ALEGERI în Republica Moldova. Prorusul Igor Dodon câștigă prezidențialele în fața proeuropenei Maia Sandu

Publicat: 14/11/2016, 08:30

Prorusul Igor Dodon este noul președinte al Republicii Moldova El a obținut 53,2% din voturi, în timp ce pentru Maia Sandu au optat 46,8% dintre electori.

O victorie a socialistului prorus Igor Dodon în scrutinul prezidențial din Republica Moldova ar consolida influența Rusiei în Europa de Est, pe fondul ascensiunii politicienilor eurosceptici și antisistem pe întregul continent, nota Financial Times, cu doar două zile înaintea scrutinului prezidențial din Moldova.

„Victoria lui Igor Dodon ar consolida influența Moscovei în Europa de Est pe fondul ascensiunii politicienilor eurosceptici și antisistem pe întregul continent. Igor Dodon, care a pledat și pentru recunoașterea regiunii Crimeea ca parte a Rusiei, se confruntă cu Maia Sandu, un politician proeuropean, în primul scrutin prezidențial cu vot direct organizat în Republica Moldova în 20 de ani. Scrutinul programat duminică în R.Moldova coincide cu alegerile prezidențiale din Bulgaria, unde favoritul militează tot pentru consolidarea relațiilor cu Moscova”, explică Financial Times.

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova și Bulgaria au loc la doar câteva zile după ce victoria lui Donald Trump a generat semne de întrebare privind continuarea susținerii Statelor Unite ale Americii pentru țările central și est-europene, supuse presiunilor Rusiei.

„În cazul în care Igor Dodon și Ramen Radev vor câștiga alegerile, situația ar putea trage un semnal de alarmă la Bruxelles, pe fondul intensificării în estul Europei a sentimentelor de revoltă față de valorile UE. În această categorie intră premierul Ungariei, Viktor Orban, și Milos Zeman, președintele Cehiei, amândoi pledând pentru îmbunătățirea relațiilor cu Moscova”, notează FT.

„Chiar dacă, teoretic, Parlamentul are mai multă putere în Republica Moldova decât președintele, faptul că președintele va fi ales pentru prima dată după două decenii prin sufragiu direct ar putea consolida rolul acestei poziții. În plus, Dodon a semnalat că va încerca să convoace alegeri parlamentare dacă va câștiga, situație care ar putea aduce la putere un guvern prorus”, explică Financial Times.

Igor Dodon a argumentat că „este singurul politician care vrea și poate restabili relațiile bune cu Rusia”, subliniind că „va proteja valorile creștine și familia tradițională”. „Sunt un susținător al instituțiilor ecleziastice și am luptat împotriva culturii gay din societatea noastră”, a spus Dodon.

Cine este Igor Dodon

Igor Dodon s-a născut în satul Sadova din raionul Călărași, la 18 februarie 1975. După ce a terminat școala medie, s-a înscris la Facultatea de Economie a Universității Agare. În paralel a studiat și managementul. A obținut titlul de doctor în domeniul pieței valorilor mobiliare.
După absolvirea instituțiilor de învățământ, din iulie 1997 Igor Dodon a activat la Bursa de Valori a Moldovei. În perioada noiembrie 2001-mai 2005, a fost președinte și membru al Consiliului de directori al Depozitarului Național de Valori Mobiliare al Moldovei SA. În perioada septembrie 2002 – mai 2005 a activat în funcția de președinte al Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei.
A ajuns unul dintre cei mai tineri viceminiștri ai economiei (2005), iar mai târziu a devenit ministru al economiei (2006-2009) și chiar vicepremier (2008 – 2009). Funcțiile deținute în Executiv l-au apropiat de lumea politică, astfel că în 2009, președintele PCRM, Vladimir Voronin, i-a propus să se înscrie în partid. S-a înscris abia în martie 2010, când PCRM nu mai era la putere. Totuși, Igor Dodon a fost prim-viceprim-ministru și ministru al economiei și comerțului în guvernul comunist condus de Zinaida Greceanîi, până în 2 septembrie 2009.
Pe 4 noiembrie 2011 împreună cu Greceanîi și Abramciuc a părăsit facțiunea PCRM. La 18 decembrie 2011, la cel de-al 10-lea Congres al PSRM Igor Dodon a fost ales președinte a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Între 2012 și 2014, Igor Dodon a organizat periodic proteste în fața Primăriei Municipiului Chișinău, cerându-i demisia primarului Dorin Chirtoacă. Totodată, pe 29 martie 2012, Igor Dodon a invitat partidele să inițieze un referendum de schimbare a drapelului național al Republicii Moldova, cu un steag bicolor roșu-albastru. Câteva luni mai târziu, în noiembrie 2012, a publicat pe contul său de Facebook o fotografie în care a apărut îmbrăcat în haine cu Drapelul Federației Ruse pe ele.
Dodon este căsătorit și are doi copii.

UPDATE 22:57 După centralizarea a 92% din procesele verbale de la secțiile de votare, Igor Dodon conduce cu 55,8%, iar Maia Sandu are 44,2%.

UPDATE 22:44 După centralizarea rezultatelor a 87,31% din procesele verbale, Igor Dodon conduce cu 56,22%, iar Maia Sandu are 43,78%.

UPDATE 22:19 După centralizarea 75,64% din procesele verbale, Igor Dodon conduce cu 57,34%, în vreme ce Maia Sandu a obținut 42,66%.

UPDATE 21:15Primele rezultate vin de la Moscova. La Consulat au votat pentru Dodon 2.670 de alegători, iar pentru Maia Sandu 323. 7 buletine au fost anulate.La o secție de votare din Sankt Petersburg, potrivit primelor numărători, Maia Sandu a acumulat 106 de voturi, față de 750 ale lui Igor Dodon, potrivit unimedia.md.

UPDATE 21:06 Maia Sandu face declarații: „După o campanie murdară, am fost martori a unei zile a alegerilor plină de încălcări. Le mulțumesc tuturor cetățenilor care au transmis un semnal clar autorităților. Din păcate aceste alegeri au fost organizate prost”

„Sute de oameni nu au putut să voteze. Această situație e inacceptabilă. Autoritățile au încălcat dreptul cetățenilor la vot”

UPDATE 21:00 La ora închiderii urnelor, potrivit datelor CEC, prezența la vot a fost de 53,28%.

UPDATE 19:16Buletine de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-au epuizat la Stratford, Dublin, Bologna, Ambasada din București și două secții din Paris.

Peste 500 de persoane așteaptă, duminică seara, la coadă, la Consulatul Republicii Moldova la București, pentru a-și exercita dreptul la vot, oficialii anunțând că mai au doar 480 de buletine.

Sute de moldoveni, care au mers la secția de vot din Stratford, Londra, au protestat față de imposibilitatea de a vota și au semnat 678 de contestații. Buletinele de vot sunt în curs de epuizare și la Moscova, Barcelona și Frankfurt. Sute de persoane stau în incinta secției de votare de la Bologna cerând să își exercite dreptul la vot. Asta în condițiile în care, în jurul orei locale 17.30 (ora României 18:30), cele 3 000 de buletine au fost epuizate.

Totodată, există pericolul ca buletinele de vot să fie epuizate și la una din secțiile de votare din Roma.

Buletinele de vot de la Ambasada Republicii Moldova la București s-au epuizat, iar ambasadorul a anunțat închiderea secției de votare și i-a îndemnat pe cei aflați la coadă să se ducă la consulat. „Îi anunțăm de pe acum și le propunem să ne mișcăm cu toții spre secția consulară. Deci la consulat sunt sigur că mai sunt, cel puțin 800 mai trebuie să mai fie pentru că la ora 18:00 mai erau 1000 de bulteine disponibile”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea.

Prezența la vot la ora 19.00 a fost de aproape 52%.

UPDATE 18:25 Prezența la vot a trecut de 50%, peste 1.505.000 de alegători mergând la une până la transmiterea acestei știri, potrivit datelorComisiei Electorale Centrale. În primul tur, rata de prezență a fost, în total, de 48, 95%.

UPDATE 17:48 Maia Sandu, candidata pro-europeană la prezidențiale, cere demisia Ministrului de Externe și a șefului Comisiei Electorale Centrale, după ce alegătorii care au venit să voteze la o secție din Londra se află în imposibilitatea de a o face deoarece buletinele de vot au fost epuizate.

„La Londra, în secția de vot Stratford (nr. 336), s-au terminat buletinele de vot, în timp ce sute de cetățeni așteaptă afară pentru a vota. Cer demisia ministrului Afacerilor Externe și a președintei Comisiei Electorale Centrale, ca principali responsabili de acest dezastru. Totodată, depunem plîngere penală împotriva acestor doi demnitari pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor Republicii Moldova garantat de Constituție”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

UPDATE 17:30 Prezența la vot se apropie de 50%, până la ora 17.40 votând 1.450.000 de alegători cea ce reprezintă 48,9% din electorat. O prezență masivă se înregistrează în Diaspora, unde au votat peste 100.000 de cetățeni moldoveni. La o secție de vot din Marea Britanie, buletinele au fost epuizate.

„Comisia Electorală Centrală(CEC) informează că la secția de votare nr. 1/336 din Stratford, Londra, Marea Britanie au fost epuizate cele 3000 de buletine de vot distribuite, cantitatea maximă stabilită de Codul electoral. Comisia informează că au fost întreprinse toate măsurile de comunicare în vederea redirecționării cetățenilor pentru a-și exercita dreptul de vot la cea mai apropiată secție de votare -nr.1/335 din cadrul Ambasadei RM în Marea Britanie, unde mai sunt disponibile circa 800 de buletine de vot”, se arată într-un comunicat de presă al CEC.

UPDATE.Peste 1,2 milioane de moldoveni au votat până la ora 15:30 în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, inclusiv peste 76.000 de cetățeni care au votat la secțiile din străinătate. La ora 15:30, rata de participare la vot era de 41%, peste 1,2 milioane de moldoveni au votat până la această oră. În diasporă au votat peste 76.000 de cetățeni ai Republicii Moldova, potrivit site-ului jurnal.md. De menționat că rata de participare la alegeri este mai înaltă decât în primul tur. În primul tur, în jurul orei 15:00 rata de participare era de aproximativ 36%. În străinătate, la secțiile de votare din Frankfurt, Bruxelles, Paris, Londra, Berlin, Parma, Mestre, Brescia și Bologna sunt cozi, sute de moldoveni așteptând să voteze, notează Unimedia. La intrarea in cele doua secții de votare din Moscova s-au format cozi uriase, peste 1.000 de persoane asteptand sa-si exprime optiunea electorala, noteaza Rise Moldova, potrivit Pro TV Moldova. Între timp, s-a închis prima secție de vot din diasporă, cea de la Tokyo. Potrivit unui observator, la această secție s-au prezentat la urne 46 de alegători.

UPDATE.Datele privind prezența la vot în diasporă în cadrul turului al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova arată o mobilizare mai mare a moldovenilor din străinătate comparativ cu situația din primul tur, notează presa de peste Prut. La ora 14:00, la peste un milion de alegători s-au prezentat la urnele de vot, dintre care peste 55.000 în diasporă. De menționat că rata de participare la alegeri este mai înaltă decât în primul tur, când pragul de un milion de alegători fusese atins aproape de ora 15:00, notează site-ul jurnal.md. La ora 13:00, în diasporă la urne s-au prezentat 43.983 de cetățeni ai Republicii Moldova. În Italia au votat 13 091 persoane, în România 5139, iar în Federația Rusă 4291, în Franța au votat 2930 de persoane. Au avut loc trei tentative de vot multiplu combătute cu ajutorul registrului electronic. Pe acest caz a fost sesizat Inspectoratul General al Poliției. Un caz a fost înregistrat la Briceni, două cazuri în Federația Rusă și unul în Franța, a anunțat Unimedia. Dacă în primul tur prezența la vot pentru categoria tânără a populației era mică, în turul doi se pare că există mai multă mobilizare. Astfel, până la ora 13, în categoria 18 – 25, au votat 8,18%, cu un procent mai mult decât în primul tur. Și în categoria 26 – 40 au votat mai mulți decât data trecută. În primul tur au fost 21,21%, iar în turul II – 22,12%. Și cetățeni de vârsta 41 – 55 sunt mai activi. În turul I au fost 25,88, iar în cel de-al doilea tur – 26,16%. Prezența scade dacă vorbim despre categoria de vârstă 56 – 70. În turul doi se atestă o scădere de aproximativ un procent, mai relatează Unimedia. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale până la ora 12:30 la urnele de vot din străinătate s-au prezentat de două ori mai mulți alegători decât în 30 octombrie. Astfel, în prima jumătate a zilei, în diaspora și-au exercitat dreptul la vot 35.000 de moldoveni în comparație cu puțin peste 16.000 în primul tur, scrie Radio Chișinău.

UPDATE.Prezența la vot la ora 12:30 în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova este mai mare decât rata din primul tur și pe acea din alegerile parlamentare din 2010 și 2014, informează site-ul de știri Unimedia. Până la această oră, s-au prezentat la urnele de vot 25,55% dintre alegători, iar în primul tur, în urmă cu două săptămâni, rata era de 25,38%. Până la ora 12:00 la secțiile de vot se prezentaseră 636 249 de persoane, ceea ce reprezintă 22,25% din totalul celor incluși în listele electorale. Astfel a fost atinsă cota de acum două săptămâni, din primul tur de scrutin. Până la ora 13:00, la cele 100 de secții deschise în străinătate au votat peste 42.000 de alegători. Turul al doilea al alegerilor prezidențiale a început cu o prezență la vot mai mică decât în primul tur, dar puțin mai mare decât la alegerile parlamentare din 2010 și 2014.

UPDATE.Peste 4.000 de cetățeni moldoveni au votat până la ora 12:00 la cele 11 secții de votare deschise în România, aproximativ 1.600 dintre aceștia votând în București, ude la Ambasada Republicii Moldova este o coadă de câteva sute pe persoane. „Până în prezent (ora 12:00, n.r.), pe teritoriul României și-au exercitat dreptul de vot peste 4000 de persoane, deci ma mult decât la alegerile precedente, în București în jur de 1600 de de persoane dintre care o 1.100 la sediul Ambasadei și 500 la sediul Consulatului. Profit de acestă ocazie, pentru că avem temeri că nu vor ajunge buletinele de vot la sediul Ambasadei, pentru a încuraja cetățenii Republicii Moldova să se prezite la vor la secția consulară în ceea ce privește Bucureștiul”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea. El a spus că la fiecare secție pot să-și exercite dreptul la vot maximum 3.000 de oameni, iar dacă se vor prezenta mai mulți „nu se va putea face nimic”. Cetățenii moldoveni care vor să voteze în România au la dispoziție 11 secții de votare amenajate în municipii precum București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Galați, Constanța, Brașov, Bacău, Suceava și Craiova.

UPDATE.Candidata proeuropeană Maia Sandu și-a exercitat dreptul al vot, s-a arătat încrezătoare în șansele de a câștiga scrutinul, a îndemnat toată lumea să meargă la vot și a mulțumit tuturor cetățenilor pentru mobilizare, în special celor din diasporă, scrie site-ul de știri Unimedia. „Am votat pentru oamenii pe care i-am redescoperit și de care sunt impresionată. Am demonstrat că suntem mulți și suntem puternici. Este important să fim vigilenți, să nu le permitem să ne fure votul. Să demonstrăm că putem,” a declarat Maia Sandu după vot. „Mulțumesc celor care au luptat și s-au mobilizat. În special mulțumesc diasporei, care parcurg sute și mii de km pentru a vota. Eu cred că este destul de bună mobilizarea, este un fenomen pe care nu l-am mai urmărit. Dacă alegerile vor fi corecte, noi vom câștiga”, a adăugat candidata.

UPDATE.Candidatul prorus Igor Dodon și-a exercitat votul, declarând la secția de votare că a „votat pentru viitorul Republicii Moldova” și s-a arătat încrezător în șansele sale de a câștiga în turul doi al scrutinului prezidențial, notează site-ul de știri Unimedia. „Este o zi istorică. Am votat pentru viitorul țării noastre. Sunt ferm covins că Moldova are viitor, va fi independentă, integră, suverană. Am votat pentru copiii noștri, împotriva celor care au fost la guvernare în ultimii șapte ani,” a declarat Dodon. „Vom câștiga cu o diferență mare”, a mai adăugat liderul PSRM.

UPDATE.Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a votat duminică în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, declarând că și-a exprimat opțiunea pentru candidatul care „a susținut că va menține drumul european” al Chișinăului. „Am votat ca cetățean al Republicii Moldova pentru candidatul care în toată campania a susținut că va menține drumul european al Republicii Moldova și apropierea de România (…) Eu ca cetățean al Republicii Moldova vreau valorile europene în această țară, a declarat Traian Băsescu la ieșirea din secția de votare organizată la Ambasada Republicii Moldova din București.

UPDATE.Nicolae Timofti, președintele în exercițiu, și-a exercitat dreptul la vot și a declarat că votat pentru „binele țării, liniște și pace în Republica Moldova,” adăugând că își dorește „un președinte care să reușească ceea ce nu am reușit noi,” scrie site-ul de știri Unimedia. „Îmi doresc să fie un președinte care să reușească ceea ce nu am reușit noi. Să fie schimbări mai bune. În primul rând îmi doresc ca cetățenii noștri să fie bine asigurați. Să le fie respectate drepturile lor fundamentale. Să gândească singuri, să hotărască soarta țării”, a declarat Timofti.

ȘTIREA INIȚIALĂ.Secțiile de votare din țară s-au deschis la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00, informează Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova.

Moldovenii stabiliți peste hotarele țării vor avea la dispoziție 100 de secții de votare, la fel ca în primul tur al scrutinului.

Cei care sunt aflați la studii sau sunt stabiliți în România pot vota la una dintre cele 11 secții deschise în zece orașe. Astfel, două secții de vot sunt în București — una la sediul Ambasadei Republicii Moldova în România, iar cealaltă la Secția Consulară. O altă secție de votare va fi deschisă la Iași, la Consulatul General. De asemenea, se va putea vota și la Galați, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Bacău, Suceava și Craiova, informează Unimedia.

În primul tur de scrutin al alegerilor, desfășurat la 30 octombrie, Igor Dodon a obținut 47,98% din sufragii (680.550 de voturi), sub pragul de 50% necesar pentru a fi declarat învingător în primul tur.

Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), s-a plasat pe poziția a doua, cu 38,71% din sufragii (549.152 de voturi).

Prezența la urne în primul tur a fost de 50,95% din totalul persoanelor cu drept de vot.

Conform sondajelor de opinie, favorit este tot Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor (PSDM, stânga).

Astfel, potrivit unui sondaj realizat Asociația Sociologilor și Demografilor din R. Moldova, Dodon ar câștiga și în turul al doilea, cu 55,6%, în timp ce Maia Sandu ar obține 44.4%, informează Radio Chișinău.

Sondajul s-a desfășurat în perioada 1-5 noiembrie, pe un eșantion de 1.075 de persoane, cu o marjă de eroare de 3%.

Autorii sondajului precizează însă că nu au fost intervievați și reprezentanți ai diasporei, care ar putea să modifice rezultatele finale ale votului. În primul tur, Maia Sandu a obținut peste 75% din voturi la secțiile de peste hotare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern