17 iulie 201714:46723

Topul mondial al fericirii. Surpriză pentru România, faţă de clasamentul anului trecut

România a ajuns pe locul 57 în topul celor mai fericite ţări din lume, în urcare faţă de anul trecut, când se afla pe poziţia 71, se arată în raportul World Happiness Report 2017, publicat de ONU. Statul în care locuiesc cei mai fericiţi cetăţeni din lume este Norvegia, ajungând acum în vârful clasamentului, după ce în 2016 nu se afla nici măcar în top 3, iar pe poziţiile următoare se situează Danemarca, Islanda şi Elveţia. Criteriile după care se calculează indicele fericirii sunt îngrijirea personală, libertatea, generozitatea, onestitatea, sănătatea, venitul şi buna guvernare în interesul cetăţenilor, şi toate aceste ţări bifează scoruri foarte înalte la aceste capitole.

În privinţa statelor aflate pe primele locuri, diferenţele sunt extrem de mici, toate fiind cotate cu un indice al fericirii ridicat, în aşa fel încât orice minimă modificare ar putea sschimba oricând poziţia în clasament. 

„Prin alegerea pe care a făcut-o, aceea de a produce şi comercializa petrol într-un ritm mai lent, dar şi prin investirea în proceduri pentru viitor, mai degrabă decât concentrarea strict pe momentul prezent, Norvegia face excepţie de la de la economia de tipul 'boom and boost' aplicat de alte state înstărite şi cu resurse numeroase. Pentru a aplica această metodă cu succes e nevoie de încredere reciprocă, de un scop comun, generozitate şi de o bună guvernare, factori care fac ca Norvegia să rămână în topul fericirii mondiale", scrie în documentul citat. 

Fericirea este atât socială, cât şi personală, evaluează raportul ONU, iar aceasta se măsoară şi în funcţie de inegalitatea şi de breşa din societate creată între cei care se consideră fericiţi şi cei care sunt defavorizaţi, aceasta fiind una destul de redusă în statele aflate pe primele locuri. La nivel de continente, s-a constatat că asiaticii, în special chinezii, nu sunt deloc mai fericiţi decât acum 25 de ani, ţările din Africa încă se luptă pentru a atinge un nivel optim, iar nivelul fericirii în SUA a scăzut în ultimii ani, ajungând în 2016 pe locul 19, când în 2007 era pe poziţia a treia.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.