97 vizualizări 28 mar 2017

În premieră, anul acesta a fost măsurată si folosirea programelor de tip adblock pe mobil, procentele aici fiind mult mai mici: 1.36% pe telefon si 2.11% pe tableta.

Acest fapt duce media la 11.86%, un procent care încă situează România sub decât cifrele înregistrate în pieţele dezvoltate (de exemplu, în SUA procentul desktop este apropiat de cel înregistrat în România, 28.5% în varianta desktop, dar a atins deja 11% si pe dispozitivele mobile).

La studiu au participat 85 dintre cele mai cunoscute site-uri din România, membre BRAT si IAB, iar metodologia aplicată a combinat măsurarea cantitativă efectivă cu chestionare care au luat feedbackul utilizatorilor.

Specialiştii implicaţi în studiu transmit un semnal de alarmă de care industria de marketing si comunicare digitală trebuie să ţină cont.

Din 3.832 de respondenţi chestionaţi pentru acest studiu, 92.9% din utilizatori au susţinut că vor continua să folosească un ad-blocker în viitor. Această statistică confirmă că ad-blocking-ul nu este o problema trecătoare si că ne putem aştepta la o continuare a creşterii liniare atât în 2017 cât si în anii următori. Procentul mic înregistrat pe mobil e încurajator dar există ţări unde si acesta a ajuns chiar peste 50%”, spune Aidan Joyce, CEO Oriel – companie specializată în soluţii de evitare a adblockingului si partener tehnologic al studiului.

Cred că este momentul oportun ca industria de publicitate online sa îşi unească forţele si să se concentreze pe interesul comun: transmiterea către utilizator a unui mesaj publicitar adecvat si relevant în raport cu nevoile si aşteptările sale, într-o maniera agreabila si atractiva”, spune Arina Ureche, director general BRAT.

Întreaga industrie trebuie sa se concentreze pe experienţe si pe performanţă, pe vehiculele cele mai potrivite, pe vârfurile tehnologiei si pe creativitate. Agresivitatea în comunicare va fi mereu sancţionată de către utilizatori”, a comentat Ionuţ Oprea, preşedinte IAB România.

Mesajul consumatorilor români de media digitală locală e clar: trebuie să trecem de la etapa urmăririi cu atenţie si îngrijorare a fenomenului la etapa acţiunilor concrete. Clienţii, agenţiile de media si de creaţie si producătorii de conţinut trebuie să se aşeze la aceeaşi masă, să facă front comun si să aplice măsuri clare pentru îmbunătăţirea standardelor calitative ale campaniilor”, consideră Dragoş Stanca (Think Digital Group), consultant media si Adrian Moţîrlichie (TailWind), realizator al studiului.

Din ce domenii sunt site-urile cu cel mai mare procent de adblock, ce schimbări s-au produs faţă de anul trecut, care e portretul robot al utilizatorului, care sunt principalele motive pentru care românii instalează programe de blocare a publicităţii online, ce i-ar face să se răzgândească, precum si multe alte informaţii utile industriei de marcom digital găsiţi în studiul complet, care poate fi descărcat gratuit de la acest link.

Descarcă studiul AdBlocking în România, ediţia 2017, realizat de Tailwind EMEA, în parteneriat cu Oriel si cu sprijinul BRAT si IAB România.

Link: http://tailwindemea.net/AdBlockingRomania/

--

Citește și: