8 septembrie 201717:39194

Avem răspunsul la întrebarea: Cine este mai bun la asamblarea mobilierului IKEA, un bărbat sau o femeie?

Multi oameni sunt frustrati atunci când asambleaza mobila IKEA. Exista si un stereotip care se referă la faptul că bărbaţii sunt mai buni la aceasta activitate. Este doar o generalizare sau este de fapt un adevăr?

Această curiozitate a început atunci când Petra Hesser, fosta şefa IKEA Germania, a afirmat că femeile au fost mai eficiente în a construi mobilierul de la IKEA pentru că au avut timp să citească indicaţiile, spre deosebire de majoritatea bărbaţilor, scrie apartmenttherapy.com.

Un grup de psihologi de la UiT The Arctic University of Norway a decis să testeze aceste afirmaţii pentru un studiu de psihologie cognitivă aplicată. Au recrutat studenţi, 40 de bărbaţi şi 40 de femei, si i-au provocat să construiască individual căruciorul de bucătărie UDDEN IKEA cât mai precis posibil. Potrivit Research Digest, jumătate dintre participanţi au trebuit să asambleze căruciorul fără instrucţiuni, dar cu o imagine finală a produsului, iar cealaltă jumătate a folosit instrucţiunile care au venit în cutie. Au fost masurate rapiditatea si precizia.

Rezultatul? Bărbaţii au fost atât mai rapizi cat şi mai exacţi în construcţia lor. În ceea ce priveşte viteza, bărbaţii au avut nevoie de 22,48 minute, in medie, cu instrucţiuni şi 24,80 minute fără. Femeile au avut un timp mediu de 23,65 minute cu instrucţiuni şi 28,44 minute fără. Apoi, în ceea ce priveşte precizia (evaluată pe o scală de la 1 la 10, în cazul în care 10 reprezintă un cărucior perfect construit), bărbaţii au obţinut un scor mediu de 8,9 în cazul utilizării instrucţiunilor şi 7,6 fără. Femeile au primit un scor mediu de 7,5 cu instrucţiuni şi 5,7 fără.

MAI MULTE PE SMART WOMAN

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.