Detaliul incredibil despre moartea lui Hitler. Femeia care a ținut în mână dinții Fuhrerului și-a scris memoriile. „Este mai puțin probabil să te îmbeți și să-i pierzi”

Detaliul incredibil despre moartea lui Hitler. Femeia care a ținut în mână dinții Fuhrerului și-a scris memoriile. „Este mai puțin probabil să te îmbeți și să-i pierzi
Publicat: 22/04/2018, 12:35

Elena Rzhevskaia era una dintre angajatele lui Stalin, scrie Daily Mail. În contextul în care principala sa ocupație era să-i interogheze pe prizonierii germani, ar fi putut crede în acea dimineață, când a fost chemată în biroul comandantului Gorbușin, că va face același lucru.

Dinții lui Hitler. „Dacă îi pierzi, vei răspunde cu capul”

Gorbușin i-a dat însă Elenei o cutie. „Era o cutie acoperită în satin”, și-a amintit Elena. L-a întrebat pe Gorbușin ce conține. „Dinții lui Hitler”, i-a răspuns acesta. „Dacă îi pierzi, vei răspunde cu capul”.

Ceea ce a urmat a devenit una din cele mai stranii misiuni din cel de-al Doilea Război Mondial. Chiar dacă radioul german a anunțat că liderul nazist s-a sinucis, cu opt zile înainte, în 30 aprilie 1945, confirmarea era în continuare necesară.

Mulți au suspectat că Fuhrerul a fugit în Alpii Bavarezi sau chiar într-un stat sud american. Elena trebuia să dovedească, fără echivoc, că dinții respectivi îi aparțineau lui Adolf Hitler. În prezent, datorită publicării memoriile lui Elena în engleză, lumea va afla povestea adevărată a modului în care rușii au confirmat moartea Fuhrerului. Memoriile doamnei Elena vor demonta, probabil, câteva din teoriile conspirației, legate de supraviețuirea lui Hitler după război.

De ce a fost aleasă Elena pentru misiunea istorică? „Pentru că nu avem niciun seif aici”, a declarat colonelul Gorbușin. „Și, ca femeie, este mai puțin probabil să te îmbeți și să îi pierzi”.

Elena a fost aproape copleșită de responsabilitatea de a ține dinții lui Hitler și a recunoscut că a pălit toată, temându-se să nu piardă prețioasa cutie. Obiectivul ei primordial a fost să-l găsească pe dentistul lui Hitler – o misiune dificilă în capitala germană răvășită de război. La volanul limuzinei Ford 8 se afla șoferul Serghei, iar în spate Elena și doi ofițeri ruși.

„Fumul încă se ridica și aerul orașului mirosea a război”, a scris Elena. „Baricadele, distruse de tancuri, nu fuseseră înlăturate”. După mai multe ore, echipa a ajuns la spital și au căutat persoana care să analizeze dinții Fuhrerului.

Medicul de serviciu nu știa mare lucru și singurul nume pe care i l-a furnizat a fost cel al renumitului laringolog profesor Carl von Eicken, care conducea clinica Charite și l-a tratat pe Hitler. Acesta le-a spus că nu cunoaște exact identitatea dentistului lui Hitler, dar altcineva i-ar putea ajuta.

Kathe Heusermann, cheia misterului

Un student le-a zis că dentistul purta numele Hugo Blaschke și le-a arătat unde lucrează. Cabinetul acestuia era situat în Kurfurstendamm, unul din cele mai șic străzi din Berlin.

Totul era în ruine, dar clădirea în care lucra dentistul rămăsese, cumva, în picioare. Un doctor pe nume Bruck i-a informat însă că doctorul Blaschke a fugit în Bavaria. La rândul său, colonelul Gorbușin l-a întrebat pe Bruck dacă ține legătura cu vreunul dintre angajații lui Blaschke.

„Desigur! Vă referiți la Kathchen? Kathe Heusermann? Este în apartamentul ei”. O femeie atrăgătoare în rochie albastră și-a făcut apariție rapid. Aceasta purta o eșarfă peste părul blond și nu părea desprins din „filmul războiului”.

Ca multe alte femei, Kathchen fusese violată de soldații ruși. Totuși, Bruck a asigurat-o că rușii din fața ei nu o vor agresa. Heusermann a adus o cutie cu fișe stomatologice, inclusiv a lui Hitler. Din păcate, informațiile privind dinții Fuhrerului lipseau și s-ar fi putut afla în cancelaria celui de-al Treilea Reich, distrusă de bombardamente.

Echipa a intrat pe ușă, iar deasupra încă mai flutura emblema nazistă. Heusermann i-a condus într-o cameră mică, slab iluminată. După ce au răvășit cabinetul, au găsit radiografiile dinților lui Hitler și fișele acestuia.

În dimineața următoare, ofițerii ruși cu rugat-o pe Heusermann să descrie dinții lui Hitler „din memorie”. Cuvintele sale au fost comparate cu radiografiile respective și s-au potrivit. Se potriveau însă și cu dinții din cutie? Elena i-a oferit cutia lui Heusermann. „Aceștia sunt dinții lui Adolf Hitler”, a confirmat, tremurând, femeia.

Mușamalizarea lui Stalin

După descoperire a urmat însă un moment ciudat. Ceea ce s-a întâmplat în ruinele Berlinului, în mai 1945, a fost o mușamalizare, comandată chiar de Stalin, care dorea să păstreze pentru el secretul morții lui Hitler. Stalin a decis să mențină presiunea existentă cu ajutorul zvonurilor legate de posibila supraviețuire a Fuhrerului.

Adevărul nu a fost singura victimă în acest caz incredibil. Kathe Heusermann a ajuns să fie tratată timp de zece ani „ca un deținut periculos” și ar fi murit de foame, dacă un alt coleg de celulă nu i-ar fi dat din hrana lui.

Ce s-a întâmplat însă cu dinții lui Hitler? Elena i-a văzut ultima oară în Berlin, în mai 1945, când au fost puși într-un container special și au ajuns la Moscova. În anul 2000, rușii au expus dinții în cadrul aniversării celor 55 de ani de la încheierea războiului. După război, Elena s-a întors la Moscova și a devenit scriitoare. Aceasta a murit în aprilie 2017. Mai mult, Elena a aflat de abia în 1996 ce a pățit Kathe Heusermann.

„Știu că, dacă nu am fi găsit-o pe Kathe, planul lui Stalin ar fi avut succes și Hitler, așa cum și-a dorit Stalin, ar fi rămas învăluit în mit și mister”, a scris Elena în memoriile ei, „Memoriile unui translator de război”, publicate recent de editura Greenhill Books.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...