Cum poate fi învinsă dependența de alcool

Cum poate fi învinsă dependența de alcool
Publicat: 18/08/2017, 22:35
Actualizat: 01/10/2018, 17:13

Chiar dacă părerile sunt mereu împărțite când vine vorba de efectele benefice ale consumului de alcool, excesele sunt întotdeauna dăunătoare.

Consumul moderat pare să fie bun pentru inimă și sistemul circulator și protejează împotriva diabetului de tip 2 și a calculilor biliari. Excesul de alcool este principala cauză a accidentelor de trafic, dăunează inimii și ficatului, poate dăuna copilului nenăscut dacă este consumat în timpul sarcinii, crește șansele de dezvoltare a cancerului, contribuie la depresie, violență sau agresivitate în relații. Fața întunecată a alcoolului nu ar trebui să fie o surpriză. Ingredientul activ din băuturile alcoolice, o moleculă simplă numită etanol, poate afecta organismul în moduri diferite. Influențează direct stomacul, creierul, inima, vezica biliară și ficatul. Etanolul afectează nivelurile lipidelor (colesterol și trigliceride) și insulina din sânge, precum și inflamația și coagularea. De asemenea, modifică starea de spirit, concentrarea și coordonarea”, afirmă psihologul Angela Nuțu.

Când băutura conduce la alcoolism

Potrivit specialistului, alcoolul poate fi o problemă dacă are ca rezultat două sau mai multe dintre următoarele situații într-o perioadă de 12 luni:

1. Consumi o cantitate mai mare sau pe o perioadă mai lungă de timp decât intenționezi

2. Simți că ai nevoie sau că ar trebui să întrerupi obiceiul de a bea, oricare ar fi cantitatea

3. Petreci mult timp consumând alcool sau recuperându-te după efectele acestuia

4. Te gândești frecvent că ai nevoie sau că îți dorești să bei alcool

5. Nu reușești să-ți îndeplinești corespunzător activitățile la birou sau cele casnice

6. Continui să bei chiar dacă îți afectează relația cu prietenii și familia

7. Prioritizezi consumul de alcool prin renunțarea la activități care înainte îți aduceau bucurie

8. Continui să bei chiar dacă alcoolul te face să te simți anxios, depresiv

9. Dezvolți o toleranță la consumul de alcool mult mai mare decât în trecut

10. Simptome de sevraj – tulburări de somn, neliniște, greață, transpirații

Riscul dezvoltării alcoolismului este influențat atât de factorii genetici, cât și de mediu. În familiile în care există un alcoolic, rata de afecțiune pentru rudele apropiate este de trei, patru ori mai mare, iar riscul crește în funcție de apropierea genetică. Factorii de mediu includ atitudinile culturale legate de consumul de alcool, nivelul de stres, așteptările pozitive privind consumul de alcool și modalitățile de adaptare greșite. De asemenea, abuzul se produce dacă persoanele consumă băuturi pentru a evita să se gândească la diverse situații, evenimente, pentru a face față problemelor, pentru a depăși anxietatea sau pentru a-și spori creativitatea”, explică psihoterapeutul Angela Nuțu.

„Dezalcoolizarea nu tratează cauza psihologică a consumului de alcool”

La ora actuală, cea mai cunoscută metodă pentru depășirea abuzului de alcool este dezalcoolizarea, metodă care se realizează într-un cadru controlat, supravegheat. Dezalcoolizarea poate fi însoțită de consiliere psihologică și administrare de medicamente pe perioada recuperării. Metoda funcționează pentru mulți oameni, însă există niveluri de succes în ceea ce privește tratamentul. Unii oameni se opresc din băut, alții au perioade de abstinență scurtă sau îndelungată, însă se reapucă. Dezalcoolizarea este o metodă imperfectă deoarece rezolvă doar efectele dependenței, dar nu și cauza care a provocat consumul de alcool.

În prezent, hipnoterapia și terapiile alternative de lucru cu subconștientul au demonstrat că sunt foarte utile pentru tratarea dependenței de alcool. Terapiile te ajută să accesezi mintea subconștientă a unui individ și să descoperi cauza principală a dependenței. Înțelegerea motivului pentru care alcoolul a devenit o problemă și tehnicile de învățare, care înlocuiesc comportamentul distructiv, îi pot ajuta deseori pe cei cu dependență de alcool. Folosirea hipnozei pentru a reevaluarea stilul de viață al unui individ poate duce la crearea unei atitudini diferite față de alcool. Odată ce a fost identificată rădăcina problemei, se poate începe tratarea acesteia”, consideră Angela Nuțu.

Pe lângă hipnoterapie, o altă metodă care ajută la depășirea adicției de alcool este Terapia Subliminală. Aceasta se realizează fără inducție hipnotică, este rapidă și extrem de eficientă deoarece mintea umană are o capacitate remarcabilă de a controla corpul atunci când ne concentrăm.

În comportamentul uman, pe lângă acțiunile conștient întreprinse, se manifestă și anumite comportamente care nu țin de controlul voluntar. Terapia Subliminalăintervine pentru a corecta și dirija comportamentele neconștientizate, care au o amprentă negativă asupra omului și îi îngreunează viața. Terapia depistează cauza problemei, ne ajută să înțelegem ce a creat-o, pentru că în final aceasta să dispară. Alcoolismul este un rezultat, nu o cauză. Unii beau în exces pentru că sunt nervoși, deci trebuie să identifice cauza nervozității lor, alții beau pentru că se simt singuri, deci trebuie să descopere și să rezolve factorul care-i determină să se simtă așa. Alții pentru că nu mai au un job, nu mai au un venit, motivele sunt nenumărate. Dacă factorii care au declanșat prima dată acest obicei nu au fost descoperiți și rezolvați, omul va folosi alcoolul ca răspuns la orice factor de stres. În timp, aceștia de stres se vor înmulți, iar persoanei în cauză îi va fi din ce în ce mai greu să se lase de alcool deoarece acești stimuli nocivi îi vor ocupa tot timpul”, adaugă psihologul Angela Nuțu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația