3002 vizualizări 17 mai 2017

Casa Imperială din Japonia a transmis CNN că în acest moment se fac toate demersurile pentru ca prinţesa de 25 de ani, nepoata Împăratului Akihito, să se logodească cu Kei Komuro, un tânăr tot de 25 de ani, angajat la o firmă de avocatură şi absolvent al unei facultăţi de Drept, care a apărut cu ceva timp în urmă într-o campanie numită „Prinţul Mării". 

Cei doi s-au întâlnit în urmă cu cinci ani, ambii fiind studenţi la Universitatea Internaţională Creştină din Tokyo, transmite televiziunea japoneză NHK. În timpul studenţiei Komuro a fost protagonistul campaniei „Prinţul Mării", menită să stimuleze turismul în oraşul Fujisawa, aflat la sud de Tokyo. 

În numele iubirii, Prinţesa Mako este gata să renunţe la titlul său nobiliar, întrucât regulile monarhiei japoneze impun ca unei tânăre care face parte din familia imperială să-i fie retras privilegiul dacă decide să se mărite cu un cetăţean obişnuit. Ultima care a făcut acest lucru a fost mătuşa Prinţesei Mako, Sayako, fiica cea mai mare a Împăratului Akhito, atunci când a decis să-l ia de soţ pe urbanistul Yoshiki Kuroda, în 2005. 

Logodna nu va deveni, însă, oficială până la o ceremonie de schimb de daruri, dar ştirea a reaprins îngrijorarea referitoare la micşorarea familiei regale care, în acest moment are 19 membri, dintre care 14 sunt femei. Regulile imperiale permit transmiterea tronului doar către moştenitorii de sex masculin care acum sunt doar trei: Prinţul Naruhito, fratele său mai tânăr, Prinţul Akishino şi fiul acestuia, Prinţul Hisahito. 
 
În afară de Prinţesa Mako, în familia regală japoneză sunt şase alte prinţese încă nemăritate, care îşi vor pierde şi ele statutul imperial dacă se vor căsători cu cetăţeni obişnuiţi. Aceste reguli au condus la ipoteza potrivit căreia familia regală nu va avea suficienţi membri pentru a-şi continua îndatoririle publice. 
 
Viitorul monarhiei japoneze 
 
Vara trecută, Împăratul Akihito, în vârstă de 83 de ani, s-a declarat îngrijorat că vârsta sa înaintată ar putea să-i facă dificilă sarcina de a conduce ţara. Acesta a arătat că, deşi se simţea în putere, era îngrijorat că povara rolului său public ar putea deveni din ce în ce mai apăsătoare. „De vreme ce consider că nivelul energiei mele se diminuează treptat, sunt îngrijorat că ar putea fi dificil pentru mine să îmi duc la îndeplinire îndatoririle ca un simbol al statului, aşa cum am făcut până în acest moment", spunea atunci Akihito. 
 
Anunţul său a venit după un comunicat al Casei Regale care informa că atât el, cât şi Împărăteasa Michiko, în vârstă de 82 de ani, îşi vor diminua apariţiile publice. Regulile imperiale impun ca Regele să îşi exercite atribuţiile pe toată perioada vieţii, dar anunţul lui Akihito a dat undă verde Parlamentului pentru a discuta modificări care să-i permită conducătorului să se retragă exact atunci când doreşte. Proiectul de lege pentru reglementarea abdicării Împăratului va fi trimis în această săptămână ambelor camere ale Legislativului. 
 
„Prinţul Mării" 
 
Miercuri, media japoneză s-a concentrat pe persoana bărbatului care i-a furat inima Prinţesei Mako. Jurnaliştii s-au instalat în faţa clădirii de birouri în care lucrează Kei Komuro, însă acesta a refuzat să răspundă întrebărilor legate de logodnă, declarând doar că va vorbi despre asta atunci când va veni timpul. 

 

--

Citește și: