Cum ne protejăm organismul pe timp de caniculă. Alergia la căldură poate fi evitată

Cum ne protejăm organismul pe timp de caniculă. Alergia la căldură poate fi evitată
Publicat: 13/07/2017, 03:12

În general, îngrijirea pielii diferă în funcție de anotimp. De aceea, vara, folosirea unor produse adecvate de îngrijire zilnică și cremele de fotoprotecție trebuie să facă parte din rutina zilnică a fiecăreia dintre noi.

„Pe timp de caniculă, produsele cosmetice nu trebuie evitate, doar alese cu grijă. Așadar, un fond de ten fluid sau un BB Cream ne pot proteja pielea de efectele neplăcute ale razelor solare. Trebuie amintit însă că anumite creme, loțiuni sau proceduri estetice sunt de evitat vara, cum ar fi produsele de exfoliere folosite în exces, peelingurile, tratamentele cu laser.

Mult mediatizatele creme cu cortizon, eficiente în diverse boli de piele, utilizate fără indicația medicului dermatolog, pot avea numeroase reacții adverse, care pot fi induse de fotosesensibilizarea pielii și apariția petelor inestetice și a acneei postcortizonice”, spune dermatologul Tatian Nanu pentru Gândul.

Și cum vara se întâmplă să transpirăm foarte mult, trebuie să acordăm o atenție deosebită și antiperspirantului folosit. „Este important să le evităm pe cele care conțin săruri de aluminiu, implicate în patologia cancerului de sân.

Să nu uităm de îngrijirea gâtului și a decolteului, zone delicate ale corpului nostru, care trebuie protejate ziua cu produse cu filter UV și hidratate în fiecare seară””, precizează medicul dermatologTatian Nanu.

Ca în orice anotimp, hainele pe care le purtam vara sunt esențiale.„Pe lângă trendul de sezon, mai important este ca țesăturile hainelor pe care le purtăm să fie prietenoase cu pielea noastră. Așadar, ținutele din bumbac, in, mătase au capacitatea de a absorbi transpirația și de a conferi confort organismului. În cazul țesăturilor sintetice, pielea intra în contact cu substanțele chimice din care sunt confecționate, prin urmare putem dezvolta alergii sau dermatite de contact””, afirmă specialistul.

De asemenea, materialele sintetice favorizează transpirația și creează un mediu propice dezvoltării infecțiilor micotice și a eczemelor iritative.

Cum se manifestă alergia la căldură

Miliaria, cunoscută și sub denumirea de sudamină sau erupție (alergie) la căldură, este o afecțiune a glandelor sudoripare ecrine care apare adesea în condiții de căldură și umiditate crescută.„Miliaria este considerată a fi provocată de obstruarea ductelor sudoripare . În loc să se evapore pe suprafața pielii, picăturile de transpirație se acumulează sub piele și provoacă inflamații și erupții cutanate. Persoanele sensibile, în special sugarii, care au glande ecrine relativ imature, dezvoltă această erupție cutanată din următoarele cauze: îmbrăcăminte prea groasă sau cea din fibre sintetice care nu permite ca transpirația să se evapore, febră dobândită în urma unei activități fizice care crește fluxul secreției sudoripare, creme care obturează porii pielii, unele medicamente ( betablocante, clonidina, opiacee) sau factorii de mediu, cum ar fi temperatura ridicată și umiditatea excesivă.

Există două forme de erupție cutanată: miliaria cristalină, cu vezicule (beșicuțe mici) clare, umplute cu lichid, fără eritem, și miliaria rubra, cu vezicule similare, umplute cu lichid, dar înconjurate de niște mici umflături roșii.La adulți, erupția este localizată predominant în pliuri. La copii, leziunile apar pe cap, gât și partea superioară a trunchiului. Rar, erupția cutanată poate fi infectată cu bacterii, iar leziunile devin pline de lichid, intens pruriginoase și dureroase, mai mari și mai inflamate”, subliniază dermatologul. Proca Ancuța pentru Gândul.

Uneori, pot apărea și complicații.O complicație rară a erupției cutanate este hipertermia. Prin transpirație, organismul își reglează temperatura corpului, fenomen numit termoreglare. Dacă ductele sudoripare sunt înfundate, apare anhidroza, iar corpul nu se poate răci în mod corespunzător, fenomen periculos mai ales în caz de stare febrilă, atunci când se creează mai multă căldură decât se poate elibera. Temperatura de bază a corpului poate crește rapid, la 40 ° C sau mai mult, și apare riscul de accident vascular cerebral .

În cazurile de hipertermie la copii, pielea va fi fierbinte și fără sudoare, gura uscată, buzele crăpate. Micuțul nu are poftă de mâncare, apar vărsăturile, plânsul fără lacrimi, stările de slăbiciune (letargie), confuzie, dificultăți de respirație sau convulsii, iar îngrijirea medicală trebuie acordată imediat. Dacă observați o anumită combinație a acestor semne, faceți tot ce puteți pentru a vă răcori copilul și pentru ca acesta să fie văzut de către un medic. Duceți copilul la umbră sau într-un spațiu cu aer condiționat și aplicați comprese reci. Dacă există semne de suprainfecție a erupției se pot administra antibiotice topice sau orale. Deshidratarea poate fi tratată cu fluide intravenoase, în special dacă există vărsături””, mai spune specialistul.

Milaria poate fi prevenită dacă utilizați îmbracăminte din fibre naturale care permite aerisirea pielii, limitați activitățile fizice când este foarte cald și alegeți încăperile cu aer condiționat sau un alt mediu răcoros.„Majoritatea copiilor se recuperează fără probleme în câteva zile în urma unui tratament recomandat de către medicul dermatolog . Tratamentul local constă în aplicarea de creme ce conțin calamină sau mentol. Există și medicamente care pot ajuta la ameliorarea pruritului și la prevenirea infecțiilor. Zonele suprainfectate pot necesită un antibiotic local sau oral”, precizează dermatologul Proca Ancuța pentru Gândul.

Și încălțămintea are rolul ei în anotimpul călduros.„Sunt de evitat pantofii închiși, tocurile prea înalte și tenișii, întrucât acest tip de încălțaminte poate favoriza apariția verucilor plantare și a micozelor piciorului”, adaugă dermatologul Tatian Nanu.

După cum știm, mâinile reprezintă cartea de vizita a oricărei femei, deci trebuie acordată o atenție specială acestora pe timp de vară. De aceea, se recomandă hidratarea zilnică și manichiura anatomică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee