Motivul pentru care colindele de Crăciun rămân în mintea celor care le ascultă

Motivul pentru care colindele de Crăciun rămân în mintea celor care le ascultă
Publicat: 25/12/2017, 13:03

„Unul dintre cele mai bune lucruri care au legătură cu sezonul sărbătorilor de iarnă este reprezentat de muzica acestora, însă, uneori, Crăciunul riscă să devină deprimant, atunci când unul dintre aceste colinde rămâne captiv în mințile ascultătorilor”, se afirmă în debutul articolului publicat pe site-ul tabloidului britanic Daily Mail.

Există mai mulți factori declanșatori, precum mirosul prăjiturilor de Crăciun, o vitrină frumos împodobită cu decorațiuni de sezon, din cauza cărora oamenii au uneori impresia că în mintea lor s-a activat un veritabil „cor” care fredonează una sau mai multe colinde.

Experții în psihologie spun că motivul pentru care colindele încep să fie „auzite” exact în acele momente constă într-un fel de „vierme de ureche” („earworm” – un fragment muzical ușor de reținut, care se repetă de multe ori în mintea unei persoane, pentru mult timp după ce audiția sa s-a încheiat, n.r.).

„Un «vierme de ureche» este în general un scurt fragment dintr-o compoziție muzicală, de obicei un refren, adeseori interpretat de un cor, pe care oamenii îl aud în mod repetat în mințile lor, ca și cum fragmentul ar fi difuzat în buclă”, a explicat Elizabeth Margulis, directorul Music Cognition Lab din cadrul Universității Arkansas din Statele Unite.

Potrivit acestui studiu, ce a fost prezentat la International Conference on Music Perception and Cognition, 91% dintre cei chestionați au raportat faptul că au un „vierme de ureche” cel puțin o dată pe săptămână. Un sfert dintre persoanele participante la studiu au spus că acest lucru li se întâmplă de mai mult de o dată pe zi.

Oamenii de știință au fost intrigați de acest fenomen și au întâmpinat dificultăți serioase atunci când au dorit să îl studieze, deoarece nu există nicio metodă concretă pentru a anticipa momentul în care o persoană devină „victima” acestei manifestări.

De asemenea, nu există niciun motiv care să țină de rimă pentru a explica tipurile de colinde de Crăciun – triste sau pline de bucurie – care rămân cel mai mult timp blocate în mințile ascultătorilor.

Există însă mai multe posibile elemente declanșatoare, iar unul dintre ele este memoria.

Uneori, oamenii rememorează lucruri care sunt asociate cu amintiri fericite, alteori anumite momente sentimentale declanșează o amintire, iar, în alte cazuri, anumite evenimente triste sunt asociate cu un fragment muzical.

Alte teorii afirmă că acești „viermi de urechi” sunt asociați cu memoria, cu stimulii externi și cu elementele personale pe care oamenii le extrag din aceștia, potrivit unui articol apărut în publicația Atlas Obscura.

Potrivit unei alte teorii, cu cât oamenii aud de mai multe ori un cântec, cu atât este mai probabil ca acel fragment muzical să le rămână în minte.

În cadrul unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Științe Aplicate din Lucerna și de la Universitatea Sheffield, aceștia au analizat 50 de tipuri diferite de stiluri muzicale și au observat faptul că fragmentele muzicale care generează „viermi de ureche” includ, de obicei, note cu durate mai lungi, dar cu înălțimi ale sunetelor mai mici.

Același studiu sugerează că persoanele care suferă de nevroză sau care prezintă forme reduse de comportament obsesiv-compulsiv sunt invadate de „viermi de ureche” mai des și pentru perioade mai îndelungate de timp.

James Kellaris, profesor de marketing la Universitatea din Cincinnati, autorul unui studiu despre influența muzicii asupra memoriei, a formulat la rândul său o nouă teorie: „În plus față de trăsăturile cântecului respectiv și trăsăturile de personalitate ale oamenilor (precum nevroza moderată sau expunerea ridicată la muzică), situația de moment reprezintă un al treilea factor declanșator. Se pare că «viermii de ureche» se activează mai des atunci cand «victima» lor este obosită, stresată sau când trândăvește”.

Sursa: Mediafax.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Oana Zăvoranu a ajuns la fundul sacului. Vedeta își vinde haine din garderobă.
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu