PREȚUL FRUMUSEȚII. Cum arată imaginea perfectă a româncelor și care e cea mai cerută operație estetică la bărbați

PREȚUL FRUMUSEȚII. Cum arată imaginea perfectă a româncelor și care e cea mai cerută operație estetică la bărbați
Publicat: 06/02/2019, 02:45

Românii nu țin buzunarul strâns când vine vorba de operații estetice. Aceștia dau între 2.500 și 3.000 de euro pentru un implant mamar, între 1.000 și 4.000 de euro pentru o lipoaspirație, în funcție de numărul zonelor, și între 1500- 2000 de euro pentru o rinoplastie. Implantul pentru fese se ridică la 3000 de euro, iar prețul pentru o labioplastie începe de la 950 de euro. Cele mai solicitate operații sunt cele legate de chirurgia sânului, după care urmeazălipoaspirațiile, pe locul trei figureză rinoplastiile, care sunt la egalitate cu operațiile de blefaroplastie (reducerea pielii de la pleoape).

Bărbații sunt reticenți când vine vorba de operații estetice. „Domnii solicită frecvent intervenții de corectarea aspectului și funcționalității nasului, dar și lipoaspirații, adică extragerea grăsimii în exces din anumite regiuni corporale”, precizează medicul estetician Noela Elena Ionescu pentru Gândul.

”Pot să vă spun că cea mai căutată operație estetică în Google este cea de mărire a penisului, mult mai frecvent căutată decât cea de implant mamar sau silicoane. Această căutare nu se concretizează însă în numărul de operații, deoarece bărbații au o reținere când vine vorba de a face acest pas. Astfel, cele mai cerute proceduri la bărbați sunt cele minim invazive, de injectare cu toxină botulinică sau acid hialuronic pentru corectarea ridurilor. Dacă vorbim de operații estetice, sunt solicitate operația de ginecomastie și liposucția cervicală anterioară (lipoaspirația gușei), precum și operația de mărire a penisului”, spune medicul chirurg estetician Radu Panțuru.

Românii nu duc lipsă de imaginație nici când emit cereri pentru anumite intervenții. ”Pacientele îmi solicită frecvent buze ca ale Angelinei Jolie, nas ca al Milei Kunis, fese a la Kim Kardashian. Aceste doleanțe se întâlnesc frecvent, dar, dacă este să vorbim de un caz deosebit, am avut o pacientă de sex feminin care avea sânii mari și lăsați și își dorea un aspect masculin al pieptului. Era de fapt un bărbat captiv într-un corp de femeie, avea barbă și vocea groasă și o femeie ca partener de viață. Am efectuat operația de înlăturare a sânilor, reușind să-i modelez un piept cu aspect masculin, în prezent pacienta este mulțumită și a reușit să își reia viața socială fără a avea complexe”, adaugă medicul chirurg estetician Panțuru.

În general, operațiile estetice se adresează persoanelor de peste 18 ani, dar pot exista și excepții. „Chirurgia estetică a urechilor decolate (îndepărtate de cap) prefer să o fac la copii înainte de perioada de școlarizare, iar asta pentru a evita impactul social neplăcut resimțit de micuți în colectivitate. La astfel de intervenții, acordul pentru intervenție și-l dau părinții, dar întotdeauna caut să mă asigur că și copilul își dorește”, mărturisește pentru Gândul medicul estetician Noela Elena Ionescu, de la clinica Medlife.

Pacientul ajunge în sala de operații după ce a executat în prealabil o serie de analize și un examen clinic. „În anumite situații putem trimite pacientul la psiholog sau chiar la o expertiză psihiatrică, dar, de cele mai multe ori, noi, chirurgii, suntem și psihologii pacientului””, afirmă medicul Radu Panțuru. ”Există un tip de pacienți care suferă de o tulburare numită BDD (body dismorfic disorder) care sunt nemulțumiți de înfățișarea lor. Medicul îi poate identifica și îi poate îndrepta către un psiholog””, adaugă medicul estetician Florin Juravle.

”Omul este o individualitate, nu o mașină, reacțiile individuale diferă de la caz la caz”

Cu toate astea, riscurile există, ele țin de anestezie precum și de reacția fiecărui organism în parte la actul operator. ”Omul este o individualitate, nu o mașină, deci reacțiile individuale diferă de la caz la caz și nu pot fi anticipate complet. Orice pacient(ă) beneficiază de pregătire preoperatorie, teste paraclinice, consult preanestezic etc. Toate acestea diminuează riscurile, dar nu le pot elimina 100%”, afirmă medicul Noela Elena Ionescu. ”’În general, acestea sunt reprezentate de sângerare, infecții, colecții lichidiene la nivelul zonelor operate, inflamații locale, dehiscențe etc. Medicina a progresat, riscurile sunt din ce în ce mai mici, iar un chirurg bun știe să trateze și complicațiile. În anii de rezidențiat am lucrat la urgență și m-am familiarizat cu cazuri grele de reconstrucție postraumatică. Când apelează la un chirurg estetician, pacientele ar trebui să țină cont de pregătirea acestuia, să se asigure că știe să trateze și potențialele complicații. Am avut operații reconstructive care au durat și opt ore. Cele mai lungi sunt cele de rinoplastie. De asemenea, apar situații în care avem un pacient care solicită două operații în același timp operator, de exemplu o abdominoplastie asociată cu o micșorare a sânilor. În acest caz intervenția poate dura 5-6 ore. O operație se poate prelungi de cele mai multe ori din cauza unor sângerări care necesită un timp mai îndelungat pentru o hemostază minuțioasă””, mai spune chirurgul estetician Radu Panțuru pentru Gândul.

Descoperirile din sala de operație sunt inevitabile. ”Mi s-a întâmplat să găsesc variații de structură anatomică de pildă sau țesuturi compromise, de o calitate slabă, care care m-au făcut să adaptez din mers planul operator pentru a obține cel mai bun rezultat posibil””, spune medicul Noela Elena Ionescu. ”Aceste operații nu trebuie să depășească un anumit timp. O intervenție de peste 5-6 ore poate adăuga riscuri din cauza duratei prea mare. Pacienții, care optează pentru mai multe intervenții, sunt sfătuiți să le temporizeze, pentru ca intervenția să nu depășescă 6 ore”, spune medicul estetician Florin Juravle.

Româncele pun însă preț pe imagine și un niciun sacrificiu nu pare de ajuns. Ele au de ales și atunci când în joc este o cupă mai mare la sutien. Injectarea cu propria grăsime are beneficii, dar și dezavantaje. ”Există persoane care nu-și doresc implanturi, pentru că vor ca sânul să aibă o altă consistență la palpare, apropiată de cea naturală, moale. Aceste persoane apelează la mărirea sânilor prin injectare de grăsime proprie, recoltată de la nivelul abdomenului, taliei, coapselor sau de la nivelul oricarei zone în care aceasta este disponibilă. Un mare avantaj al acestei tehnici este că, pe lângă augmentarea mamară, scăpăm și de grăsimea aflată în exces, în anumite zone. Un dezavantaj ar reprezenta faptul că nu s-a stabilit exact, încă, ce efect au celulele stem existente în grăsimea recoltată și injectată la nivelul sânilor”, subliniază medicul Panțuru. ”De injectarea cu grăsime în sâni pot beneficia doar femeile cu sâni mici și care au depozite de grăsime pentru recoltare. După injectare, o parte din grăsime se reasoarbe, cantitatea fiind de 25-40%. Mai mult, dacă pacienta slăbește, sânii se vor micșora și invers””, precizează medicul estetician Juravle.

”Grăsimea proprie se absoarbe într-o anumită proporție, iar restul se poate organiza sub forma unor noduli fibroși. Este țesut autolog, tolerat în general bine. Implantul siliconic este o componentă străină de organism, pe care acesta trebuie să îl integreze.

Contraindicațiile se stabilesc în cadrul consultației, în funcție de statusul pacientei. Implantele siliconice la ora actuală au beneficiat de îmbunătățiri tehnologice, dar să nu uităm că reacția corpului la implant nu se poate anticipa 100%. În majoritatea cazurilor sunt bine tolerate. Durerile sau acumularea de lichid impun investigarea clară a cauzei și atitudinea terapeutică adecvată”, continuă chirurgul estetician Noela Elena Ionescu.

Implanturile mari, riscante pentru paciente

Mărimea implantului se stabilește în funcție de înălțime, de greutate, de diametrul toracelui, al bazinului, de dorințele pacientei. ”Personal, prefer implantele de dimensiuni medii (în jur de 300cc) deoarece nu consider că folosirea unor implante mari și foarte mari poate aduce beneficii pe termen lung pacientelor”, continuă medicul Ionescu. ”După intervenții pacientele ajung la cupa B și C”, adaugă Radu Panțuru, medic primar în chirurgie estetică.

Deși tot mai solicitate, implanturile fesiere presupun o intervenție traumatizantă. După o astfel de operație, pacientele se aleg cu așa numitul fund de braziliancă, dar și cu multă suferință. ”Din păcate, această intervenție este traumatizantă, implantul punându-se chiar în grosimea mușchiului. Operația este destul de migăloasă, are multe restriții și necesită un timp lung de recuperare. Complicațiile, acumulările de lichid, durerile sunt mult mai frecvente la aceste operații decât la altele”, spune medicul estetician Florin Juravle.

În general, firele se scot la 7-14 zile, dar revenirea la muncă și restabilirea capacității de efort diferă de la caz la caz. ”Sfătuiesc pacienții să evite fumatul în perioada respectivă expunerea la temperaturi extreme, să renunțe la o serie de medicamente etc, dar toate acestea se discută în detaliu în cadrul consultației preliminare”, mai spune dr. Noela Elena Ionescu.

Proteza mamară de silicon nu trebuie schimbată decât în anumite condiții. ” Există paciente care au efectuat această operație cu mult timp în urmă, dar care nu necesită schimbarea protezelor, pot să trăiască o viață cu acestea. Trebuie să înțelegem că împotriva oricărui corp străin, organismul produce o reacție de încapsulare, în jurul silicoanelor se formează un înveliș. Motivele pentru care am schimba un implant mamar ar fi contracția acestui înveliș, numit de noi, chirurgii plasticieni, contracție capsulară. Mai nou, au apărut implanturi mamare care încetinesc formarea acestui înveliș și a contracției capsulare. Un alt motiv pentru care am schimba implanturile mamare este modificarea aspectului sânilor datorită trecerii timpului și a procesului natural de îmbătrânire. De aceea, recomand pacientelor mele să îmi urmeze sfaturile în materie de alegere a implanturilor și să nu exagereze când vine vorba de mărimea acestora. O proteză mare are efect pe termen lung asupra pielii care o susține”, mai spune Panțuru. ”Toți marii producători de implante oferă garanție pe viață pentru implante. Mai mult, unii oferă garanție și pentru contractura capsulară. Se recomandă schimbarea lor la 10-15 ani, pentru că, în tot acest timp, are locun salt tehnologic și calitatea se îmbunătățeste. Implantele pe care le folosim în 2016 sunt net superioare calitativ celor din 2000””, adaugă medicul Florin Juravle. ”Există diferențe în ceea ce privește consistența implantului, tehnologia de fabricație, membrana de înveliș, profilul, forma și, nu în ultimul rând, prețul”, afirmă medicul estetician Noela Elena Ionescu.

Cicatricile rămân toată durata vieții. ”Aspectul depinde nu doar de tehnica chirurgicală folosită, ci și de calitatea genetică a vindecării fiecărui organism în parte”, spune medicul estetician Noela Elena Ionescu.

”Orice intervenție chirugicală lasă o cicatrice, mai mult sau mai puțin vizibilă. În general, procesul de cicatrizare durează nouă luni. Atunci putem evalua situația finală a unei cicatrici. Dacă avem de-a face cu o cicatrice hipertofică sau cheloidă se pot face unele proceduri pentru micșorarea acesteia (tratamente laser, peelinguri, injectarea unor substanțe pentru micșorarea cicatricelor, rexcizie etc.). Sunt unele persoane care sunt predispuse la o cicatrizare urâtă. De aceea, este bine să anunțăm chirurgul dacă rănile suferite în trecut au tendința să se vindece mai greu sau să lase semne urâte. Rolul meu este să ascund inciziile în pliurile naturale ale pielii și în zonele în care acestea sunt cel mai puțin vizibile și să asist pacienții în perioada de cicatrizare prin prescrierea unor geluri și plasturi siliconici”, precizează medicul Radu Panțuru. ”După augmentația mamară cu implante siliconice nu propun mamografia, ci ecografia la un specialist antrenat în vizualizarea corectă a sânilor augmentați sau, ca investigație alternativă, recomand RMN. Acestea au fezabilitate bună în detectarea eventualelor probleme”, afirmă dr. Noela Elena Ionescu.

La rinoplastie putem recurge dacă avem un nas care nu este în armonie cu restul feței. ”Subliniez insă că este foarte important și aspectul funcțional, deci modul cum respiră pacientul/pacienta. Intervenția asupra deviației de sept (septoplastia) aduce beneficii importante în toate cazurile. Tehnica chirurgicală poate fi închisă (cu incizii pe interior) sau deschisă (cu incizie la baza columelei, prelungită cu incizii pe interiorul nasului)”, afirmă medicul Noela Elena Ionescu.

”Personal, prefer operația de rinoplastie, pentru că oferă mai multă siguranță și rezultate mult mai bune. Prin această tehnică putem efectua adevărate opere de artă. De multe ori, această intervenție poate schimba dramatic viața oamenilor, care, până în acel moment, au trăit cu un sentiment de nesiguranță și au încercat să adopte poziții nefirești, care să le mascheze anumite imperfecțiuni. Fie că este vorba de cocoașa dorsală a nasului, de un nas prea lung, de unul cu vârful orientat în jos sau strâmb, toate acestea se pot corecta prin intervenția de rinoplastie. De asemenea, un alt motiv pentru care pacienții ni se adresează este disfuncția respiratorie, care se poate asocia cu anumite probleme ce țin de estetica nasului și care apar după diferite traumatisme. În acest caz vorbim de intervenția de rinoseptoplastie””, subliniază dr. estetician Panțuru.

Botul de rață nu reprezintă un standard de frumusețe

Multe femei intră în cabinetul medicului estetician cu gândul la acele buze voluptoase pe care le pot obține, dar, de multe ori, urmările pot fi nebănuite, pentru că de la natural la artificial nu e decât un singur pas. ”Nu agreez siliconul la nivelul buzelor, căci acesta prezintă risc de producere de granuloame (acei noduli fermi, inestetici, dureroși, care dau aspectul mutilant și nu se pot rezolva decât pe cale chirurgicală, cu consecințe inestetice asupra zonei). De aceea, eu aleg să măresc buzele cu acid hialuronic, o substanță sigură, absorbabilă. Aspectul de ʺbot de rațăʺ, cu buze exagerat de mari, din punctul meu de vedere nu reprezintă un standard de frumusețe”, spune medicul estetician Noela Elena Ionescu.

Românii nu se dau în lături de la reparațiile capitale. Frumusețea cântărește greu și când vine vorba de îndepărtarea grăsimilor în exces din anumite zone ale corpului. Deși cotată drept o operație pentru slăbit, lipoaspirația este, de fapt, o altă formă de remodelare corporală, atunci când sportul lipsește. ”Pacienții obezi nu au nici un beneficiu după o lipoaspirație, din contră. Lipoaspirația este o operație de remodelare a corpului. Se poate face după ce pacientul slăbește și rămân cantități de grăsime inestetică în anumite părți”, afirmă dr. Juravle. ”Putem extrage până la 5 litri de grăsime într-o sesiune, depinzând de greutatea pacientului și de numărul de zone tratate. Persoanele care se îngrașă după liposucție o fac pentru că au un aport alimentar crescut, care, firesc, se va regăsi în depuneri adipoase. Eu le recomand pacienților mei să încerce să își schimbe proastele obiceiuri alimentare după lipoaspirație și să încerce să modifice balanța calorică, prin consumarea unor alimente cu conținut scăzut în calorii și creșterea arderilor prin mai multă activitate fizică. Liposucția este, de multe ori, motivația căutată de către pacienții mei pentru a-și schimba stilul de viață”, adaugă medicul Panțuru, care a inaugurat în România liposucția laser prin GPS.

”Precizez că îngrășarea nu se mai produce în zona liposucționată, deoarece s-au eliminat celulele adipoase de la acest nivel. Pacientul se poate îngrășa în zone netratate dacă mănâncă în exces, necontrolat”, mai spunechirurgul estetician Noela Elena Ionescu.

Medicii admit că există și pacienți care nu sunt100% mulțumiți de îmbunătățirile cu care se aleg. ”Aceste situații pot apărea din vina unor pretenții exagerate din partea pacientului, din cauza faptului că nu a înțeles exact ce îi poate oferi o operație sau din cauze chirugicale, din cauza unor complicații apărute în urma intervenției. În aceste cazuri se pot face proceduri suplimentare chirugicale sau noninvazive pentru a corecta problema”, concluzionează medicul estetician Radu Panțuru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor