A vrut să-l bată pe Dragnea în Teleorman, acum vrea să-i ia locul în USR lui Dan. Marinescu: „Cât timp rămânem blocați numai în două-trei idei, n-o să reușim să convingem”

A vrut să-l bată pe Dragnea în Teleorman, acum vrea să-i ia locul în USR lui Dan. Marinescu: „Cât timp rămânem blocați numai în două-trei idei, n-o să reușim să convingem
Publicat: 12/05/2017, 19:04
Ideile în jurul cărora s-a format USR par să nu mai fie acum suficiente, iar partidul are nevoie de„o clarificare ideologică mai largă”. Motivul pentru care acest lucru nu s-a făcut până acum este timpul foarte scurt de când există partidul, e de părere Șerban Marinescu, adăugând că„valorile fundamentale în jurul cărora ne-am unit nu mai sunt de ajuns numai ele”.
„Eu cred că USR ar trebui să-și asume mult mai deschis menirea de a fi partidul proeuropean din România. Adică eu cred că în acest moment în România există un fel de ipocrizie proeuropeană a celorlalte partide care, de fapt, zic cum zice UE, dar de fapt fac cum vor ele și că, de fapt, se va ieși din această ipocrizie și, de exemplu, partidul își va asuma să fie partidul conservator și izolaționist și chiar eurosceptic care eu cred că este. Și în momentul acela USR va trebui să-și asume acest fapt, de a fi partidul valorilor proeuropene și al societății deschise în România”, a declarat Marinescu pentru Gândul.
„Oferta” lui pentru USR vine odată cu o„altă ideologie”, menită să apere valorile unei societăți care să fie nu numai corectă și responsaiblă, ci și„deschisă și tolerantă, solidară, care să accepte globalizarea”. În viitor nu se va mai putea vorbi strict despre stânga și dreapta, e de părere Marinescu, și asta pentru că„lupta viitoare politică se va duce între societăți deschise și societăți închise și nu între stânga și dreapta”.
Lipsa de viziune din USR se reflectă, în primul rând, în poziționarea membrilor față de inițiative importante și, mai ales, în modul în care aceștia și votează proiectele respective. Concret, partidul este format din oameni cu opinii diferite, dar uniți, în mare, de aceleași principii, situație invocată de multe ori ca explicație în ceea ce privește lipsa de unitate în luarea deciziilor publice. Marinescu crede că această diversitate a fost, cumva, normală și utilă în perioada de construcție și consolidare a partidului, dar că situația trebuie să se încheie odată cu Congresul care va avea loc la acest sfârșit de săptămână.
„A fost un lucru necesar inițial, din cauza timpului scurt în care ne-am format și ideilor puține dar tari în jurul cărora ne-am strâns. Cred că acest lucru nu mai poate continua și că după acest Congres trebuie să ne asumăm mult mai clar o anumită direcție ideologică și, că după ce ne-o asumăm, aceste voturi de conștiință ar trebui limitate numai la cazurile în care este cu adevărat vorba despre voturi de conștiință și care țin de credințe personale. Dar trebuie să fie foarte limitate. Deci cred că, altfel, USR-ul ar trebui să voteze unitar„, explică Șerban Marinescu, fiind de acord și că o asemenea abordare ar putea duce, pe viitor, mai degrabă la slăbirea formațiunii.
Un lucru prin care USR s-a remarcat până în acest moment în Parlament este atitudinea de protest prin care membrii săi au înțeles să-și exprime dezaprobarea față de deciziile puterii și, spontane sau mai bine organizate, aceste mișcări din Legislativ nu s-au soldat până acum cu rezultate concrete. Întrebat dacă ele reprezintă o strategie în sine sau, dimpotrivă, dau seama mai degrabă de o lipsă de direcție, Marinescu a răspuns că, întâi de toate, o astfel de atitudine a fost prima care i-a adus împreună pe cei din partid. Cu toate acestea, e momentul ca formațiunea să treacă la nivelul următor, a adăugat candidatul.
„E un fapt, USR s-a născut din nemulțumirea oamenilor. Ăsta este primul lucru care i-a adus împreună, este un partid format din oameni veniți din societatea civilă, care n-au mai făcut politică până acum și pe care, inițial, ce i-a unit a fost nemulțumirea față de lucrurile care se întâmplă acum. Ce trebuie să facem acum este ca, bazându-ne pe această nemulțumire am reușit să intrăm în Parlament, acum cred că este momentul să depășim sentimentul de nemulțumire și de protest. (…)Rolul de opoziție care țipă la abuzuri e important, dar cred că trebuie să trecem în etapa următoare, la a face mai mult„, e de părere fostul candidat la Camera Deputaților din Teleorman.
Ce înseamnă acest„mai mult”? De exemplu, o poziționare clară, susține Marinescu, mai ales pe problemele de importanță majoră, acolo unde opinia ar trebui să fie a partidului, stabilită prin consultare internă, și nu lăsată la alegerea fiecăruia, care să voteze în fiecare caz așa cum îi dictează conștiința. Un rol mult mai important ar trebui să-l aibă liderul formațiunii.
„Cum a fost votul împotriva Coaliției pentru Familie astăzi. Adică eu cred că USR-ul acum a lăsat parlamentarii să voteze după conștiință fără ca partidul să aibă o opinie. Eu cred că partidul trebuia, în urma unui referendum intern sau a unei consultări cu membrii, să-și asume opinia majorității membrilor, să facă o recomandare parlamentarilor și parlamentarii să fie lăsați să voteze după conștiință, fiindcă se consideră că din cauza credințelor personale au și un vot de conștiință. Dar partidul trebuia să-și asume o recomandare, ceea ce nu a făcut. Și cred că asta ar trebui să facem pe mult mai multe subiecte. (…)Nu știu declarația asta (n.r. Nicușor Dan nu și-a exprimat marți votul în privința inițiativei de revizuire a Constituției în sensul schimbării definiției familiei și a declarat că nu își dorește să fie ‘mediator’ în această problemă) și nu înțeleg exact ce înseamnă mediator. Nicușor Dan este președintele partidului și ar trebui să aibă un rol mult mai important în formarea opiniei partidului”, a mai declarat Marinescu.
Ideea unei eventuale alianțe cu PNL iese din discuție, nu și ipoteza colaborării punctuale pe anumite proiecte, și asta pentru că „USR a apărut ca o mișcare împotriva vechii clase politice și nu cred că USR are în acest moment niciun plan să facă alianță cu partidele vechi. Nu aș susține această idee”, consideră candidatul care vrea să-i ia locul lui Nicușor Dan, adăugând că formațiunea trebuie să reușească de una singură să-i scoată pe oameni din case și să-i facă să vină la urne. „Atât timp cât stăm și nu luăm decizii pe subiecte și rămânem blocați numai în două-trei idei, n-o să reușim să convingem”, punctează USR-istul.
Diferența de opinie dintre Marinescu și Nicușor Dan devine evidentă atunci când vine vorba despre prezența lui Dacian Cioloș în partid. În problema care a declanșat cel mai mare scandal de la înființarea formațiunii, părerea fostului candidat pentru postul de deputat de Teleorman este clară: cooptarea lui Cioloș în USR ar fi foarte bună și benefică,„cred că am tratat prost, și noi, și Dacian Cioloș, momentul întâlnirii și cred că după Congres ar trebui reluată această discuție și reluate negocierile cu Dacian Cioloș și nu doar cu Dacian Cioloș, ci cu toată Platforma România 100″.
Dacă din exterior situația a părut o confuzie totală, nici în partid lucrurile nu au fost foarte clare, pentru că nu au existat, spune Marinescu, mecanismele necesare pentru a lua o decizie rapidă și reprezentativă.„Adică s-au luat decizii fără consultarea partidului, s-au luat decizii prea rapide. (…)Nicușor Dan i-a transmis lui Dacian Cioloș părerea lui personală. Sigur că părerea personală a unui președinte de partid este foarte importantă. După aceea, când au început discuțiile în interiorul partidului, ne-am dat seama că de fapt e foarte greu să facem o consultare. S-a făcut o consultare cu șefii de filiale, majoritatea a fost, evident, pentru primirea lui Dacian Cioloș, dar deja în momentul ăla era trecut pentru că apăruseră foarte multe discuții și cred că toată lumea a preferat să temporizeze discuția până după Congres”.
Explicația pentru schimbarea bruscă de poziție a lui Nicușor Dan, în condițiile în care partidul defilase cu propunerea Cioloș premier în campania electorală pentru alegerile parlamentare, se poate explica printr-o„frică” pe care au avut-o unii, inclusiv actualul lider al USR, că fostul premier ar fi o persoană cu „o imagine publică prea mare pentru USR și că acest lucru ar putea să influențeze prea mult acest partid totuși în formare”, susține Marinescu. O situație cumva paradoxală pentru un partid în dezvoltare care are nevoie de mijloace pentru a crește, dar un argument pe care candidatul îl consideră„legitim”, chiar dacă arată că nu este de aceeași părere. Dacă va ieși președinte, însă, discuțiile cu echipa fostului prim ministru vor fi reluate,„absolut”, anunță acesta.
Ce-și propune pentru următoarele alegeri parlamentare? Evident, un scor mai mare, care să aducă USR cel puțin la nivelul de al doilea partid din România, dacă nu chiar pe primul loc, în fața PSD-ului.
„Eu cred că PNL-ul în acest moment este în disoluție, este un partid care și-a pierdut complet busola și nu știe cine e și ce propune României. Cred că PSD se va radicaliza și va deveni un partid eurosceptic, cu cât îi tăiem mai mult sursele de a fura, cu atât se va radicaliza și s-ar putea să-și asume chiar o direcție eurosceptică, și eu cred că USR trebuie să umple tot acest palier proeuropean al României. Deci eu cred că poate să devină principalul partid pe lângă PSD la următoarele alegeri. Să ne propunem numărul doi, să fim alternativa la PSD și chiar să învingem PSD-ul”, aspiră Șerban Marinescu,
Un pas extrem de important pentru partid ar putea fi alegerile prezidențiale din 2019, pentru care fostul aspirant la fotoliul de deputat este absolut convins că partidul va găsi un candidat care să obțină voturile românilor, cu toate că se abține să dea nume concrete, pentru că este încă„mult prea devreme”.
Avem niște oameni în interiorul nostru, tineri foarte bine pregătiți și motivați să facă asta și cred că USR ar putea să iasă cu un candidat care chiar să reprezinte o ruptură cu vechea clasă politică și să exprime cu adevărat speranțele proeuropene ale României. Sunt câteva nume, dar n-aș putea să vi le dau”, răspunde Marinescu.Despre o posibilă colaborare cu PNL la prezidențiale și susținerea unui candidat comun, poate chiar în persoana actualului președinte Klaus Iohannis, Marinescu spune, din nou, că e devreme de discutat: „Eu cred că USR trebuie să găsească un candidat propriu pe care să-l susținem la alegerile prezidențiale”, încheie Șerban Marinescu.
La alegerile parlamentare din decembrie, USR-istul a candidat în Teleorman, acolo unde a deschis lista la Camera Deputaților și s-a luptat pentru același post cu șeful PSD, Liviu Dragnea. Marinescu nu a reușit, însă, să ajungă în Parlament.
Invitat, în luna noiembrie, la emisiunea „Votez cu mine!”, candidatul USR care a mers din comună în comună în„județul lui Dragnea, spunea că „oamenilor le e frică să spună public cum i-au furat cei de la PSD, cum și-au făcut vile, și-au luat terenuri, despre terenurile lui Dragnea”, pentru că se tem să nu-și piardă locurile de muncă, a declarat Șerban Marinescu, candidatul USR care deschide lista la Camera Deputaților în Teleorman.
Chiar dacă toți se plâng de sărăcie și de rata șomajului, iar în particular sunt extrem de deschiși, locuitorii din județul lui Dragnea, unul dintre cele mai „roșii” din țară, au rețineri să vorbească despre „monopolul PSD”, pentru că sunt avertizați că, dacă social-democrații nu câștigă alegerile vor rămâne fără serviciu, spunea atunci Marinescu. Întrebat despre motivele pentru care a decis să intre în politică, acesta a precizat că tragedia de la Colectiv l-a făcut să afirme și mai hotărât că vrea să schimbe ceva, la aceasta adăugându-se și alte evenimente din viața lui care l-au marcat, printre care și faptul că a fost bătut de polițiști într-o secție de poliție din București în urmă cu opt ani.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului