4201 vizualizări 12 iul 2017
Anul trecut, racheta Long March 2D a fost lansată în spaţiu din Deşertul Gobi, iar aceasta a transportat în spaţiul cosmic un satelit numit Micius, după filosoful chinez care a murit în 391 Î. Hr. Racheta a plasat satelitul pe o orbită sincronizată cu cea a Soarelui, în aşa fel încât să treacă pe lângă pământ în aceleaşi puncte în fiecare zi. 
 
Micius este un receptor foarte sensibil de fotoni care poate să detecteze chiar şi stăile cuantice ale fotonilor singulari care se află pe Pământ. Acest aspect este foarte important pentru că ar trebui să le permită cercetătorilor să testeze femomene demne de filmele SF, cum este şi cazul teleportării. 
 
Recent, echipa care a conceput Micius a anunţat rezultatele primelor experimente. Oamenii de ştiinţă au transmis că au creat prima legătură cuantică între pământ şi spaţiul cosmic, încercând să doboare astfel recordul pentru cea mai lungă distanţă pe care s-au realizat vreodată astfel de proceduri, reuşind astfel să utilizeze această legătură cuantică pentru a teleporta primul obiect de la sol pe orbita planetei. 
 
Teleportarea a devenit o încercare foarte frecventă în laboratoarele din întreaga lume. Tehnica se bazează pe fenomenul ciudat al construirii de reţele. Acest lucru se întâmplă atunci când două particule cuantice, precum fotonii, se formează în acelaşi timp şi spaţiu şi împart, astfel, aceeaşi existenţă. Lucrul curios la astfel de legături este acela că cele două elemente continuă să existe şi să se comporte ca unul singur. 
 
În anii 1990, oamenii de ştiinţă au realizat că pot utiliza aceste legături pentru a transmite informaţii cuantice dintr-un punct al universului în altul. Totul pleacă de la „descărcarea" tuturor informaţiilor asociate cu un foton dintr-un loc şi transmiterea lor unei alte particule aflate într-un alt spaţiu. 
 
Astfel, acest al doilea foton preia identitatea celui dintâi şi, practic, se confundă cu acesta. Asta presupune, de fapt, teleportarea, un procedeu care a fost realizat de mai multe ori în laboratoarele de pe Pământ. Acest fenomen este un punct de plecare pentru multe inovaţii tehnologice. Teoretic, n-ar trebui să existe nicio limită de distanţă pe care să se poată realiza acest procedeu, cu toate că este unul sensibil, pentru că fotonii interacţionează cu materia aflată în suspensie în atmosferă, contact care determină pierderea legăturii cuantice. 
 
„Am realizat prima teleportare cuantică a unui foton singular dintr-un laborator de pe suprafaţa Terrei pe un satelit aflat pe orbita planetei", au confirmat reprezentantii echipei de cercetători. Aceasta este prima dată când un obiect este teleportat de pe Pământ în spaţiu şi depăşeşte orice record de distanţă pentru care s-a încercat un astfel de proces. 
 
 

 

Citește și: