INTERVIU CU PRINCIPELE NICOLAE AL ROMÂNIEI: „Cea mai importantă lecție am învățat-o de la bunicul meu, Regele Mihai”

Publicat: 05/08/2014, 09:34
Actualizat: 18/05/2015, 17:00

În 1992, când a vizitat pentru prima dată România alături de Regele Mihai, Principele Nicolae avea doar șapte ani. Pe atunci nu înțelegea ce reprezenta familia sa pentru România, nici importanța reîntoarcerii Regelui în țară. Și s-a mirat să vadă cum, suindu-se copilărește pe pervaz, a stârnit uralele românilor strânși pentru a transmite un mesaj de susținere Regelui Mihai. „În seara aceea, le-am dat bătăi de cap părinților mei. După cină, le-am cerut voie să mă duc în camera mea fiindcă eram obosit. Am stat în pat o vreme, iar apoi m-am dus la fereastra camerei mele de unde am văzut o mare de lume în stradă. Eram foarte curios, așa că am deschis fereastra, am scos capul afară și fiindcă nu reușeam să văd foarte bine, m-am așezat pe pervazul ferestrei. Până nu am auzit ovațiile mulțimii nu mi-am dat seama ce se întâmplă. Am luat câteva lalele care se aflau în vaza de pe masă, m-am întors la fereastră și m-am urcat, din nou, pe pervaz și, în timp ce mă aplecam, am început să arunc, rând pe rând, câte o floare. La fiecare floare aruncată, uralele mulțimii erau din ce în ce mai puternice. Am aflat mai târziu că adulții, care erau încă la cină, s-au îngrijorat auzind uralele de afară așa că tatăl meu vitreg a venit repede în camera mea să vadă ce se întâmplă. Atunci mi-am dat seama că am dat de necaz… „, își amintește Principele Nicolae.

Au trecut 22 ani de atunci, iar astăzi Principele Nicolae locuiește la București, este Alteță Regală a Casei Regale a României și crede că toate aspectele vieții sale aici sunt „uluitoare, de la bunătatea oamenilor până la frumusețea țării”. „Sunt abia la începutul călătoriei mele”, spune Principele Nicolae, convins că România este o țară care are extrem de mult de oferit.

Într-un interviu acordat Gândul, prin email, el a vorbit despre relația sa cu Regele Mihai, despre rolul pe care vrea să îl joace în viața României, despre imaginea pe care o avem în Marea Britanie și despre cum a încercat să o schimbe încă de pe vremea când avea o viață „normală”.

„A fost dificil să conving anumite persoane, înainte de a mă stabili în România, că este o țară minunată și frumoasă”

A trăit și a studiat în Marea Britanie, însă își amintește că l-a auzit pe bunicul său, Regele Mihai, povestindu-i despre România încă de dinainte să ajungă, pentru prima oară aici, în 1992. O țară cu care spune că a simțit o „legătură puternică” de la bun început, dar de a cărei frumusețe a reușit să-i convingă cu greu pe prietenii săi din străinătate. „Cât timp am trăit acolo, am constatat că britanicii percepeau România numai prin intermediul presei care se concentra pe populația rromă sau pe alte aspecte și nu pe românii de succes care trăiesc și lucrează în Marea Britanie. Am fost întotdeauna învățat să nu judec o carte după copertă. Cred, totuși, că imaginea britanicilor asupra României se va schimba în timp. De exemplu, a fost dificil să conving anumite persoane, înainte de a mă stabili în România, că este o țară minunată și frumoasă. Cu toate acestea, când le-am vorbit despre istoria țării, și mai ales despre perioada interbelică, mulți au fost surprinși, însă, în același timp, parcă nu erau pe deplin convinși de ceea ce le spuneam”, povestește Principele Nicolae pentru gândul. Majestatea Sa Regele Mihai i-a conferit titlul de Principe al României și calificativul de Alteță Regală pe 1 aprilie 2010, când a împlinit 25 de ani, iar principele s-a mutat aici în septembrie 2012 și, tot atunci, a început să ia lecții de limba română.

„Regele Mihai I a fost un adevărat lider”

„Numai după sosirea aici și preluarea responsabilităților, viața mea a început să se schimbe. Acceptarea titlului a fost un pas uriaș în viața mea și mi-au trebuit câțiva ani să iau această decizie și să îmi dau seama dacă este o alegere înțeleaptă atât pentru țara mea, pentru familia mea, cât și pentru mine. În decembrie 2009, am luat decizia de a mă muta aici, după doi ani în care m-am întâlnit de multe ori cu Regele și cu familia mea, cu ocazia unor vizite în țară. Nu cred că m-a pregătit nimic pentru un asemenea rol mai mult decât libertatea de a duce o viață „normală” înainte. Acum lucrez pentru țara și familia mea, pentru binele societății și pentru viitorul țării noastre”, spune Principele Nicolae, care, dacă ar putea schimba ceva în această țară, ar încuraja dezvoltarea unor domenii precum educația, sănătatea, turismul sau infrastructura. Își admiră bunicul, Regele MIhai I, de la care a avut de învățat lecții importante. „Regele Mihai a fost un adevărat lider. Am un respect profund și admir faptul că Regele a avut curajul, la o vârstă atât de fragedă, să ia rolul de monarh în serios și să-și asume deciziile pe care le-a luat”, explică Principele Nicolae pentru gândul.

Este al treilea în linia succesiunii la tron, după Principesa Margareta și mama sa, Principesa Elena. Întrebat de gândul dacă este pregătit să devină rege, Principele Nicolae a răspuns: „Dacă poporul român îmi va cere acest lucru, voi fi pregătit pentru o asemenea responsabilitate. Totuși, nu există ceva care să te poată pregăti pentru o astfel de poziție, însă, cred că sunt importante anumite valori fundamentale pe care le-am dobândit de la familia mea. În același timp, consider că și caracterul joacă un rol important. Liderii adevărați au personalități puternice, dar și capacitatea de a pune în balanță ce este bun și corect și ce nu, fiind, de asemenea, oameni vizionari care au anumite țeluri, dar și puterea de a le pune în practică”.

CITIȚI MAI JOS INTERVIUL INTEGRAL:

Gândul: Alteța Voastră Regală, a trecut ceva vreme de când v-ați stabilit definitiv în România. Cum vi se pare România trăind aici?

Viața mea în România este foarte interesantă. Bineînțeles că, la început, a fost greu să mă adaptez unei noi vieți cu responsabilități mai mari, cu multe evenimente sau călătorii, însă este o experiență extraordinară. România și românii nu încetează să mă suprindă pe zi ce trece. Toate aspectele vieții mele aici sunt uluitoare, de la bunătatea oamenilor până la frumusețea țării, și sunt abia la începutul călătoriei mele. Cred că România nu este suficient de apreciată pentru clădirile și orașele sale istorice, pentru frumusețea sa naturală, dar și pentru animalele sălbatice pe care, din fericire, încă, le avem.

„Nu m-am simțit niciodată britanic. Pot spune cu mândrie că sunt român”

O mare parte a vieții Alteței Voastre Regale ați trăit în Marea Britanie. Cum vedeați de acolo România? Vă simțeați român sau, mai degrabă, britanic?

Din păcate, România nu este percepută în lumina favorabilă, pe care, de altfel, o merită. Mi-am dat seama că britanicii nu au motive să critice o națiune, bazându-se pe informații inexacte. Cât timp am trăit acolo, am constatat că britanicii percepeau România numai prin intermediul presei care se concentra pe populația rromă sau pe alte aspecte și nu pe românii de succes care trăiesc și lucrează în Marea Britanie. Am fost întotdeauna învățat să nu judec o carte după copertă. Cred, totuși, că imaginea britanicilor asupra României se va schimba în timp. De exemplu, a fost dificil să conving anumite persoane, înainte de a mă stabili în România, că este o țară minunată și frumoasă. Cu toate acestea, când le-am vorbit despre istoria țării, și mai ales despre perioada interbelică, mulți au fost surprinși, însă, în același timp, parcă nu erau pe deplin convinși de ceea ce le spuneam. De când m-am stabilit aici, am primit vizitele multor prieteni din Marea Britanie, Olanda și Australia care au fost surprinși într-un mod plăcut. Ei s-au întors în țările lor cu o experiență de neuitat și cu percepțiile despre România schimbate în bine, fiind convinși că este o țară cu peisaje extraordinare și cu oameni minunați. Nu m-am simțit niciodată britanic, iar, așa cum am spus și în cartea mea „Drumul spre casă”, apărută la Curtea Veche Publishing, încă de la prima vizită în România, am simțit o legătură puternică cu această țară, iar sentimentele mele s-au intensificat de-a lungul anilor și pot spune cu mândrie că sunt român.

Cu siguranță, o prezență marcantă în viața Alteței Voastre Regale a fost Majestatea Sa, Regele Mihai. Vă aduceți aminte când v-a vorbit prima oară despre România și ce v-a spus?

Nu-mi amintesc exact când bunicul meu a început să-mi povestească despre România, dar ce-mi aduc aminte este că acele povești au început înainte de 1992, anul în care am venit în țară. Pe măsură ce am crescut, poveștile au devenit tot mai amănunțite, iar eu am început să le percep altfel și datorită vizitelor în România. Îmi amintesc că mi se vorbea, în special, despre membrii Familiei Regale.

Explicație foto: Principele Nicolae alături de MS Regele Mihai, cu ocazia ceremoniei de primire a decorației Nihil Sine Deo, Palatul Elisabeta, iunie 2010, Arhivă Personală

Care este cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o de la Majestatea Sa? Cel mai important sfat pe care l-ați primit?

Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o de la bunicul meu a fost să fiu un om corect, diplomat, altruist și să-mi țin întotdeauna cuvântul. Regele Mihai m-a învățat să-mi asum deciziile oricât de dificile ar părea. Este o lecție pe care a învățat-o, la rândul său, de la Regina-Mamă Elena. Regele Mihai a demonstrat, toată viața sa, că poate fi un exemplu și cu toții avem ceva de învățat de la el.

Cum l-ați caracteriza pe Majestatea Sa Regele Mihai ca om, ca bunic și ca monarh?

Regele Mihai este un soț, un tată și un bunic iubitor. Receptivitatea și bunătatea sa, precum și firea blândă și caldă îți dau un sentiment de siguranță care ar trebui să existe în orice familie. Învățăturile și valorile sale sunt ale unui om care este atât de natural în acțiunile sale, nu numai în relația cu familia, dar și cu poporul român și cu țara sa. Regele Mihai a fost un adevărat lider. Am un respect profund și admir faptul că Regele a avut curajul, la o vârstă atât de fragedă, să ia rolul de monarh în serios și să-și asume deciziile pe care le-a luat.

Explicație foto: Principele Nicolae alături de MS Regele Mihai, Aubonne, Elveția, cu ocazia celei de-a 90-a aniversări a Reginei Ana, 2013, Arhivă personală

Înainte să vină în România, știa să spună doar „bună ziua” și „la revedere”

Când și cu cine ați început să învățați limba română? Știați câteva cuvinte sau ați luat-o de la zero? Ce vi s-a părut cel mai dificil?

Am început să învăț limba română atunci când m-am mutat aici, în luna septembrie a anului 2012. Înainte de a veni în România, în afară de „bună ziua” și „la revedere”, nu știam să spun alte cuvinte, deși puteam să înțeleg mai mult. Înțeleg aproape tot acum, dar recunosc că uneori mi se pare dificil să vorbesc din cauza gramaticii și a felului cum sunt construite frazele în limba română. După ce am ajuns în țară, la începutul lunii noiembrie, m-am dus la Iași pentru o perioadă de o lună de zile unde am locuit la o familie de medici. Acolo, am luat parte la cursurile de limba română ale școlii EuroEd recomandată de ambasadorul de atunci al Marii Britanii în România, E.S. domnul Martin Harris.

Explicație foto: Principele Nicolae primind de la MS Regele Mihai decorația Nihil Sine Deo, Palatul Elisabeta, iunie 2010, Arhivă personală

Românii v-au văzut pentru prima oară, în 1992, alături de Majestățile Lor. Erați doar un copil. Vă mai aduceți aminte acea zi? Ce-ați simțit când lumea vă aclama?

Eram un băiat de doar șapte ani atunci când am vizitat România, alături de Rege, în 1992. La vârsta aceea, nu înțelegeam ce reprezenta familia mea pentru România și nici importanța întoarcerii Regelui în țară. Un moment de neuitat din istoria țării noastre, foarte puternic și emoționant a fost ziua în care Familia Regală a ieșit în balconul Hotelului Continental, în fața unei mulțimi de aproximativ un milion de oameni. Îmi aduc aminte că, în seara aceea, le-am dat bătăi de cap părinților mei. După cină, le-am cerut voie să mă duc în camera mea fiindcă eram obosit. Am stat în pat o vreme, iar apoi m-am dus la fereastra camerei mele de unde am văzut o mare de lume în stradă. Eram foarte curios, așa că am deschis fereastra, am scos capul afară și fiindcă nu reușeam să văd foarte bine, m-am așezat pe pervazul ferestrei. Până nu am auzit ovațiile mulțimii nu mi-am dat seama ce se întâmplă. Am luat câteva lalele care se aflau în vaza de pe masă, m-am întors la fereastră și m-am urcat, din nou, pe pervaz și, în timp ce mă aplecam, am început să arunc, rând pe rând, câte o floare. La fiecare floare aruncată, uralele mulțimii erau din ce în ce mai puternice. Am aflat mai târziu că adulții, care erau încă la cină, s-au îngrijorat auzind uralele de afară așa că tatăl meu vitreg a venit repede în camera mea să vadă ce se întâmplă. Atunci mi-am dat seama că am dat de necaz…

Cum i s-a schimbat viața după ce a devenit principe

În 2010, ați devenit Principe al României și al treilea în linia de succesiune la tron. Cum s-a schimbat viața Alteței Voastre din acel moment?

Când am primit titlul nu mă mutasem încă în România, însă numai după sosirea aici și preluarea responsabilităților, viața mea a început să se schimbe. Acceptarea titlului a fost un pas uriaș în viața mea și mi-au trebuit câțiva ani să iau această decizie și să îmi dau seama dacă este o alegere înțeleaptă atât pentru țara mea, pentru familia mea, cât și pentru mine. În decembrie 2009, am luat decizia de a mă muta aici, după doi ani în care m-am întâlnit de multe ori cu Regele și cu familia mea, cu ocazia unor vizite în țară. Nu cred că m-a pregătit nimic pentru un asemenea rol mai mult decât libertatea de a duce o viață „normală” înainte. Acum lucrez pentru țara și familia mea, pentru binele societății și pentru viitorul țării noastre.

Explicație foto: Principele Nicolae alături de MS Regele Mihai, de Principesa Margareta, de Principesa Elena și de Nicolae Furdui Iancu, Castelul Săvârșin, 2013, Arhivă personală

Discuții despre mașini, condus și pilotaj cu Regele Mihai

Cum ați caracteriza relația pe care o aveți acum cu Regele Mihai?

Am o relație foarte bună cu Regele și, în ultimii ani, prietenia noastră a devenit din ce în ce mai puternică odată cu maturizarea mea, dar și pe măsură ce am înțeles atât rolul Familiei Regale în România, cât și trecutul și viitorul său. Când ne întâlnim, vorbim despre istoria României, despre Familia Regală, dar și despre mașini, condus și pilotaj. Prețuiesc fiecare poveste spusă de bunicul meu și fiecare moment petrecut împreună cu el.

Să facem un exercițiu de imaginație. Dacă începând de mâine România ar fi din nou Monarhie, iar Alteța Voastră ați fi Rege, care ar fi primul lucru pe care l-ați vrea schimbat în România?

Este o situație imposibilă deoarece sunt doi succesori înaintea mea, Principesa Moștenitoare Margareta și mama mea, Principesa Elena. Însă, dacă aș avea oportunitatea de a schimba un aspect al societății noastre, aș încuraja, cu predilecție, dezvoltarea anumitor domenii precum educația, sănătatea, turismul sau infrastructura. Am menționat doar patru domenii pe care le consider fundamentale pentru societate și care au nevoie de mari investiții pentru modernizarea României.

Explicație foto: MS Regele Mihai alături de Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu și Principele Nicolae, Palatul Elisabeta, noiembrie 2013, Arhivă personală

„Dacă poporul român îmi va cere să fiu rege, voi fi pregătit pentru o asemenea responsabilitate”

Dar credeți că sunteți pregătit să fiți Rege?

Dacă poporul român îmi va cere acest lucru, voi fi pregătit pentru o asemenea responsabilitate. Totuși, nu există ceva care să te poată pregăti pentru o astfel de poziție, însă, cred că sunt importante anumite valori fundamentale pe care le-am dobândit de la familia mea. În același timp, consider că și caracterul joacă un rol important. Liderii adevărați au personalități puternice, dar și capacitatea de a pune în balanță ce este bun și corect și ce nu, fiind, de asemenea, oameni vizionari care au anumite țeluri, precum și puterea de a le pune în practică.

Cum i-ați caracteriza acum pe români în câteva cuvinte?

Românii sunt unii dintre oamenii cei mai buni, inimoși și deschiși la suflet pe care i-am întâlnit, iar următoarele generații au în față un viitor promițător. Mă bucur că am privilegiul să pot construi un viitor împreună cu românii, compatrioții mei.

Explicație foto: Principele Nicolae participând la prima ediție a Cupei Regelui la Oină, Stadionul Național de Rugby, mai 2013, arhivă personală

Îndemnul Principelui Nicolae pentru britanici: „Îndrăzniți să vizitați România!”

Anul trecut, Gândul a lansat Campania „Why don’t you come over?”, prin care a încercat să schimbe imaginea României în Marea Britanie, pe fondul temerilor imigraționiste. Care ar fi mesajul pe care Alteța Voastră Regală l-ar transmite britanicilor pentru a-i convinge să vină în România și să-i cunoască pe români la ei acasă?

Așa cum am mai spus, nu trebuie să judeci o carte după copertă. Așa că, de ce să judeci o națiune? Britanicii ar trebui să viziteze România pentru că este o țară cu istorie europeană, un ținut plin de castele, cu peisaje incredibile, cu aventuri montane sau cu Delta Dunării și natura ei simplă și virgină pe care o întâlnești numai aici. România a dat lumii unele dintre cele mai mari personalități în domenii precum cultura, educația, medicina sau arta. Iată doar câteva motive pentru a vizita România la care aș adăuga prietenia și generozitatea oamenilor pe care îi întâlnești la tot pasul. Sunt foarte mândru să constat că Principele de Wales a înțeles dintotdeauna așa cum este România cu adevărat. Sunt sigur că Alteța Sa Regală ar fi de acord că nu putem fi catalogați drept o țară numai cu oameni care creează probleme. De aceea, îndemnul meu este: britanici, îndrăzniți să vizitați România!

Explicație foto: Principele Nicolae, Madagascar, 2005, Arhivă personală

Explicație foto: Principele Nicolae (în mijloc) alături de colegii de expediție, într-un hotel din Antananarivo, Madagascar, 2005, Arhivă personală

Explicație foto: Principele Nicolae în vizită la copiii de la EuroEd, noiembrie 2012, Arhivă personală

Explicație foto: Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana, Principesele Margareta, Elena și Dr. Robin Medforth-Mills, la botezul Principelui Nicolae, Versoix, Elveția, 1985, Arhivă personală

Explicație foto: Principele Nicolae alături de părinții săi, Principesa Elena și Dr. Robin Medforth-Mills, Flass Hall, Anglia, 1989, Arhivă personală

Explicație foto: Principele Nicolae, primul, dreapta-jos, alături de prefecții școlii, de director și de directorul adjunct, Shiplake College, iunie 2004, Arhivă personală

Explicație foto: Principele Nicolae și sora sa Elisabeta Karina decorați cu Marea Cruce a Ordinului Coroana României, Castelul Peleș, septembrie 2013, Arhivă personală

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică