Alina Mungiu Pippidi: Sloganul de bază al mitingului de vineri era „M..e PSD!” Ce se putea dialoga?

Alina Mungiu Pippidi: Sloganul de bază al mitingului de vineri era M..e PSD! Ce se putea dialoga?
Publicat: 14/08/2018, 15:55

Alina Mungiu Pippidi:

Lucrurile s-au degradat în ultimii ani în România. Au involuat.

Demonstrațiile au ajuns să fie folosite de grupuri bine organizate, de partide politice cu agendă.

Asta pervertește bunele intenții ale grupului de oameni cu conștiiință civică, cei care ies să protesteze când ceva e în neregulă.

Demonstrația de vineri a fost un caz particular de nefericit.

A fost pregătită ca o demonstrație violentă, despre care – de săptămâni întregi – se spunea că singura ei agenda este să răstoarne guvernul.

Deci nu a fost o demonstrație din care să poată ieși ceva bun. Adică un dialog. Să spunem: Uite, oamenii ăștia au niște revendicări întemeiate. Să vorbim cu ei și să vedem ce facem.

Așa se întâmplă la fiecare alegeri americane. De fiecare dată, cei care pierd acuză că pe câștigător nu l-au votat decât 20%. Și Obama, și Trump, au câștigat cu câte 20% din alegători, dar așa e când la vot se prezintă doar 40% din populație

Toate societățile în care nimeni nu fură alegerile sunt normale. Iar PSD nu a furat aceste alegeri. Alegerile au fost organizate de Guvernul Cioloș, care le-a pierdut cu brio, fără drept de apel, nu de PSD.

Dar și cei care câștigă alegerile pot să-și piardă legitimitatea, dacă fac ceva nepotrivit și se se ajunge la alegeri anticipate. Este chiar e o supapă de siguranță foarte bună. Pentru că nu vrei să ai violențe în stradă, nu vrei să ai demonstrații de protest în fiecare zi.

Contrar a ceea ce crede lumea, demonstrațiile de protest nu sunt un lucru bun pentru o țară ca a noastră. E foarte rău că în Europa se spune despre noi că suntem la fel ca Ungaria și Polonia, că e o țară neguvernabilă, că e o țară instabilă.

Lucrurile astea afectează imediat dobânda la care se imprumută țara și este o consecință negativă pe care o suportă toți românii, fără să câștige nimic în schimb. Niciodată nu câștigi nimic dacă – singur și în mod deliberat – îți prezinți țara în exterior ca o țară neguvernabilă și care merge spre o catastrofă. Lucruri integral neadevărate în acest moment.

De un an și jumătate încoace, oamenii care au pierdut alegerile nu se pot împăca cu ideea că le-au pierdut. Dintre ei, cel mai mare interes îl are președintele României, dl Klaus Iohannis, pe care eu l-am susținut cât am putut în anul 2014, de teamă să nu ajungă serviciile secrete, la un loc cu Justiția, în mâna PSD.

Actorii politici din toate părțile nu înțeleg domnia legii. Ei sunt democrați, pentru că pleacă de la guvernare când pierd alegerile. Asta este o mare realizare. Și s-au mai civilizat.

Lunile astea, multă lume care a încercat să spună că se ridică și pune mâna pe bâtă și trece la vulgarități din cauză că eu și cei care mi s-au alăturat în diversele coaliții ale societății civile am fost niște blegi și am încercat să civilizăm PSD. Iar calea asta civilizată n-a mers.

Campania #Fără Penali a USR nu e o continuare a Campaniei Pentru un parlament curat, pe care societatea civilă a făcut-o începând cu anul 2004. Aceasta de azi e o acțiune oportunistă politic, care a apărut pe seama unor acțiuni ale societății civile vechi, de 10 ani.

Societatea civilă poate că și-ar dori să dirijeze acțiunile poitice ale partidelor sau măcar să le canalizeze într-o direcție pozitivă. Numai că – istoric vorbind – nu s-a întâmplat deloc așa.

În 2004, Coaliția pentru un parlament curat a făcut ca PSD să piardă alegerile, deși conducea cu peste 20% în sondaje la începutul campaniei și a impus corupția ca o temă în spatiul public românesc. Au ieșit niște lucruri bune din asta. De exemplu, Monica Macovei a ajuns ministrul Justiției și l-a numit pe Daniel Morar, care a creat o DNA independentă.

Dar au exista și lucruri rele. Au fost inevitabile într-o asemenea campanie. Unii au proftat (cei care au câștigat prin înfrângerea PSD). Și cine au fost aceștia? Decebal Traian Remeș, care a ajuns ministru. Elena Udrea, care a ajuns ministru și mai mult decât atât, și încă o pletoră de oameni, zeci de oameni, dintre care – între timp – unii au făcut, ei înșiși, pușcărie pentru corupție.

Noi am reușit atunci să pornim un cerc virtuos al justiției independente. Dar tot la fel, am avut de la început plantat în cercul nostru virtuos acest vierme care au fost OPORTUNIȘTII INTEGRITĂȚII – începând cu cei care au câștigat alegerile și sfârșind cu Klaus Iohannis din ziua de azi – adică oameni care n-au făcut și n-au riscat niciodată ei înșiși nimic pentru integritate și pentru a promova integritatea printr-o reformă profundă în țara asta.

Și mai mult. De vreo 2-3 ani încoace, au descoperit că anticorupția este o armă redutabilă ca să scapi de adversarii politici și să câștigi prin niște metode nepolitice. Adică fără să te aleagă lumea.

Lucrul acesta ajunge să fie în acest moment pentru Româania o problemă MAI MARE decât corupția.

În acest moment, la noi sunt două forțe mari. Una estePSD, unicul partid reprezentativ, care controlează Jandarmeria, serviciile Ministerului de Interne, tot ce este sub conducerea guvernului, pentru că ei au guvernul și majoritatea parlamentară. Și pe de altă parte, avem celelalte servicii, care sunt controlate de președinte, că așa e constituțuional și care au devenit, cum se zice în engleză ROGUE – adică au devenit niște servicii secrete necivile, după cum ne-a spus Traian Băsescu. Că el le-a instrumentat astfel, ca să poată să răzbească în lupta cu oligarhii, dar după aceea tot el ne-a spus că n-a putut să le mai pună la locul lor și că ne lasă nouă misiunea să ne descurcăm cu ce a creat.

Colaborarea dintre Justiție și serviciile secrete are o limită. Dacă legea a spus că este normal ca SRI să asculte lumea cu mandate de la judecător, acest lucru e legal și nu trebuie pus în discuție. Da această situație a construit o relație asimetrică între Justiție și serviciile secrete. Adică Justiția nici nu știa ce îi ascund serviciile secrete. Asta a făcut ca, în România, SRI să decidăcine este arestat și cine nu.

Într-o presă în majoritatea sponzorizată, lumea are interesul să ascundă ce e clar. Nu toate protocoalele sunt în neregulă. O mare parte dintre ele sunt banale. În neregulă este protocolul dintre DNA și SRI, în care – practic – vezi că SRI nici nu avea obligația să-i spună DNA că îi dă SELECTIV anumite informații. Asta este în neregulă. SRI nu trebuie să fie un arbitru al cui este arestat.

Nu se poate ca SRI să hotărască că pe Ghiță nu îl iau, după ce i-au dat sute de milioane prin contracte, să ne facă circul cu Ghiță la Belgrad… Cum au făcut pe vremuri cu Omar Hayssam

Să fim cinstiți: noi ne-am luptat cu oligrahii, dar nu prea i-am învins. Voiculescu a fost la pușcărie, dar televiziunile lui funcționează ca și când nu s-a întâmplat nimic. Televiziunile lui Ghiță funcționează ca și cand nu s-a întâmplat nimic. Deci nu consider că ăsta e un mare succes. Nu i-a înfrânt nimeni. Și – până la un puncrt – au plătit cât era legal. Nici eu nu cred că trebuie închise televiziuni numai pentru că aparțin cuiva.

Deci cu oligarhii n-am reușit nimic, dar am construit această zonă obscură. Lumea râde că i-a zis Dragnea „statul paralel„. Din păcate, așa este. Dragnea a încercat să facă parte din Statul paralel. N-a reușit. Statul paralel s-a întors contra lui și așa a ajuns Dragnea să lupte contra Statului paralel.

Iar în lupta asta între un partid de patronaj și clientelar ca PSD și niște servicii secrete care au construit Imperiul Hexi Pharma, Imperiul Ghiță și toate celelalte imperii și care nu dau socoteală nimănui, că nici nu știu unde sunt, eu nu pot să fiu niciodată de partea acestei zone obscure a serviciilor. Aici este toată chestiunea, în fond.

Manifestația de vineri nu a avut nici un fel de organizator legal. Noi ne asumam manifestațiile pe care le făceam. La manifestațiile noastre, cu Roșia Montană și altele, băieții ăștia, Bumbeș, Claudiu Crăciun… Și manifestațiile contra lui Vadim Tudor… Totdeauna și le asuma cineva. Totdeauna existau oameni care asigurau ordinea si aveau grijă sa nu fim infiltrați. Recrutam studenți, care își puneau banderole și aveau grijă ca la protest să participe numai manifestanții.

Lumea s-a schimbat datorită faptului că există Facebook. Într-o țară civilizată, e altfel. Atenție, țările au ajuns civilizate pentru că au făcut o Poliție foarte bună a presei, nu au permis oamenilor să scrie vulgarități, să scrie insulte, s-au făcut procese civile care i-au dus de râpă pe cei care trăiau în presă din șantaj și alte lucruri

Noi nu am făcut niciodată asta. Există directive de la Comisia Europeană. În Germania se dau zilnic legi noi contra Facebook, în care li se pune în vedere că sunt responsabili de insulte, de manipulări și – mai ales – de limbajul suburban și la apelurile la violență. Pentru că există dovezi în lectura academică: chemarea la violență va duce la violență, până la urmă. Deci, este o legătură între violența verbal și violența fizică. Ce s-a văzut vineri a fost construit pe o violență extraordinară, pentru că Facebook ajută anonimitatea.

Asta pățești dacă dai drumul Facebook-ului într-o zonă ca la noi, în care sunt operatori necontrolați, care sunt niște huligani ai Internetului și unde există firme fără scrupule care îi angajează…

Eu reamintesc tuturor ce a apărut cu ocazia anchetelor din America: au fost sate din România, Republica Moldova și Serbia, țări amărâte și nenorocite, sate întregi care au scris înjurături la adresa lui Hillary Clinton pentru banii pe care îi ia o femeie de serviciu pentru o săptămână de muncă în America. A stat un sat întreg și a scris „M…e Hillary!

Noi suntem o țară foarte săracă și necivilizată și stăm la mâna acestor manipulatori care din asta trăiesc.

Vineri, manifestanții au venit să ceară demisia Givernului. Care era dialogul? Despre ce puteam dialoga? Sloganul de bazăal mitingului de vineri era „M..e PSD!” Ce se putea dialoga? Eventual, cum s-o facem. Cine, unde se așează?

Dreptul constituțional de a cere căderea guvernului nu este ceva care să conducă la dialog. Ai dreptul să ceri căderea guvernului. Perfect. Fă-o nonviolent și s-a consemnat că ai cerut căderea guvernului. Nu înseamnă că trebuie să cadă guvernul la fiecare demonstrație în care cineva cere asta. N-ar mai fi stabilitate nicăieri.

„M..e PSD” este sloganul anului. Moise Guran a dat un titlu în care a spus că este Vara lui „M..e PSD”. Într-adevăr, așa a fost.

Partidul M..ePSD este partidul care s-a creat contra PSD. Cu asta n-ai cum să dialoghezi. Decât să faci ce vor ei. Ce dialog poate să aibă loc? Cine s-a dus acolo vineri, nu s-a dus pentru dialog. Că n-avea ce dialoga. S-au dus partidele de opozitie, care s-au asezat în primul rând, dealtfel, ca să spună că ei sunt mai buni decât PSD. OK. Trebuie s-o dovedească la alegeri.

Eu, să fiu în locul PSD, de mult convocam alegeri anticipate. Dar noi am fost în situații mult mai grave, când Băsescu și Tăriceanu au ajuns împreună la guvernare și când majoritatea guvernamentală s-a rupt imediat.

Povestea bilețelului roz are acum o altă interpretare. Atunci, spuneam ca Tăriceanu să-și dea demisia imediat și să plece. Dar, de fapt, bilețelul spunea „Dragă Traian, DACĂ poți să intervii…” Iar noi credeam atunci că Traian nu putea să intervină. dar în decursul vremii s-a dovedit că Traian PUTEA să intervină. Asta este toată diferența.

Și în timpul lui Băsescu au fost oameni deasupra legii, iar Tăriceanu știa, spre deosebire de noi, că Băsescu putea interveni la procuratură. Fiindcă TOȚI președinții putea să intervină la procuratură. Eu nu-l scuz pe Tăriceanu, dar vina lui e mult mai mica, judecând acum, după ani de zile. Pentru că trista realitate e că întotdeauna s-a putut interveni la Procuratură. De aceea, speranța mea a fost, nu în procuratură, ci în judecători, care nu sunt numiți de oamenii politici.

Un motiv pentru care nu sunt impresionată de oamenii care spun că se duc în piață ca să susțină campania pro-Justiție și cred că ei sunt prizonierii unei bucle pe Facebook, create de niște oameni fără scrupule, pe care eu îi cunosc și îi cunoaște oricine, este că, dacă îi cauți cu trei clicuri, vei vedea că marii moderatori care luptă în televiziuni pentru justitie sunt cei care au fost pe banii companiei Gold Corporation în Noua Zeelandă. Sau cei care au pus botul la cele mai infecte campanii. Mălin Bot, care înțeleg că este șeful forțelor revoluționare din Piața Victoriei, e cel care ne demasca pe noi că suntem plătiți de Soros, era vârful de lance al luptei anti-ong-urilor lui Soros acum 5 ani.

Cine este – într-adevăr – de partea Justiției e un pic mai informat. Pentru că lucrul cel mai grav care s-a întâmplat în justiție nu este revocarea Laurei Codruța Kovesi. Asta a fost cel mai spectaculos. Dar să nu uităm că Laura Codruța Kovesi era numită politic, a făcut greșeli, nu și-a curățat singură casa la Ploiești și s-a ajuns să i-o curețe alții, chiar dintre dușmanii ei ș.a.m.d. Fusese numită fără aviz pozitiv de la CSM. Pe scurt, a fost politic revocată și a fost – foarte rău politic – retrasă.

Printre primii și cei mai curajoși judecători care au dat condamnări, care nu fuseseră politic numiți și sunt complet independenți este Camelia Bogdan. Nu aveau vreo legătură cu noi, cu ONG-urile care o susțineau la un moment dat pe Monica Macovei. Camelia Bogdan, care a câștigat trei ani la rând premiul pentru cel mai curajos magistrat de la Coaliția România curată, premiu care se dă numai pe vot. I-a dat 10 ani lui Voiculescu, a confiscat averea lui Tender, un om legat de serviciile secrete. E un mare lurcru !

Problema care este? Ea, fiind complet independent, luptând singură, în mai multe instanțe, contra avocaților lui Voiculescu, care are alte resurse decât ea, dar – în același timp – a făcut greșeala să meargă și împotriva acestor firme paravan ale SRI și SIE. Ea s-a specializat în spălarea banilor în zonele astea obscure și a ajuns să fie data afară din magistratuiră DE DOUĂ ORI. Ceea ce este un exemplu îngrozitor pentru alți judecători care ar mai judeca astfel de cazuri. N-a dat-o afară Tudorel Toader, că el n-are nici o competență să dea afară judecători. A dat-o afară CSM Secția pentru judecători ÎN UNANIMITATE. De două ori. Prima oară, Înalta Curte a admis o oarecare sancțiune și a pus-o la loc în funcție. Iar a doua oară, se judecă acum. Nu a ajuns la faza finală.

Ei bine, nu văd nici unul din ziarele astea pro-Justiție să ia partea Cameliei Bogdan. Niciun rând despre ea. Vă spun eu de ce: cele care luptă pentru justiție – așa-zis pro-justiție – sunt serviciile secrete. Care luptă să controieze justiția, cum o controlau acum 2-3 ani, prin protocoalele lor. Și nu au nici un interes să promoveze o persoană cu adevărat independentă. Nu e promovată nici de tabăra lui Voiculescu, din motive la fel de evidente. Dar judecătorii știu de asta. Și nu știu câți judecători independenți vor mai exista, dacă vor vedea cum corpul judecătorilor îi elimină pe cei care au o astfel de atitudine. Despre asta ar trebui să vorbim. Nu scrie nicăieri nimic.

Nu există o singură diaspora. Or fi fost câteva mii de oameni în Piața Victoriei, dar eu nu cunosc pe nimeni din Diaspora care să se fi dus la mitingul ăsta. Și eu fac parte din diaspora. Mă irită că unii pretind că au făcut demonstrație în numele meu. Diaspora nu e reprezentată de nici o organizație. Oricum, nu de băiatul ăsta, care înțeleg că e un fost șef din PSD. Ăla care a chemat la miting. Nu e un paradox. E unul din cei mulți din piață care lucrează și cu unii și cu alții. Sunt niște organizații oportuniste, care au vrut să călărească valul ăsta, iar în spate sunt adevărații organizatori: firmele de comunicare care au televiziuni și fac tot circul.

Ca să înțelegem ceva, trebuie să ne selectăm informația. Chiar dacă pare că se potrivește, chiar dacă nu, informația trebuie integrată, că de aia suntem niște oameni educați și raționali și de aia suntem noi tabăra Educației și a Meritocrației și zicem că PSD nu e. Dar chiar noi, am venit vara asta cu ideea că reprezentantul nostru cel mai de seamă este un șofer – mă rog, nu se știe cui e afiliat – al cărui slogan care s-a impus este „M..e PSD!„. Noi fiind tabăra Meritocrației. A Educației și a Civilizației. Ceilalți sunt niște mizerabili. Guvernul e needucat și doamna Dăncilă nu are un IQ rezonabil și trebuie să pice, să-l dăm jos prin violență.

Vă reamintesc că George W.Bush, când a fost ales, se spunea că are un IQ de 90, că vorbea cam bâlbâit. N-a intrat nimeni în Casa Albă să-l dea jos cu violență, fiindcă s-au depășit asemenea lucruri.

Șoferul suedez este un băiat din mahalaua politică românească, iar în aceste zile, aceasta a ajuns mult mai puternică decât societatea civilă educată. Și care, dimpotrivă! Ne ceartă că de ce am fost civilizați.

Să fie reclamat la DNA oricine nu se alătură la „M..e PSD”. Și, eventual, arestat.

Să le spun ceva tuturor oamenilor aceștia: noi am civilizat, totuși, PSD. Acum 15 ani, PSD m-a dat în judecată de peste 20 de ori, iar pe voi nu vă dă! Pe nici unul dintre voi nu vă dă! Nu e nimeni din țara asta să aibă măcar un proces civil cu Dragnea, că l-a făcut mafiot și penal și criminal. Nimeni nu are nici un proces civil cu Tăriceanu. Eu am avut procese cu toți oamenii aceștia.

Noi nu trebuie să permitem ca această lumpen diaspora să fie generalizată, iar oamenii violenți din Piața Victoriei să ne reprezinte pe toți.

Majoritatea diasporei nu este reprezentată de „M..e PSD!”. De nici un fel de vulgarități. Dar există oameni necivilizați, iar în ultima vreme, aceștia sunt instrumentalizați să devină – ca în fimpul fascismului – trupele de șoc ale ăstora. Trupe de șoc pe internet și trupe de șoc în stradă.

PSD n-a adus nici un fel de trupe la mitingul lor. A adus niște oameni triști, care au stat cuminți în Piața Victoriei, dar n-au spart nimic și n-au strigat „M..e Iohannis!”. N-au strigat „M..e #Rezist!”.

În acest moment, am ajuns la un conflict între Civilizație și lipsa ei. Iar noi nu putem fi decât de partea Civilizației. A spune că violența și lipsa civilizației sunt cumva permisive din cauză că PSD e rău este o eroare enormă și o prostie. Cum ați ajuns să spuneți că cei de la PSD justifică orice violență contra lor? Referendumul pe baza căruia Dragnea a ajuns penal a fost organizat de către USL. Camarazii lui Dragnea din comitetul de organizare sunt acei lideri PNL ardeleni – domnul Atanasiu, Nicoară & Co – exact grupul care l-a propus pe Klaus Iohannis președinte. Care om cu scaun la cap poate să spună că Dragnea e penal, că a făcut referendumul contra lui Băsescu, iar acești oameni sunt niște campioni ai Justiției, fiindcă au avut ideea – oportună în acel moment – să facă pasul deoparte? Să fim serioși! Și că e justificată orice violență contra celorlalți? Hai să fim serioși!

Eu nu am fost niciodată cu Dragnea. Dar nici nu pot să stau deoparte.

Au ajuns să spună despre mine că sunt cu PSD oameni care au câștigat alegerile datorită mie, că n-au avut niciodată curajul să se bată cu PSD. Datoriă unor oameni ca noi, care au înfruntat PSD direct. Altfel, 1.000 de ani nu ajungeau ei la putere. Faptul că ei, zilele astea, consacră mai multă energie să mă lovească pe mine decât pe oricine altcineva…

De ce? Pentru că ei au reușit să împartă lumea în două tabere. Iar dacă există o singură voce la mijloc, care spune „Stai, măi. Că astea nu sunt taberele reale. Sunt niște tabere false, făcute de niște oameni care au interese. Voi sunteți o masa de manevră„, acea singură voce e mult mai periculoasă decât restul. Așa cum a fost periculoasă și la secvența cu EBA, și la secvența cu votul uninominal… Că au fost multe alte secvențe în trecut, în care nu a avut cine să vorbească. Iar eu sunt periculoasă exact din motivele de care spun ei. Spun despre mine că uite: are o casă la București, una la Sinaia, una la Berlin… Slujbă pe viață în Germania. Că tot ei spun asta: „Lua-o-ar dracu”! Nenorocita! Elitista! Are de toate și ne privește pe noi de sus. A cumpărat-o PSD!” Deși sunt singurul profesor de democrație din România.

Dacă am de toate, oare ce mi-o fi dat PSD? Faceți o căutare pe Google. O să vedeți cine este singurul roman la OECD, la Banca Mondială…

Aș vrea ca oamenii care sunt de partea lor să se gândească puțin: oare cei care întrebuințează asemenea mijloace or fi de partea Justiției?Or fi de partea democrației? Îți arată un pic cum ar fi Justiția și Democrația, dacă ar conduce ei.

Urmărește integral interviul lui Vartan Arachelian cu ALINA MUNGIU PIPPIDI, președinte Societatea Academică Română

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Ce se întâmplă în Rusia după masacrul de la sala de concerte din Moscova. Bilanțul...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii