Câți ani îi trebuie unui fumător să scape de riscul cardiovascular, dacă renunță la țigări

Câți ani îi trebuie unui fumător să scape de riscul cardiovascular, dacă renunță la țigări
Publicat: 22/04/2017, 18:19
Actualizat: 01/10/2018, 17:05

Printre efectele substanțiale pe termen scurt ale renunțării la fumat se numără: revenirea treptată în limitele normale ale tensiunii arteriale, scăderea nivelului de monoxid de carbon din sânge, îmbunătățirea circulației sangvine, în câteva săptămâni, îmbunătățirea funcțiilor plămânilor, în câteva luni, și îmbunătățirea simțurilor – miros, gust. Totodată, pe termen lung, renunțarea la fumat scade riscul de cancer, de boală cardiovasculară și riscul de apariție al altor boli cronice netransmisibile.

Fumul de țigară poate să persiste în aer circa 2,5 ore, chiar și cu fereastra deschisă, iar inspirarea acestuia poate avea urmări nefaste asupra sănătății, expuși fiind mai ales copiii. Fumatul poate provoca infarctul de miocard, prin ocluzia arterelor inimii, accidentul vascular cerebral, arterita la nivelul membrelor – până la gangrenă și amputație. Fumul de țigară conține peste 4.000 de substanțe chimice, multe toxice și iritante, iar unele dintre acestea sunt asociate cu dezvoltarea unor tipuri de cancer.

Fumatul pasiv are repercusiuni serioase asupra aparatului cardiovascular și respirator, fiind un factor de risc major pentru boala coronariană și cancerul pulmonar, mai arată datele de specialitate.

Aproximativ 5 milioane de persoane mor anual, în întreaga lume, din cauza bolilor asociate fumatului. Acestora li se adaugă aproximativ 600.000 de decese corelate cu fumatul pasiv, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății. Dacă măsurile de reducere a poverii fumatului nu vor fi intensificate, în cât mai multe regiuni de pe glob, prin politici restrictive și programe de supraveghere, aproximativ 1 miliard de persoane vor muri, în decursul secolului acestuia, în întreaga lume, doar din cauza fumatului.

„Societatea Română de Pneumologie sărbătorește un an de la intrarea în vigoare a legii „antifumat”, un an de la instituirea unui drept fundamental pentru fiecare dintre noi: dreptul la sănătate. Dreptul la prevenție pentru cel mai rău dintre toate cancerele: cancerul pulmonar, cancerul a cărui supraviețuire la cinci ani este sub 5%. Dreptul la prevenție pentru cel mai de temut factor de risc pentru cancerul pulmonar, chiar înaintea fumatului – bronhopneumopatia cronică obstructivă. Dar și bronhopneumopatia cronică obstructivă apare și este datorată tot fumatului. Prin urmare, amândouă, atât cancerul, cât și BPOC-ul, au drept numitor comun fumatul. Doresc ca felul în care această lege va aplicată să fie un beneficiu și în același timp o speranță pentru tinerele generații”, a declarat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie.

Pe plan internațional au fost identificate numeroase efecte pozitive ale legii anti- fumat în spațiile publice închise. De exemplu, în Scoția, dacă înainte de implementarea legii, în 2006, cazurile de astm bronșic creșteau anual cu 5%, ulterior, rata acestora a scăzut cu 18%. În Anglia, mortalitatea neonatală s-a diminuat cu 7,6% după ce a fost implementată o lege similară. În Italia, în urma adoptării legii care interzice fumatul în spațiile publice închise incidența infarctului în rândul populației cu vârsta între 35-74 de ani s-a redus cu 11,2%-15,3%. În Statele Unite, numărul internărilor pentru boli cardiace a scăzut cu 39%, după primul an de lege anti-fumat, și cu 47%, după trei ani.

În 2010 aproximativ31%din populația României era fumătoare, potrivit Organizației Mondiale a Săntătății, și dacă eforturile de control al consumului de tutun vor fi intensificate, se preconizează că, până în2025, procentul fumătorilor va scădea până la23%din populație. Aceeași sursă a estimat, în 2010, că aproximativ41%dintre bărbați și22%dintre femei fumau. Până în 2025, ratele vor fi de aproximativ29%dintre bărbați și18%dintre femei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru...