no author
Letitia Provian
189 vizualizări 17 mai 2017

Festivalul se deschide astăzi cu proiecţia filmului frances Ismael's Ghosts, cu Marion Cotillard în rol principal. Evenimentul, care va dura 11 zile, va reuni cele mai importante prezenţe şi proiecţii. Iată care sunt acestea!

Prezenţa lui Nicole Kidman

Cannes 2017 poate fi numit anul Nicole Kidman, actriţa australiană având nu mai puţin de patru proiecţii - atât de televiziune, cât şi de film - în cadrul festivalului. Printre acestea se numără unul dintre cele mai aşteptate filme ale festivalului, The Beguiled, în regia Sofiei Coppola. Este vorba de o dramă plasată într-un orfelinat de fete din Sudul Americii din timpul Războiului Civil, iar pelicula se află în competiţie pentru trofeul Palme d'Or. Un soldat rănit, jucat de Colin Farrell, este găzduit de femei, dar tensiunile şi geloziile cu substrat sexual se nasc rapid.

Petreceri fastuase

Dincolo de proiecţii şi de întâlnirile cu presa, principalele puncte de atracţie de la Cannes vor fi petrecerile opulente. Rihanna şi Cara Delevingne se numără printre celebrităţile de marcă ce vor fi prezente în micuţul oraş francez, deşi nu joacă în vreun film. Cara este imaginea unui nou sortiment de îngheţată, iar Rihanna va găzdui o petrecere exclusivistă târzie. Fiecare ţară participantă la Festival va avea un cort plasat în faţa falezei, ceea ce va însemna că vedetele îşi vor face apariţia la seratele ce se vor ţine acolo, precum şi pe punţile yahturilor.

Măsuri de securitate sporite

Soldaţii francezi vor patrula la Cannes înainte de deschiderea Festivalului. Măsurile de securitate sporite din acest an de la Cannes sunt fără precedent Nimic surprinzător, având în vedere atacurile recente din Franţa, inclusiv cel de vara trecută de la Nisa, când un bărbat a intrat cu un camion în mulţimea care sărbătorea Ziua Bastiliei.

Un zid de 400 de bariere de ciment deghizate în chip de ghivece gigantice cu flori au fost instalate pentru a opri posibilele atacuri cu vehicule în timpul festivalului.

Poliţiştii au instalat peste 160 de metri de lanţuri în spirală, cu spini de metal capabile să oprească orice atac cu camioane.Peste toate astea, au fost organizate patru speciale de poliţie, iar 550 de camere de securitate, adică una la 140 de locuitori, au fost instalate pentru a supraveghea zona.

Actorii din spatele camerei de filmat

Kristen Stewart, Robin Wright şi Vanessa sunt doar câţiva dintre actorii ce vor prelua rolul de regizor.

Vedeta filmului „Twilight” a regizat un scurtmetraj denumit „Come Swim”, care tratează povestea unui bărbat ce se luptă cu problemele sentimentale. De asemenea, Redgrave va prezenta Sea Sorrow, un documentar despre criza refugiaţilor. Actriţa a declarat că a inspirat-o imaginea corpului copilaşului sirian Alan Kurdi, care s-a înecat şi a fost adus la ţărmul unei plaje din Turcia.

19 filme concurează pentru mult doritul trofeu Palme d'Or

Unul dintre filmele favorite este „Wonderstruck” de Todd Haynes. Cu Julianne Moore şi Michelle Williams în rol principal, filmul redă povestea unui băiat şi al unei fete, care au trăiri comune.

O altă proiecţie aşteptată este cea a „Good Time”, o dramă despre jefuirea unei bănci, în care joacă Jennifer Jason Leigh şi Robert Pattinson, dar şi „The Beguiled” şi „Okja”.

Va fi o decizie greu de luat de către preşedintele juriului Pedro Almodovar şi restul staff-ului, printre care se numără Will Smith şi Jessica Chastain.

Filmele favorite la Cannes

Lynne Ramsey (care a regizat „We Need to Talk About Kevin”) revine pe Croazetă către finalul festivalului cu filmul „You Were Never Really Here”, cu Joaquin Phoenix în rolul unui veteran de război. Acesta încearcă să salveze o tânără fată dintr-o reţea de proxeneţi.

Regizorul austriac Michael Haneke, care a câştigat în trecut de două ori premiul Palme d'Or twice - cu „The White Ribbon” in 2009 şi „Amour” în 2012, va prezenta în acest an „Happy End”, cu actriţa nominalizată la premiile Oscar Isabelle Huppert, o dramă de familie plastă la Cannes, ce se petrece în timpul crizei refugiaţilo.

Ediţia aniversară va fi una marcată de culoare, rochii scumpe, strălucrie, filme ce vor fi ovaţionate, dar şi aspru criticate.

La secţiunea "Un Certain Regard" din acest an concurează 16 filme, iar câştigătorul categoriei va fi anunţat sâmbătă, 27 mai.

Actriţa italiană Monica Bellucci va prezenta galele de deschidere şi de închidere ale ediţiei 70 a Festivalului de film de la Cannes, iar juriul festivalului va fi prezidat de regizorul spaniol Pedro Almodovar.

Pentru a marca 70 de ani de Festival la Cannes, trofeul Palme d’Or pentru cel mai bun film va fi încrustat cu diamante.

Trofeul Festivalului de la Cannes a fost creat în 1998 de Caroline Scheufele şi este realizat în atelierele de bijuterie ale casei Chopard. Celebra frunză de palmier, confecţionată din 118 grame de aur de 18 carate, va fi încrustată, în premieră, cu 167 de diamante, pentru a celebra cea de-a 70-a ediţie a Festivalului.

Pentru realizarea unui trofeu sunt necesare 40 de ore de muncă şi intervenţia a şapte bijutieri.

 

Citește și: