Povestea românului care a creat ”poligonul” unde se antrenează hackerii

Povestea românului care a creat ''poligonul'' unde se antrenează hackerii
Publicat: 08/03/2017, 08:08

Marius Corîci, un clujean cu „antreprenoriatul în sânge”, s-a gândit exact la nevoile specialiștilor în securitate și a pus în practică ideea unui spațiu virtual unde aceștia ar putea să-și încerce abilitățile defensive, dar și ofensive. A făcut asta încă din 2011, prin intermediul platformei Hack-A-Server, „care era o platformă de tip crowd-source de audit pentru testele manuale de penetrare a serverelor, rețelelor informatice și aplicațiilor web”.

Acest proiect nu a avut succes, iar unul dintre motivele invocate de Marius Corîci este faptul că atunci nu au găsit o piață de desfacere pentru un astfel de produs. „Fiind un produs unic și original, era clar că trebuia formată piața, adică era nevoie de promovare, de educarea clienților”, cu alte cuvinte era nevoie de crearea unei piețe pentru acest produs, ceea ce însemna costuri de milioane de dolari. „A trebuit să găsim o altă întrebuințare la ce construisem până atunci. Așa s-a născut CTF365. Pe infrastructura Hack-A-Server”, explică Corîci.

CTF365 (Capture the Flag) a fost înființată de Marius Corîci alături de Marius Chiș și este o platformă online de training pentru specialiștii în securitate cibernetică. Platforma dezvoltată de români este bazată pe un joc de capture the flag (capturarea steagului inamic) în cadrul căruia fiecare echipă trebuie să atace fortăreața inamicului (serverul), utilizând o tactică defensivă sau ofensivă. „Prin intermediul platformei, monitorizăm și măsurăm diferiți indicatori de performanță ai userilor, indicatori ce pot fi îmbunătățiți prin exerciții special construite. Scopul principal este de a îmbunătăți setul de aptitudini specific hackerilor etici (n.r.- aceștia atacă o organizație cu acordul acesteia pentru a descoperi vulnerabilități)”.

Echipa CTF creează scenarii astfel încât inginerii IT se pot antrena simulând diferite atacuri și exploatând anumite vulnerabilități; sistemul permite și ca utilizatorii să-și creeze și apăra propriile servere, fortărețe, la fel cum ar face-o în viața reală. Practic, platforma devine un fel de poligon virtual unde armate imaginare se confruntă, iar utilizatorii „pot să facă tot ceea ce este interzis în internetul real astfel încât să-și îmbunătățească abilitățile, atât pe securitate cibernetică ofensivă, cât și pe securitate cibernetică defensivă”. Serviciul dezvoltat de antreprenorul român este destinat exclusiv industriei IT, profesioniștiilor în securitate cibernetică, administratorilor de sistem și web developerilor.

Marius Corîci a ales calea antreprenoriatului pentru că se simțea atras de asta încă din copilărie; chiar de pe vremea comunismului făcea „afaceri”, în liceu „am început să fac poze în liceu și le vindeam cu 10 lei bucata”. A trecut la profituri mai mari când a început să organizeze vizionări de filme pe video. „Luam 100 de lei fiecărei persoane pentru participarea la vizionare, o noapte întreagă. Eram clasa a XII-a când cineva m-a turnat la miliție. Mi-au confiscat video-ul (care costa cât un apartament pe vremea accea – bani împrumutați de la părinți, după ce i-am convins, iar ei s-au împrumutat pentru mine) și mi-au făcut dosar penal. Am scăpat, dar nu vreți să știți prin ce-am trecut”, povestește antreprenorul.

Citește în continuare pe bm.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912