15 iulie 201719:21642

Cum arată palatul rezidenţial al lui Erdogan. Una dintre încăperi, acoperită cu un tapet de mătase al cărui metru pătrat costă 2.500 de euro. VIDEO

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este unul dintre cei mai bogaţi şefi de stat din lume, având o avere estimată la 150 de milioane de euro. Soţia sa este cunoscută pentru "sesiunile" excentrice de cumpărături şi pentru colecţiile de artă: în cadrul unei călătorii în Varşovia a cheltuit aproape 40.000 de euro pe câteva obiecte decorative. În vreme ce un sfert din ţară trăieşte în sărăcie absolută şi aproape 2 milioane câştigă sub 5 euro pe zi, soţia lui Erdogan bea un sortiment de ceai care costă 1.500 de euro kilogramul, scrie BusinessMagazin.

De departe, însă, palatul rezidenţial al preşedintelui turc este cel mai discutat.  Acesta are peste 1.115 camere, incluzând 1.024 de birouri, costând peste 330 de milioane de dolari americani, potrivit CNN.  
 
Arhitectura palatului aminteşte de cea a perioadei otomane, dar aduce un omagiu şi stilului Art Deco, cu accent pus pe eficientizarea spaţiului şi asupra simetriei. 
 
Palatul adăposteşte şi o galerie de artă, piesele de artă fiind colecţionate de-a lungul timpului de preşedinţii turci. 
 
Mai mult, palatul adăposteşte şi o librărie care este principalul centru unde se demarează procesul de restaurare a caligrafiei otomane
 
Totodată, palatul are laboratoare de securitate unde este testată mâncarea preşedintelui, dar şi un laborator media unde sunt monitorizate toate ştirile importante din Turcia, dar şi la nivel global. 
 
Poate cea mai cunoscută extravaganţă a palatului este baia preşedintelui turc, acoperită cu un tapet de mătase care are un preţ de 2.500 de euro pe metrul pătrat.

Vezi continuarea pe BusinessMagazin.ro

Vezi continuarea pe BusinessMagazin.ro

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.