Care este ecuația corectă a fericirii

Care este ecuația corectă a fericirii
Publicat: 22/04/2017, 19:15
Actualizat: 01/10/2018, 19:24

„Pentru cei mai mulți, fericirea înseamnă a avea ceva extern, care să le umple golul intern. Acesta este însă complexul de inferioritate, care se naște din traumele trecutului sau prezentului. Când sunt copii își doresc să crească și să devină adulți. Când sunt adulți vor să realizeze lucruri mărețe, pentru ca mai apoi să își „dorească” să retrăiscă sentimentele frumoase ale copilăriei. Când sunt singuri se gândesc că vor fi fericiți doar atunci când vor avea o relație. Se îndrăgostesc de o persoană, la început o divinizează, după un timp o consideră sursa propriilor nefericiri.

Când sunt bolnavi, de multe ori, se gândesc cât de bine le era când erau sănătoși. Își promit câte în lună, dar își revin din boală și revin la vechile obiceiuri. Omul se compară tot timpul cu ceilalți. Ce fericiți sunt alții pentru că au mașină, casă, bani, sănătate etc. Când ajunge să aibă ceea ce aveau ceilalți, găsește alte elemente de comparație, stabiliește o altă competiție cu el însuși și cu viața, așa că redevine nefericit””, spune psihoteraputul Constantin Cornea pentru Gândul.

Fericirea înseamnă în primul rând să fii în acord cu tine, cu ceea ce ești, cu ceea ce ai, ce ceea ce reprezinți. „De fapt, acesta este echilibrul. Ecuația corectă este: fericire = echilibru intern. Din păcate, clipa se trăiește în grabă, pentru că există fuga asta permanentă după himere. În general, ne gândim la viitor, dar pierdem astfel plăcerea de a trăi clipa”, adaugă Constantin Cornea.

În opinia specialistului, clipa o trăiasc doar cei care știu că nu mai au mult de trăit. „Doar ei îți pot spune cât de mult își doresc să dureze o clipă, restul sunt doar oameni în alergare. Trăiți clipa, până nu vă forțează viața să o valorizați!

Familia, copiii, o strângere de mână, un zâmbet, o glumă, un salut, o faptă bună, natura, culorile, muzica, poezia, teatrul, lectura, toate astea descriu clipe de fericire.

Clipa este o fotografie a unui moment în timp. Zâmbiți măcar să dați bine în fotografie. Bucurați-vă, ca și cum cineva ar sta după voi cu un aparat de fotografiat tot timpul, doar așa albumul vieții voastre va fi plin de bucurie”, mai spune Constantin Cornea pentru Gândul.

Pentru a tinde spre fericire, omul trebuie să descopere ce înseamnă acesta pentru el. „Poți afla fericirea dacă îl privești pe celălalt sau ceva ce îți aduce bucurie. Fericirea este un termen filozofic, este un deziderat, nu un plan. De aceea, dacă te consideri nefericit, este cazul să îți reevaluezi viața cu toate aspectele ei principale. În acest sens, poți pleca de la planul următor:

1. Dezvoltarea personală. Dacă vei căuta înlăuntrul tău, vei descoperi care sunt valorile tale, ce te motivează cu adevărat, ce îți place să faci sau ce fel de persoane dorești să ai alături.

Dacă nu ai o familie sau o relație, dar îți dorești, poți evalua care sunt elementele sau comportamentele ce te împiedică. La fel poți proceda și dacă ești într-o relație și vrei să o îmbunătățești.

Dacă ai obiceiul de a numi prieten pe oricine, este bine să îți evaluezi relațiile cu cei apropiati.

2. Mișcarea și sportul nu trebuie să îți lipsească. Rolul sportului poate fi privit diferit. Facem sport: a). pentru sănătate b). pentru o stare de bine, pentru că te ajută să te descarci atunci când te simți secătuit.c). pentru socializare. În parc, în sală, pe terenurile de sport poti întâlni persoane noi d). pentru a întretine relațiile cu prietenii, de afaceri, de cuplu.

3. Cultura. În orice moment, o carte bună, un spectacol de teatru, un film, sau un spectacol, toate îți pot da o stare de bine.

4. Hobby-urile. Putem să trăim clipe frumoase, indiferent dacă vorbim de dorința de a colecționa lucruri, de a îngriji un animal de casă sau de a călători

5. Job-ul. Regândirea acestuia te poate face din nou fericit.

a) Dacă merită să faci carieră, dacă ai tot ce îți trebuie, cum te poți motiva.

b).Timp vs. suma câștigată, dacă merită sau nu efortul.

c). Pregătirea profesională sau reconversia personală.

6. Starea de sănătate. Evaluarea acesteia din timp în timp, analizele, vizita la medicul de familie, dentist sau psiholog, toate astea te pot scuti de foarte multe surprize neplăcute.

7. Stilistul. Uneori, schimbarea imaginii poate reprezenta o motivație în plus. De asemenea, o imagine corectă îți poate asigura succesul, indiferent de situație.

8. Nutriționistul. Dacă crezi în vorba care spune:”cine mă place mă place așa cum sunt”, și nu arăți fenomenal de la natură, atunci te înșeli amarnic. De aceea, un plan alimentar, ce a fost construit de un specialist, te poate ajuta să arăți impecabil, dar și să te simți minunat în propria piele.

Dacă vedeți un lucru urât, o faptă mizerabilă, un prieten fals, înseamnă că nu vă uitați unde trebuie.

Dacă vă simțiți nefericit, înseamnă că aveți planuri sau așteptări nerealiste de la voi și de la ceilalți. Dumnezeu ne-a făcut perfecți, noi trebuie doar să învățăm să ne bucurăm de noi, de ceilalți, de natură, de viață. Dacă nu reușiți singuri, apelați la un specialist. Dacă vreți să reușiți singuri, exersați. În fiecare clipă, în fiecare zi, în fiecare lună, la un moment dat veți simți!””, concluzionează psihoterapeutul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?