Vladimir Putin, ironizat de politicienii europeni incluși pe lista neagră a Moscovei. Karel Schwarzenberg: „Consider acest lucru o recompensă”

Vladimir Putin, ironizat de politicienii europeni incluși pe lista neagră a Moscovei. Karel Schwarzenberg: „Consider acest lucru o recompensă
Publicat: 30/05/2015, 19:50

Pe lista cu 89 de nume, anterior nedivulgată dar dezvăluită unor diplomați europeni joi, se află foști și actuali parlamentari și miniștri vocali în criticarea președintelui rus Vladimir Putin și a războiului din Ucraina.

„Cei care încearcă să ne cenzureze și care încearcă să ne facă să ne fie frică să ne apărăm valorile merită și mai multe critici. În opinia mea asta înseamnă să fii foarte hotărât să aperi pacea și libertatea în Ucraina”, a declarat pentru AFP europarlamentara suedeză Anna Maria Corazza Bildt.

„Eu sunt mândră și nu speriată, iar acest lucru mă determină și mai mult să continui. Dacă Kremlinul ne ia pe mine și pe colegii mei în serios, asta înseamnă că facem treabă bună”, a adăugat politiciana de centru dreapta, soția fostului ministru de Externe suedez Carl Bildt.

Ea se află printre cei opt suedezi și mai mulți eurodeputați confirmați pe listă, întocmită ca răspuns la sancțiunile și interdicțiile de călătorie impuse de către Uniunea Europeană unor cetățeni ruși pentru aanexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova anul trecut.

– „Nu ajută”

Fostul ministru ceh de Exerne Karel Schwarzenberg, un critic aprig al politicilor Rusiei față de Ucraina, a confirmat de asemenea că se află pe listă și a salutat acest lucru.

„Când am văzut celelalte nume (de pe listă), am aflat că fac parte dintr-un club foarte select. Eu consider acest lucru o recompensă”, a declarat el, citat de agenția CTK.

Între alte nume de pe listă se află cel al lui Guy Verhofstadt, liderul grupului liberal din Parlamentul European și fost premier Belgian, și cel al fostului ministru suedez de centru-dreapta al Culturii Lena Adelsohn Liljeroth.

Potrivit cotidianului german Bild, șapte cetățeni germani sunt vizați de interdicțiile ruse, inclusiv Michael Fuchs, vicepreședintele grupului conservator CDU-CSU din Parlament, și fostul eurodeputat Daniel Cohn-Bendit.

Guvernul german s-a plâns sâmbătă în legătură cu secretul în care sunt învăluite aceste măsuri și a anunțat că se așteaptă ca Rusia să publice lista împreună cu o detaliere a modului în care să fie contestată în mod legal.

„Într-un moment în care noi încercăm să dezamorsăm un conflict amar și periculos în inima Europei, acest lucru nu ajută”, a declarat, citat într-un comunicat, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier în timpul unei vizite în Ucraina.

Presa poloneză scrie că nu mai puțin de 18 polonezi sunt vizați de interdicții, inclusiv adjunctul ministrului Apărării Robert Kupiecki și președintele Senatului Bogdan Borusewicz.

Borusewicz este un fost disident influent din perioada comunistă căruia i s-a refuzat intrarea în Rusia în martie, unde dorea să participe la funeraliile vocalului lider al opoziției Boris Nemțov, asasinat lângă Krmelin.

– „Nicio surpriză”

Premierul olandez Mark Rutte a fost primul care a dezvăluit că lista a fost împărtășită unor diplomați europeni.

El a declarat vineri că ar „informa Moscova în termeni fără echivoc” că Olanda o respinge, având în vedere că interdicțiile „nu au la bază legea internațională”.

Guverne occidentale bănuiau că există de ceva vreme o listă, în contextul în care o serie de politicieni și oficiali de rang înalt au fost opriți să pătrundă pe teritoriul Rusiei în ultimele luni.

Noul ministru finlandez de Externe Timo Soini a comentat într-o postare pe blog în legătură cu singurul nume finlandez introdus pe listă – al eurodeputatei din cadrul Partidului Verzilor Hiedi Hautala – că este inutilă o „dramatizare excesivă” pe această temă.

„Aceasta este o reacție așteptată față de interdicțiile de călătorie impuse (de către UE) unor cetățeni ruși. Nu este nicio mare surpriză”, afirmă șeful diplomației finlandeze.

Omologul său suedez nu este de acord cu el.

„Este un comportament foarte surprinzător care, din nefericire, nu îmbunătățește imaginea Rusiei, iar noi am solicitat o clarificare a acestui comportament”, a declarat vineri, pentru agenția TT, ministrul suedez de Externe Margot Wallstroem.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Adrian Alexandrov e în culmea fericirii. A uitat-o pe Elena Udrea
Umanitatea, tot mai aproape de „viața fără sfârșit”. Cercetările despre criogenare au intrat într-o altă...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Noi cercetări arată că polenul poate modifica vremea
×