2648 vizualizări 15 mar 2017

Cele 14 pagini conţin o listă cu 801 evrei care au lucrat la fabrica lui Schindler şi care au fost transportaţi din lagărul de concentrare din Plaszòw din Polonia.

Agenţia care scoate la licitaţie acest document, Moments in Time, a precizat că „nu poate exista un document mai emoţional ca acesta”, scrie Descoperă.

Lista iniţială a fost realizată în toamna anului 1944 şi folosea la protejarea deţinuţilor din lagăr în perioada în care Germania nazistă se retrăgea din est şi îşi închidea lagărele de acolo. Deţinuţii erau transportaţi mai la vest la camerele de gazare de la Auschwitz. Schindler, care deja proteja evreii de la fabrica sa, l-a mituit pe Amon Göth, comandantul lagărului de la Plaszòw, pentru a-i transfera deţinuţii la fabrica sa relocată în Sudetenland. Această mişcare i-a salvat pe evrei de la moarte sigură.

Acesta şi-a cheltuit toată averea pe mite pentru a-şi proteja lucrătorii de execuţie. Se estimează că aproximativ 1.200 de evrei au fost salvaţi prin aceste metode. În 1963, a fost onorat de guvernul israelian şi a primit titlul de „drept între popoare”.

Schindler a murit în sărăcie în 1974 şi a fost singurul fost membru de partid nazist care a fost îngropat pe Muntele Sion din Ierusalim.

Mai mult de 8.000 de oameni care trăiesc acum sunt descendenţii persoanelor protejate de Schindler.

Citește și: