Cum s-a construit Liberland, cel mai nou „stat” din Europa: totul a pornit de la o glumă. Cetățenii nu vor guvern și totul se face pe bază de voluntariat

Publicat: 10/05/2015, 08:29
Actualizat: 05/04/2016, 01:03

Liberland e o nouă țară, care ocupă o suprafață de 7 km pătrați dintr-un teren „al nimănui”, situat în estul Europei. În Liberland, nu există taxe și nici servicii guvernamentale. Președintele țării descrie Liberlandul ca fiind o țară în care cetățenii au parte de „un regim minimal de taxe și reglementări, pentru a trăi în tihnă”.

Ce este ciudat în legătură cu Liberland?

Țara Liberland are un guvern aproape inexistent, dar care funcționează, dar totul se bazează pe voluntariat. Cetățenii strâng donații pentru a redacta o constituție și acceptă bitcoini. Orice fel de serviciu public – pompieri, bănci, telecomunicații – vor fi asigurate pe bază de voluntariat. Un paradis libertarian? Este posibil, scriu cei de la theverge.com.

Cine se află în spatele Liberlandului?

Fondatorul și președintele statului Liberland este un politician ceh în vârstă de 31 de ani, Vit Jedlicka, care conduce și unul din districtele Republicii Cehe din nord. El face parte din Partidul Cetățenilor Liberi, un partid cu viziuni libertariene. Vit și-a păstrat cetățenia cehă și a devenit celebru după ce a înființat noul stat.

Este vorba de o glumă?

Jedlicka este un cunoscut anti-european, iar Liberland ar putea fi un simplu site înființat de acesta, nu un stat în toată regula. Wikipedia s-a gândit serios dacă Liberland poate beneficia de propria pagină web „de țară”.

Jurnaliștii cehi au vizitat recent teritoriul Liberland, dar nu au reușit să treacă „granițele”. Steagul Liberlandului a fost ridicat în țară, dar ulterior cetățenii l-au coborât. Rezultatele „investigației” sunt confuze.

De unde au pământul?

Liberland se află între Serbia și Croația, pe malul de vest al Dunării. Granița urmează cursul Dunării, dar numeroase teritorii au fost disputate, de la formarea Iugoslaviei, în urmă cu 70 de ani. Liberland are 7 kmp, devenind a treia cea mai mică țară din lume, după Vatican și Monaco.

Teritoriul se află sub controlul croaților, dar Croația nu susține că are o parte din Liberland. În 2000, o comisie a fost înființată, pentru a soluționa disputele legate de graniță, dar lucrurile au stagnat în ultimii 15 ani. Rezultatul se traduce într-un tărâm al nimănui. Nu e nici al Serbiei, nici al Croației, ci al…Liberlandului.

Vorbim despre o țară adevărată?

Nici vorbă. Poliția de frontieră din Croația decide cine intră în Liberland și jurnaliștii au fost întorși din drum. Președintele și cetățenii Liberlandului locuiesc de fapt în Republica Cehă. Mii de oameni au aplicat online pentru a deveni cetățeni ai Liberlandului, dar nu se știe exact ce înseamnă asta. Din cauza inexistenței unui guvern real și solid, nu putem vorbi despre un stat în puterea cuvântului.

Este prima oară când cineva își „construiește” o țară?

În 1967, „Sealand”, o platformă petrolieră abandonată de pe coasta Angliei, și-a declarat independența. Aceasta nu este recunoscută drept țară, dar are propriul steag, propria echipă de fotbal și o populație de doi cetățeni.

Cum stabilim „legitimitatea” unei țări?

Cetățenii Liberlandului nu vor putea intra în țara lor fără acordul autorităților croate. E însă o chestiune care ține de diplomație și Sealandul nu a văzut o problemă în asta.

Pe de altă parte, în trecut, chiar și America a fost o țară „inventată”. E posibil ca toate țările să fie „false” și granițele să existe doar pe hârtie și în sufletele oamenilor.

Liberland nu trece testul de suveranitate. Nu poate opri patrulele croate să facă tot ce doresc pe teritoriul său. Dacă ar fi o țară, ar fi una ocupată de o națiune străină.

Cum devii cetățean al Liberlandului?

Mii de oameni vor să locuiască în Liberland. Aplicanții trebuie să respecte opiniile celorlalți și să nu aibă un trecut nazist, comunist sau de altă natură întunecată.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers