Când devine singurătatea o boală

Când devine singurătatea o boală
Publicat: 22/04/2017, 18:23
Actualizat: 01/10/2018, 18:08

„De ce poate duce singurătatea la boală? Piatra filosofală a omului se numește stima de sine, iar aceasta se creează, crește sau scade în funcție de interacțiunile pe care le avem cu ceilalți. În realitate nu există nicio oglindă fermecată care să îți spună cât de frumos sau deștept ești, așa că ai nevoie de ceilalți. Ceea ce îți spun ei contribuie la formarea ta ca individ. De aceea, singurătatea poate fi ea însăși o boală”, subliniază psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.

De multe ori, singurătatea îmbracă mai multe multe forme. „Există singurătatea în cuplu, la job, în familie, în societate sau ca scop. Există oameni care se simt singuri, deși au un partener, iar asta pentru că nu se simt înțeleși, iubiți, apreciați, doriți de acesta. Cuplul este un organism viu care respiră iubire, se hrănește cu sentimente complimente și trăiește din vise făurite împreună.

Singurătatea la job este caracteristică celor care nu își văd munca apreciată, celor care văd soluții, ce nu sunt puse niciodată în practică, celor care muncesc cu disperare și uită de ei. Mai este și sentimentul trăit de vizionari sau genii. Ei găsesc soluții prea avansate pentru timpul lor ori pentru interesele meschine ale șefilor, ori ale industriei din care fac parte””, adaugă psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.

Singurătatea în societate este resimțită de cei care muncesc, dar nu știu să se bucure de viață, pentru că nu au prieteni. „Sunt și persoane care nu au un domeniu de interes. Astfel, indiferent dacă muncesc sau nu, au bani sau sunt săraci, sunt frumoși, înteligenți, culți, interesanti sau nu, se simt singuri, deoarece nu au cu cine împărtăși sentimente sau opinii. Acești oameni se simt părăsiți, caută soluții, dar se ascund de lume””, mai spune psihoterapeutul Cornea.

Izolarea poate duce la boală ori poate fi ea însăși o boală, pentru că omul are nevoie de ceilalți pentru a descoperi cine este, pentru a-și forma stima de sine, ori pentru a exersa ceea ce știe. „Anumite afecțiuni se pot dezvolta din cauza singurătății:

1. Depresia. „Sunt singur și nu mă vede nimeni. De fapt, nici nu am nevoie de cineva”.

2. Anxietatea. „Singuratatea mă neliniștește și nu știu ce să fac”. „Nu mai dorm, nu mai am poftă de mâncare, m-am săturat să fiu singur!””

3.Tulburările alimentare: anorexie, bulimie, obezitate, mâncat obsesiv compulsiv. „Mănânc pentru că mă simt singur. „Nu mă mai satur de mâncare, aș mânca tot timpul”.

4.Tulburări ale somnului: insomnia, somnolența, coșmaruri. „Singurătatea nu mă lasă să dorm, visez ciudățenii”. „Mă simt neodihnit tot timpul!””

5.Tulburări ale sexualității: anorgasmie, frigiditate, ejaculare precoce. „Nu am mai făcut sex de atâta timp încât nici nu mai știu cum este. „Nu mai am chef de nimeni”.

6.Tulburări de comportament: conduită agresivă, fraudă sau furt, violări ale regulilor. „Nu îmi pasă de nimeni, fac doar ceea ce vreau, chiar dacă asta înseamnă să fiu certat cu legea”.

7. Atacul de panică. „Mi-e rău, o să mor și nu mă poate ajuta nimeni!”

8. Ipohondrie. „Am aceleași simptome ca și tine, doar că mai grave!”. Dacă vă regăsiți în stările enumerate, încercați să luați o decizie, apelați la ajutor, indiferent dacă vorbim de preot, psiholog, psihiatru, medic de familie, încercați să iesiți din cercul vicios al singurătății.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”