Cât de importante sunt vitaminele pentru organism. Cum se reflectă alimentația pe pielea noastră

Cât de importante sunt vitaminele pentru organism. Cum se reflectă alimentația pe pielea noastră
Publicat: 22/07/2017, 23:08
Actualizat: 01/10/2018, 20:14

„Alimentele bogate în antioxidanți stimulează capacitatea de apărare a pielii împotriva radiațiilor ultraviolete și repară ADN-ul alterat de acestea. Expunerea la soare sau solar este o cauză majoră a îmbătrânirii și a apariției cancerelor de piele. Este recomandată o alimentație care să asigure un aport corespunzător de vitamine A, B, C, D și E și multe alte substanțe nutritive, care se găsesc în fructe și legume, cereale integrale care conțin biotină , roșii bogate în licopen, ciuperci bogate în seleniu, sparanghel , broccoli, cartofi dulci și ceai verde bogat în antioxidanți”, precizează dermatologul Proca Ancuța pentru Gândul.

Fructele de pădure , citricele și legumele verzi, cum ar fi spanacul si varza, sunt de asemenea, benefice pentru sănătatea și tinerețea pielii noastre. „O alimentație nesănătoasă, bogată în calorii goale , lipsită de nutrienți , vitamine și minerale, se va reflectă în timp pe pielea noastră.

Lipsa vitaminei A duce la xeroză ( piele uscată), keratoză pilară, hiperpigmentare generalizată, la fragilitatea unghiilor și a părului.

Afecțiunile cutanate asociate cu deficitul de vitamina B12: hiperpigmentarea pielii, vitiligo, stomatită angulară, modificări ale părului și unghiilor.

Deficitul de triptofan și niacină ( vitamina B3 ) cauzează boala denumită pelagră , care se manifestă prin leziuni cutanate (roșeață, mâncărimi ), afectiuni digestive (afte, , vărsături), insomnie, dureri de cap, confuzie și depresie, tulburări de memorie, afectarea nervilor mem­brelor inferioare””, mai spune specialistul.

Vitamina D are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, anticancerigene și poate ameliora acneea, eczemele și psoriazisul.

„Vitamina C este importantă în sinteza colagenului și a matricei extracelulare . Aceasta ajută, de asemenea, la absorbția fierului.

Scorbutul este o boală cauzată de deficitul de acid ascorbic (vitamina C sintetizata chimic,)care poate fi detectată după fragilitatea crescută a colagenului. Semnele dermatologice care apar la începutul bolii includ echimozele, hiperkeratoza foliculară și hemoragia perifoliculară.

Seleniul este un puternic antioxidant și luptă împotriva radicalilor liberi care duc la deteriorarea celulelor și la îmbătrânire . Acesta este, de asemenea ,necesar pentru vindecarea arsurilor și a altor afecțiuni ale pielii, stimulează creșterea părului, reduce mătreața și ameliorează acneea împreună cu zincul. Seleniul este și un agent antiinflamator, iar împreună cu vitamina A, D și E poate fi de ajutor în cazul unor afecțiuni cronice, precum psoriazis, lupus și eczeme.

Manifestările cutanate ale deficienței de zinc: vindecarea necorespunzătoare a rănilor, părul extrem de fragil , alopecia, eczemele și distrofiile.

Deficitul de fier poate fi depistat după unghiile în formă de linguriță (koilonychia), căderea părului, depapilarea limbii , mâncărimea generalizată sau localizată””, afirmă specialistul.

Siliciul este un mineral care s-a dovedit a fi util atât pentru hidratarea pielii, cât și pentru menținerea elasticității acesteia. „O modalitate ușoară de a obține siliciu natural este să mâncați cojile de fructe sau legume ( sunt o sursă fantastică de siliciu).

Consumați alimentele bogate în grăsimi „bune” ( mononesaturate și polinesaturate), ,precum uleiul de măsline, uleiul de șofrănel și uleiul de susan, avocado , arahide, nuci și semințe . Omega-3 se găsește și în ton, somon, și hering. Acestea mențin pielea hidratată pentru că reduc pierderile de apă din celule.

Proteinele sunt de asemenea importante pentru pielea noastră, cele mai bune pentru consum fiind carnea de vită macră , carnea de pui fără piele, peștele și fructele de mare, ouă și lapte cu conținut scăzut de grăsimi și produse lactate ”’, adaugă dermatologul Proca Ancuța

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”