4 aprilie 201712:15204

Cât la sută din munca făcută de oameni ar putea fi înlocuită acum de roboţi

Unul dintre motivele pentru care Trump a câştigat alegerile prezidenţiale din SUA a fost acela că le-a promis americanilor că va obliga marile companii să deschidă fabrici acolo, rezultând astfel mai multe locuri de muncă. Însă nu mai este un secret pentru nimeni faptul că oamenii sunt înlocuiţi în fabrici de roboţi, iar chiar dacă sunt deschise mai multe facilităţi de producţie în viitor, asta nu înseamnă automat o rată a şomajului semnificativ mai redusă. Din contră, chiar. Potrivit analiştilor, până în 2030 sistemele de inteligenţă artificială şi roboţii vor reprezenta cea mai mare parte a forţei de muncă din America.

Mai mult, un raport al McKinsey Group arăta recent că în SUA companiile pot înlocui chiar în acest moment 45% din angajaţi cu sisteme automatizate, dacă doresc acest lucru.

Însă nici chiar roboţii care îi vor înlocui pe americani în fabrici nu sunt „made in SUA”. Majoritatea vin din Europa şi Japonia, potrivit Wall Street Journal. „Dacă vrei să construieşti noi facilităţi de producţie în SUA, o mare parte din maşini şi tehnologie trebuie importată deoarece alternativele locale nu sunt viabile”, a declarat Torsten Gede, un manager la grupul de investiţii german Deutsche Beteilgungs AG.

Printre cei mai mari producători de roboţi industriali din lume se numără companiile: ABB (o multinaţională cu sediul în Elveţia), Yaskawa (Japonia), Kuka (Germania), Fanuc (Japonia) şi Kawasaki (Japonia), scrie Go4it.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.