Kratu, câinele abandonat din România, ajuns vedetă în Marea Britanie. „O dată în viață se întâmplă să întâlnești un astfel de câine”

Publicat: 01/04/2018, 10:29

Câinele Kratu este primul din Marea Britanie care a trecut examenul „Do as I Do”, o tehnică nouă de dresaj, care se bazează pe imitarea stăpânului.

Tess și Kratu s-au întâlnit în urmă cu patru ani când metisul mioritic a fost adoptat din Cluj-Napoca și dus cu mașina în Cambridgeshire (Marea Britanie).

„Pe Kratu l-am adoptat de la vârsta de 5 săptămâni, din Cluj-Napoca, era un câine abandonat. Terapeutul meu mi-a recomandat să îmi iau un câine, fiind diagnosticată cu o formă mai ușoară de autism. Aveam nevoie de câinele potrivit și când ne-am întâlnit a fost dragoste la prima vedere. O dată în viață se întâmplă să întâlnești un astfel de câine, s-a creat o legătură instant între noi și cel mai bun lucru pe care l-am făcut este că l-am salvat și l-am adoptat. L-am dresat și, astfel, Kratu a devenit câine de terapie, mă însoțește peste tot, inclusiv în avion, nu în cală, ci stă la picioarele mele. Mă ajută enorm, este calm, dacă mă lupt cu boala el este alături de mine. Este răsăritul meu de soare, viața mea s-a schimbat total de când îl am alături de mine, acum sunt fericită, beneficiez de dragoste necondiționată din partea lui”, a declarat Tess.

Aceasta a precizat că patrupedul a învățat foarte repede limba engleză și comenzile date, astfel că a reușit să participe la cel mai mare show britanic de televiziune despre câini, Crufts, unde prestația sa a strâns peste 8 milioane de vizualizări.

„Dresarea lui Kratu a necesitat o muncă asiduă, pentru că venea de pe stradă. Caracterul său perfect este tipic pentru mioriticii carpatini, iubește oamenii. Cred că acești câini de terapie sunt mari vindecători. Kratu este primul câine din Marea Britanie care a trecut examenul Do as I Do, o tehnică nouă de dresaj, care se bazează pe imitarea stăpânului. Este un dar minunat să îl am pe Kratu, care mă face să zâmbesc”, a explicat stăpâna patrupedului.

Celia Blacu, cea care l-a găsit pe Kratu pe o stradă din Cluj-Napoca, a povestit că înainte de a-l trimite în Marea Britanie a înregistrat vocea viitorului stăpân pentru ca animalul să se obișnuiască atât cu ea cât și cu accentul englezesc.

„Tess mă rugase să îi caut un astfel de câine – metis mioritic, carpatin, și l-am găsit pe Kratu. Am început să îl pregătesc pentru plecarea în Marea Britanie din punct de vedere medical, dar și comportamental. A avut parte de un dresaj de bază, cu câteva comenzi, de unde Tess a putut să continue. L-am socializat cu alți câini, l-am desensibilizat la zgomotul străzii, la muzică, la trafic. Ce mi se pare incredibil este cum a reușit Tess să facă dintr-un câine cu potențial genetic agresiv, pentru paza stânelor de oi, un câine de terapie”, a menționat Celia Blacu.

Conferențiarul universitar Alina Rusu, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, susține că, în cazul lui Tess, terapia este inclusă în viața de zi cu zi, Kratu fiind un câine de suport emoțional.

„De aproximativ 30 de ani, activitățile terapiei asistate de animale au o susținere științifică pe multe aspecte ale calității vieții umane cum sunt recuperare fizică, reglaj emoțional, anxietate socială. Ce vedem la Kratu este faptul că orice câine are capacitatea de a fi lângă noi și de a ne oferi acceptare necondiționată și multă iubire. La persoanele care adoptă animale și formează cu acestea legături naturale se observă că sunt mult mai deschise spre interacțiuni sociale, iar multe probleme pe care le au – singurătate, depresie, se pot remedia”, a explicat Rusu.

Datorită lui Kratu, Tess a devenit foarte interesată de câinii din România, în special de cei ciobănești, astfel că au fost dați spre adopție în Marea Britanie doi frați ai lui Kratu, dar și mama acestuia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer