Semnele care îți arată că te afli într-o relație toxică

 Semnele care îți arată că te afli într-o relație toxică
Publicat: 22/04/2017, 19:08
Actualizat: 02/10/2018, 05:53

De multe ori, persoanele care nu suportă singurătatea preferă să rămână captive într-o relație toxică.”Astfel de persoane cred foarte mult în iubire, chiar dacă au fost dezamăgite în trecut, așa că vor dărui confort emoțional partenerilor. Chiar dacă vor observa cât de puțin primesc, vor avea tendința de a plusa. În timp, se vor epuiza psihic și vor tinde să-și piardă motivația și să devină la rândul lor dezamagiți, reci, distanți. Mai există cazuri în care o persoană ” dezamăgită” se va simți agresată de iubirea celuilalt și va avea tendința să se retragă și mai mult, iar această trăire va veni ca urmare a unei suferințe anterioare. O astfel de relație este departe de a avea șanse să devină una constructivă. Este o relație toxică ce aduce doar suferință în timp. Persoana care nu a învățat cum să-și acceseze resursele și puterea va trage în jos și persoana de lângă ea”, crede psihologul Laura Maria Cojocaru.

În general, persoanele greu „iubibile” sunt acelea care au suferit, de-a lungul timpului, dezamăgiri, nu doar în viața sentimentală, dar și pe celelalte planuri. Acestea au încetat pur și simplu să mai creadă în oameni, în nevoia lor necondiționată de a iubi și vor vedea în orice o piedică în drumul către fericire. „Poate au tot dreptul să fie dezamăgite, pentru că au eșuat într-o relație anterioară sau în viața profesională. Cu toate astea, dacă acea atitudine de blazare continuă mult timp după eveniment, și chiar se accentuează, nu viața mai e problema acelor persoane, ci atitudinea lor față de viață”, crede specialistul.

„Experiența de viață înseamnă, de fapt, să învățăm ceva util din întâmplare, nu neapărat să bifăm multe pe agenda vieții, pentru ca mai apoi să ne găsim scuze și să devenim din ce în ce mai speriați. E important să devenim mai atenți la nevoile și dorințele noastre, nu să renunțăm la „întâmplările” pe care viața ni le scoate în cale. Experiența de viață înseamnă să ne dăm voie să trăim tot ce vine spre noi și să transformăm acea situație în ceva benefic. Persoana care nu mai crede în iubire consideră că: iubirea nu există, că nu va dura, că va fi din nou dezamagită, că s-ar putea s-o doară, că totul este trecător etc. Astfel, ea nu va fi dispusă să mai acorde o șansă, deoarece nu este dispusă să-și acorde ei însăși o șansă reală”, afirmă psihologul Laura Maria Cojocaru.

Specialistul consideră că trei pași sunt vitali ca să nu cădem în cele două capcane: a persoanei care nu mai vrea să audă de iubire sau a celei care preferă să se sufoce într-o relație toxică.

1. Vindecarea emoțională necesită timp.”În primul rând trebuie să așteptăm un timp pentru a ne vindeca emoțional, să nu ne aruncăm în următoarea relație, pentru că sunt șanse mari s-o determinăm să fie toxică! Cât timp să așteptăm? Vom simți când suntem vindecați atunci când vom crede din nou în iubire. Nevoia de iubire este o chestiune instinctivă și va reapărea când nici nu ne așteptăm”, este de părere psihologul.

2. Dezamagirea, doar o capcană.”Trebuie să învățăm să renunțăm la dezamăgire, deoarece este doar o capcană, o scuză ce ne face să renunțăm la a învăța, a ne dezvolta, a căuta soluții! Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a ne vindeca rănile emoționale și trebuie să ne reformulăm credințele care ne mențin suferința”, declară specialistul.

3. Rolul observatorului.”Cea mai eficientă metodă este să ne punemdin când în când în rolul observatorului, asta pentru a vedea dacă persoana de lângă noi a făcut tot ce ține de ea (sau este măcar dispusă să facă) pentru a-și vindeca rănile anterioare, pentru a evita o relație toxică. Detașarea emoțională ne permite o mai mare claritate și un acces rapid la resurse, respectiv la soluții”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului