Ce efect poate avea sexul în timpul sarcinii

Ce efect poate avea sexul în timpul sarcinii
Publicat: 22/04/2017, 18:09
Actualizat: 01/10/2018, 18:23

„Divorțul, depresia, anxietatea, atacul de panică, tulburările de comportament, tulburările alimentare pot apărea chiar în perioada sarcinii. Sunt cupluri care resimt acest aspect imediat și ajung să aibă o viață de cuplu de coșmar.

Dacă sarcina este cu probleme, există un istoric de sarcini pierdute, probleme de comunicare sau tulburări de personalitate sau de comportament, toate acestea pot duce la un conflict deschis în cuplu. Conflictul poate afecta mai mult pe unul dintre parteneri sau pe amândoi. Poate duce la divorț sau poate suda cuplul. Depinde de fiecare dintre cei doi, de felul în care înțeleg să se comporte și să comunice”, subliniază psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul .

Bărbatul își poate inhiba pornirile, influențat fiind de frica de a nu face rău soției, sarcinii ori poate fi neplăcut surprins de felul în care trupul femeii se modifică, considerând că nu mai este la fel de atrăgătoare. „De asemenea, sunt femei însărcinate care devin depresive, iar mulți bărbați nu știu cum să se comporte în aceste circumstanțe. Nu înțeleg stările sotiei, nu le pot manageria, așa că reacționează la rândul lui într-un mod agresiv și renunță la viața sexuală.

De multe ori, bărbatul se simte respins de parteneră în perioada sarcinii. ” Acesta poate fi dezamăgit de transformările prin care trece partenera lui, de la mâncatul excesiv, pâna la crizele și poftele care apar din neant și o transformă într-o veșnică nemulțumită. Există însă și bărbați care se simt înșelați de parteneră, pentru că acesta a rămas însarcinată fără ca el să își dea consimțământul sau să fie pregătit să devină tată.

Un bărbat nemulțumit, frustrat, care se simte jignit sau neînțeles, poate dezvolta următoarele afecțiuni psihologice: tulburări sexuale (ejaculare precoce, tulburare erectilă, lipsa dorinței de sex), probleme alimentare (obezitate, mâncat obsesiv compulsiv), anxietate, depresie, atacuri de panică, somatizari (dureri care vin și pleacă, se mută prin corp, dar care nu au reprezentare medicală). Ele fiind doar stari sufletești transpuse în formă fizică”, precizează psihologul Constantin Cornea pentru Gândul..

Universul femeii însărcinate este extrem de divers. Felul în care ea reacționează depinde de vârstă, de personalitate, de partener sau de ceea ce a construit până în acel moment.

„Dereglările hormonale caracteristice perioadei sarcinii, greutatea corporală în creștere, mersul mai greoi, pozițiile ciudate în care trebuie să doarmă, toate acestea pot crea probleme cu stima de sine. În lipsa unui partener matur, care încearcă să compenseze stările de rău, prin comunicare, complimentare sau ajutor gospodăresc, femeia poate suferi o traumă. În fond, în perioada sarcinii, se naște mugurul depresiei, ce mai târziu va deveni depresie post partum.

În plan sexual, poate ajunge să se simtă neîmplinită, să considere că nu mai este la fel de atrăgătoare, astfel îi scade dorința sexuală. De multe ori, nu-și mai acceptă propriul corp, pentru că nu se simte sprijinită și înțeleasă de partener, așa poate ajunge să dezvolte frigiditate sau anorgasmie”, afirmă psihologul Constantin Cornea.

Relația femeii cu sarcina ține de stima de sine, iar aceasta este mai ridicată sau la limita de supraviețuire, în funcție de partener, familie de origine, viață socială sau carieră. În cadrul acestor interacțiuni, femeia se simte împlinită sau abandonată.

De aceea, în perioada sarcinii, femeia poate dezvolta mai multe afecțiuni. „Pot apărea dereglările sexuale (anorgasmie, frigiditate), tulburări alimentare (mancat in exces, mâncat obsesiv compulsiv) anorexie, bulimie, obezitate..De asemenea, mai putem vorbi de tulburări de comportament sau de personalitate, depresie, anxietate, atacuri de panică. tulburări ale somnului: insomnia, somn întrerupt, cosmaruri sau se poate trezi neodihnită””, adaugă psihologul Constantin Cornea.

Stările mamei, bune sau rele, se transpun în comportamentul viitor al copilului. „În perioada intrauterină, fătul simte tot ceea ce trăiește mama, iar la naștere va avea un anumit comportament, de bebeluș cuminte sau unul care plânge isteric.

În perioada sarcinii, viața sexuală poate duce la divorț sau poate apropia un cuplu, tranformând partenerii în părinți minunați pentru propriul copil. Orice perturbare a vieții sexuale trebuie să nască întrebări, iar asta înainte ca problema să se agraveze. Indiferent că vorbim de probleme cu stima de sine sau depresie, dacă este percepută din timp, perioada de tratament sau consiliere scade, iar rezultatele pot fi mult mai bune. Trebuie să înțelegeți că problemele legate de viața sexuală nu trec de la sine, doar se transformă în ceva grav și greu de tratat, așa că nu le ascundeți sub covor, ci scoateți-le la lumină pentru a le rezolva””, concluzionează psihologul Constantin Cornea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația