A doua rectificare din 2017. „Vestea proastă” a lui Tudose pentru cei care doreau „sfârșitul tragic în chinuri” al Guvernului

A doua rectificare din 2017. „Vestea proastă a lui Tudose pentru cei care doreau „sfârșitul tragic în chinuri al Guvernului
Publicat: 15/11/2017, 14:43

„O veste foarte bună pe care o știți sau proastă pentru cei care ne doreau sfârșitul tragic în chinuri, avem 8,8 creștere economică pe trimestrul doi, ceea ce ne face optimiști chiar spre 6 creștere totală pe 2017. Nu numai că n-am murit, cum ziceau unii, suntem pe locul trei în lume.

Exercițiul bugetar de anul acesta se va închide sub 3% așa cum va reieși și din prezentarea ministrului Mișa de astăzi, și nici pe anul viitor nu stăm foarte rău, dimpotrivă, cifrele arată foarte bine”, a declarat primul ministrul înaintea ședinței de Guvern.

Și ministrul de Finanțe Ionuț Mișa a ținut să sublinieze evoluția economică bună a țării, scoțând în evidență și faptul că a doua rectificare bugetară este și ea pozitivă: „România este prima țară din Europa ca și creștere economică. Este a doua rectificare, de asemenea pozitivă. A avut la baza consultări cu toate ministerele”, a afirmat și ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.

Pentru 2017 Guvernul estimează o creștere economică record de 6,1%,respectiv un PIB de 842 de miliarde față de 815 miliarde avut în vedere inițial, potrivit datelor Ministerului de Finanțe.

„Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei creșteri economice de 6,1% față de 5,2% cât se estima la elaborarea legii bugetului de stat. Deflatorul PIB pentru semestrul I 2017 a fost de 5,0%, față de 2,2% cât s-a avut în vedere inițial pentru anul 2017. În aceste condiții se estimează că valoarea nominală a PIB va fi de 842,5 miliarde lei, față de 815,2 miliarde lei cât s-a estimat inițial”, arată Finanțele.

Cu toate acestea, bugetul de stat pe anul 2017 se diminuează la venituri cu suma de 655,5milioane lei, la cheltuieli se majorează cu suma de 1,7 miliarde, iar deficitul se majorează cu suma de 2,35 de miliarde, potrivit proiectului de ordonanță privind rectificarea bugetară. Estimările inițiale de venituri fiscale sunt revizuite cu un minus de 702 milioane de lei. Finanțele se așteaptă, însă, să încaseze, în principal, bani în plus până la finalul anului din accize, 143 de milioane, impozite din salarii, 105 milioane, contribuții de asigurări, 96 de milioane, și venituri nefiscale, 183 de milioane.

Bugetele asigurărilor sociale înregistrează un plus de 325,0 milioane de lei, bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate un plus de 269,7 milioane de lei, iar bugetele locale un plus de 1 miliard.

Ce ministere primesc bani în plus:

La Ministerul Muncii și Justiției Sociale: +630,9 milioane de lei per sold; s-au asigurat suplimentar 537 de milioane de lei pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap, alocațiilor de stat pentru copii, a indemnizațiilor pentru creșterea copilului și a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate aferente indemnizațiilorși 115,9 milioane lei pentru majorarea transferurilor de echilibrare către bugetul asigurărilor sociale de stat; au fost identificate și economii la unele naturi de cheltuieli și prin urmare s-au redus 22 de milioane de lei.

La Ministerul Afacerilor Interne: +363,5 milioane de lei per sold; s-a asigurat suplimentar suma de 400 de milioane de lei pentru plata pensiilor militare de stat cuvenite cadrelor militare trecute în rezervă și polițiștilor cărora le-au încetat raporturile de serviciu în anul 2017, precum și pentru plata diferențelor rezultate în urma recalculării drepturilor de pensii; s-a redus suma de 36,5 milioane de lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.

La Ministerul Transporturilor: +293,9 milioane de lei per sold; s-a asigurat suplimentar suma de 345,6 milioane de lei pentru asigurarea cofinanțării naționale și a cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare aferente perioadei 2014-2020; s-a redus suma de 51,7 milioane de lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.

La Ministerul Sănătății: +281,0 milioane de lei per sold; s-a asigurat suplimentar suma de 287,2 milioane de lei, în principal pentru acțiunile și programele de sănătate, pentru plata salariilor medicilor rezidenți, personalului medical din structurile de primiri urgențe, precum și pentru majorarea transferurilor către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate; s-a redus suma de 6,2 milioane de lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.

La Ministerul Justiției: +232,1 milioane de lei per sold; s-a asigurat suplimentar suma de 240,2 milioane de lei pentru achitarea tranșelor aferente anului 2017 pentru hotărârile judecătorești care au ca obiect drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sistemul justiției; s-a redus suma de 8,1 milioane lei aferenta economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.

La Ministerul Educației Naționale: +30,0 milioane de lei per sold; s-au asigurat 50 de milioane de lei pentru plata hotărârilor judecătorești având ca obiect drepturi salariale pentru personalul din instituțiile de învățământ universitar de stat; s-a redus suma de 20 milioane lei aferenta economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.

Diminuări au fost operate la:

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat: -78,5 milioane de lei

Ministerul Finanțelor Publice: -51,9 milioane de lei

Ministerul Dezvoltării Regionale Administrației Publice si Fondurilor Europene: -43,7 milioane de lei per sold, dar s-au alocat suplimentar 71,5 milioane lei pentru PNDL

Ministerul Culturii și Identității Naționale: -27,8 milioane de lei

Ministerul Mediului: -27,4 milioane de lei

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers