„Viitorul este al femeilor”. Cu toate acestea, 100 de țări din lume au avut până acum doar lideri bărbați

„Viitorul este al femeilor. Cu toate acestea, 100 de țări din lume au avut până acum doar lideri bărbați
Publicat: 17/04/2017, 22:40

Pe această listă a ajuns și Bangladesh, cel care este, de fapt, statul care a fost condus de femei cea mai lungă perioadă de timp, și Sri Lanka, țară care a scris o pagină de istorie în epoca modernă în 1960, atunci cândSirimavo Bandaranaike a devenit prima femeie șefă a unui guvern din lume.

Marea Britanie are acum cea de-a doua femeie conducător în persoana Theresei May, iar alte state europene, mai ales Țările Baltice și națiunile din Balcani, stau chiar mai bine la acest capitol. De cealaltă parte, țări precum Rwanda, Bolivia sau Cuba nu au în acest moment femei instalate în cea mai înaltă funcție în stat, acestea au cel mai mare procent al politicienilor de sex feminin în Parlament, potrivit Uniunii Interparlamentare.

Femei la guvernare

Indicele Participării Politice din Raportul Parității Globale de Gen ordonează țările în funcție de cât de aproape sunt de a elimina breșa dintre participarea femeilor și cea a bărbaților la cel mai înalt nivel al procesului politic decizional, atât în structurile executive, cât și în cele legislative. Singura țară care a obținut un procentaj de peste 70% este Islanda, iar pe locul al doilea se situează Finlanda, care a redus diferența de gen cu peste 60%.

Într-adevăr, națiunile nordice sunt aflate în fruntea listei, cu Norvegia pe locul al treilea și Suedia pe 6. Totuși, în top 10 nu au ajuns doar statele vestice, pentru că pe poziția a patra se află Nicaragua, pe șapte Bangladesh, Rwanda pe opt și India pe 9, toate înaintea Germaniei care apare abia pe locul zece.

Potrivit raportului citat, 39 dintre statele lumii se află la un procent de sub 10% în privința eliminării participării egale a femeilor și bărbaților în viața politică, iar cel mai mic scor îl au Oman, Liban și Quatar, fiind la un procent de doar 3% în procesul de reducere a decalajului. Dintre țările care au reușit să închidă cel mai mult bucla dintre femei și bărbați și au ajuns în top 10 doar trei au în acest moment lideri femei: Erna Solberg, premierul Norvegiei din octombrie 2013,Sheikh Hasina, primul ministru al Bangladeshului și Angela Merkel, cancelarul Germaniei din anul 2005.

De ce contează genul în politică
În ultimii ani, reprezentarea femeilor în politică s-a îmbunătățit, iar mai mult de trei sferturi dintre femeile președinte și premier au ajuns în funcții în ultimii 20 de ani. Oricum ar fi, diferența generală dintre sexe în acest domeniu rămâne la aproximativ 23%, cu toate că tendința este una de îmbunătățire. Paritatea femei-bărbați este importantă pentru că aduce diversitatea de gen la masa guvernării.
Mai multe femei în politică înseamnă democrații mai puternice, arată cei de la UNWomen:„Dovezile sugerează că lidershipul feminin în procesul politic de luare a deciziilor imbunătățește aceste procese. Femeile au demonstrat capacitatea de a fi lideri politici prin munca la conturarea liniilor de partid și la promovarea problemelor referitoare la egalitatea de gen, precum eliminarea violenței motivate de diferențele de sex, în ceea ce privește concediul parental și de îngrijire a copilului, pensiile, legile pentru egalitate de gen și reforma electorală. Eșecul de a le permite acestora să se implice în politică înseamnă a eșua în încercarea de a construi o societate mai dreaptă și egală pentru toți”.
UNWomen a identificat patru metode de a crește participarea femeilor la guvernare, inclusiv setarea unor ținte numerice a pozițiilor de conducere pe care trebuie să le ocupe acestea, extinderea și diversificarea plajei de femei considerate capabile să participe la alegeri, sporirea conștientizării referitoare la beneficiile implicării acestora în câmpul politic și încurajarea sprijinului adecvat pentru acestea în instituțiile de la guvernare.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Lacul din România, cu apa cea mai pură. Are proprietăți miraculoase
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu