 16.429 lei la vechimea maximă. Un procuror stagiar primește salariu care pleacă de la 7.761 lei și ajunge la 9.905 lei în funcție de vechime.

Un șofer la instanțe sau parchete câștigă în funcție de vechime de la 3.750 de lei până la 3.850 de lei.

Salariile menționate sunt sume brute.

Cele mai mari creșteri pentru indemnizațiile aferente funcțiilor de conducere din justiție sunt, conform proiectului legii salarizării, pentru președintele ICCJ și Procurorul General al României, de 13%, pentru șefii DNA, DIICOT, prim-adjunctul Procurorului General și vicepreședinții șefului ICCJ, de 11,5%, dar și pentru președinții de secții ai instanței supreme și pentru adjuncții șefilor DNA și DIICOT, de 10%. Cele mai mici creșteri salariale sunt la nivelul procurorilor șefi de birouri din DNA și DIICOT, de doar 2%.

La nivelul curților de apel, tribunalelor și judecătoriilor, precum și la parchetele asimilate acestora, creșterile cele mai mari la nivelul indemnizațiilor de conducere sunt la nivel de președinți și prim-procurori – de 10%, în timp ce procurorii șefi de birouri primesc doar 2% în plus.

În Armată, servicii secrete și instituțiile de ordine publică, cel mai mare nivel de salarizare revine șefului de Stat Major și prim-adjuncților directorilor SRI și SIE și directorii STS și SPP – 10.880 de lei, în timp ce un soldat câștigă 2.500 de lei. Un agent de poliție va avea un salariu brut care pleacă de la 3.900 de lei și poate ajunge la 4.087 lei.

Actualizarea pensiilor speciale, suspendată

Noua lege a salarizării prevede suspendarea temporară a actualizării pensiilor de serviciu în funcție de majorarea salariilo. Pensionarii care vor avea de așteptat până la aplicarea integrală a prevederilor legii sunt funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic, judecătorii și procurorii, militarii, polițiștii și parlamentarii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Apple ar urma să lanseze noi iPad-uri, după un an de pauză
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid