Cum ne poate afecta vederea computerul

Cum ne poate afecta vederea computerul
Publicat: 31/05/2017, 00:08

„În primul rând, trebuie să înțelegem că toate ecranele care emit lumină sunt dăunătoare în timp (telefonul, tableta, calculatorul, televizorul etc) și nici nu ne dăm seama de câte ori ne verificăm telefonul într-o oră, de exemplu.

Din punct de vedere fizic, lumina emisă de aceste ecrane conține o parte de lumină vizibilă, extrem de dăunătoare – lumina albastră-violet. Din păcate, acest efect dăunător se acumulează în timp, astfel că, dacă expunerea a început devreme în viață (încă din copilărie), vom asista la instalarea unor boli în viața de adult – cataractă la 40 de ani, de exemplu”, precizează medicul oftalmolog Roxana Cozubaș pentru Gândul.

O altă problemă o constituie distanța de lucru foarte mică (în jur de 40-50 cm). „Practic, atunci când privim la distanță (peste 5 m), ochii se relaxează. Dacă vrem să focalizăm un obiect mai aproape de 5 m, acest lucru se va face cu un efort din partea ochilor. Astfel, cu cât mai mic și mai aproape obiectul focalizat, cu atât mai solicitant va fi pentru ochi”, adaugă specialistul.

O expunere constantă de peste 2-3 ore în aceste medii digitale ne „garantează” obținerea unor semne și simptome pe termen lung. Astfel, dacă știți că lucrați în fața calculatorului mult timp, este bine să solicitați medicului oftalmolog mai multe detalii despre posibilitățile de protecție disponibile. „În primul rând, trebuie să efectuați un control oftalmologic complet, în urma căruia vi se vor prescrie ochelari (cu dioptrie sau nu), care să aibă încorporat în lentile un filtru de calculator (o lentilă specială care blochează lumina albastră-violet).

Ajută și dacă faceți pauze de la aceste ecrane, timp în care să priviți la distanță mare pentru relaxarea ochilor. De asemenea, există programe care se pot instala pe telefon și care reduc cantitatea de lumină dăunatoare emisă de ecran.

Pe termen scurt, în urma unei expuneri cronice la calculator, ne putem simți pur și simplu obosiți, ochii se înroșesc, devin sensibili și poate să apară vederea încețoșată. Literele se dublează, iar pacientul se plânge de senzația de corp străin în ochi („nisip în ochi”)”, adaugă Dr. Roxana Cozubaș de la clinica Regina Maria.

De multe ori, pacienții care stau mult la calculator se prezintă la medicul oftalmolog pentru că nu văd bine la distanță. „De fapt, mecanismul natural care ne asigură o vedere clară la o distanță mică (acomodația) este atât de suprasolicitat, încât, în puținul timp în care pacientul se decide să privească în depărtare, ochii nu se mai relaxează.

Deși nu sunt sesizabile, aceste înmagazinări de energie înaltă, care provin de la lumina emisă de ecran, se adună în timp, permanent (ca de altfel și expunerea la ultraviolete). În zilele noastre, asistăm la o expunere din ce în ce mai timpurie la aceste dispozitive, motiv pentru care se prezintă la cabinet copii cu sindrom de ochi uscat. Probabil că în următorii ani vom asista la o „explozie” a bolilor puse pe seama luminii albastre – cataractă și degenerescență maculară legată de vârstă.

De obicei, îmi îndrum pacienții să plaseze ecranul computerului cu 10 – 20° sub nivelul ochilor pentru a reduce deschiderea fantei palpebrale (deschiderea dintre pleoape), micșorând astfel suprafața oculară expusă și reducând evaporarea filmului lacrimal. De asemenea, ajută și să clipim forțat în timpul lucrului la calculator sau televizor pentru a împiedica apariția sindromului de ochi uscat””, mai spune specialistul

De asemenea, alimentația joacă un rol esențial în obținerea unei vederi sănătoase. „Nu numai morcovii aduc beneficii vederii, ci orice fel de legume sau fructe colorate variat – citrice, struguri, ardei gras, frunze verzi (pătrunjel, spanac), dar și nucile sau semințele crude””, afirmă Dr.Roxana Cozubaș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”