8 din 10 cupluri se confruntă cu lipsa de afecțiune a partenerilor. Ce alte probleme mai au românii care ajung în cabinetele de specialitate

8 din 10 cupluri se confruntă cu lipsa de afecțiune a partenerilor. Ce alte probleme mai au românii care ajung în cabinetele de specialitate
Publicat: 21/07/2017, 19:25
Actualizat: 01/10/2018, 18:11

8 din 10 cupluri din România ajung la psihoterapeut deoarece unul dintre parteneri nu-și mai manifestă afecțiunea față de partener. Printre problemele cu care se mai confruntă cuplurile care vin la terapie se numără lipsa susținerii și a încurajării din partea partenerului, delăsarea pe plan personal, lipsa timpului sau apariția copilului.

„În ciuda percepțiilor generale, nu infidelitatea este principala problemă cu care cuplurile din România se confruntă, ci lipsa de afecțiune, lipsa de manifestare a sentimentelor. Majoritatea partenerilor ridică problema singurătății într-un cuplu și nesiguranța în relație și în iubirea celuilalt. O altă problemă este timpul alocat relației, acel timp pe care cei doi parteneri îl petrec făcând activități împreună și este o resursă foarte importantă în evoluția relației lor”, precizează psihoterapeutul Oana Nicolau.

Specialistul crede că doi oameni pot avea același drum dacă își doresc asta. „Pentru mine, un cuplu este format din doi indivizi care decid să meargă prin viață unul lângă celălalt. O relație de cuplu trebuie să fie echilibrată și armonioasă. Indiferent de momentul dificil în carete afli, trebuie să știi că lucrurile au o rezolvare.

„Fericirea în cuplu nu ține de noroc sau șansă”

Îmi plac poveștile de iubire și pot să spun că fericirea în cuplu nu ține de noroc sau șansă, ci de fiecare dintre noi în parte, de felul în care cei doi se străduiesc să ajungă acolo””, adaugă psihoterapeutul pentru Gândul. O viață în doi începe de la visurile comune și de la dorința de a fi împreună. „Clipaîn care încetezi să-i mai arăți partenerului iubire este începutul sfârșitului relației. Ceea ce devine tragic este că unii aleg să trăiască o viață într-un astfel de sfârșit. Ideea de baza este că dragostea trebuie întreținută””, subliniază psihoterapeutul.

Pentru a-și rezolva divergențele, uncuplu stă în terapie între 4-6 luni, iar mulți dintre parteneri aleg să rămână apoi în terapia de dezvoltare personală.

„Spre deosebire de acum zece ani, percepția cuplurilor asupra terapiei s-a schimbat foarte mult. Astăzi, protagoniștii conștientizează necesitatea unui psihoterapeut care să-i ajute să depășească anumite obstacole sau anumite perioade stresante. Important este să înveți să repari ce s-a stricat pentru a regăsi armonia”, adaugă psihoterapeutul Oana Nicolau.

„Am lucrat în terapie cu doi parteneri care aveau dificultăți reale în ceea ce privește comunicarea dintre ei. În timpul certurilor, își adresau cuvinte urâte, fără să-și imagineze cât de greu cântăreau ele, așa că pe prima parte din terapie ne-am concentrat pe cuvintele magice. În timpul acestor antrenamente, au constatat cu bucurie, dar și cu surprindere, că certurile dintre ei s-au rărit și s-au diminuat în intensitate „, mai spune psihoterapeutul.

Lupta nu trebuie însă să înceteze niciodată. „Întâlnesc uneori cupluri care îmi spun că nu mai au energie să facă ceva pentru relație, iar asta pentru că și-au consumat-o făcând lucruri care au distrus legătura. La fel ca iubirea, și energia este o sursă din noi, inepuizabilă. Toată energia pe care o aduc doi parteneri atunci când au încredere în ei înșiși, dar și unul în celalalt, poate genera adevărate miracole pentru relația lor””, subliniază Oana Nicolau.

Pentru problemele de cuplu, psihoterapeutul Oana Nicolau a lansat cartea”A de la Armonie” care scoate la lumină poveștile celor 1000 de cupluri care au ajuns la ea în cabinet. „Ideea cărții a venit din iubire pentru oameni și pentru problemele pe care aceștia le au. Viața de cuplu ne aduce împlinire și trasează zâmbete și bucurie pe chipurile noastre. Volumul are la bază poveștile reale din cabinet”, a precizat psihoterapeutul Oana Nicolau.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...