VIDEO. Miting de amploare la Barcelona împotriva intenției de declarare a independenței Cataloniei. Llosa: Planul complotist „nu va distruge 500 de ani de istorie” a unității Spaniei

VIDEO. Miting de amploare la Barcelona împotriva intenției de declarare a independenței Cataloniei. Llosa: Planul complotist „nu va distruge 500 de ani de istorie a unității Spaniei
Publicat: 08/10/2017, 19:32

Timp de câteva ore sute de mii de oameni au manifestat pe străzile Barcelonei pentru unitatea Spaniei. Potrivit organizatorilor, numărul participanților a fost de 950.000, în timp ce estimările Gărzii Urbane au fost de peste 350.000.

În final, laureatul premiului Nobel pentru literatură, Mario Vargas Llosa, a susținut un dicurs manifest în carea condamnat „pasiunea naționalistă” și a subliniat că planul complotist al independenței catalane „nu va distruge 500 de ani de istorie” a unității Spaniei.

Totodată acesta a adăugat că Spania nu va deveni un stat al „lumii a treia”.Llosa i-a catalogat pe Carles Puigdemont, Oriol Junqueras și Carme Forcadell drept „puciști”.

Vicepreședintele Societății civicile catalane, Jose Domingo, a solicitat liderului catalan, Carles Puigdemont să nu comită „actul insensibil și provocator” al declarării independenței și a făcut apel la „recuperarea bunului simț”.

Mariano Rajoy, premierul spaniol, a declarat că nu ar exclude folosirea puterilor constituționale pentru a îndepărta statutul autonom al Cataloniei, dacă aceasta și-ar revendica independența, informează Reuters.

Bogata regiune din nord-estul Spaniei, ce are propria sa limbă și cultură, a organizat un referendum la data de 1 octombrie privind independența sa, deși acesta a fost catalogat ilegal de Curtea Constituțională spaniolă.

Până în prezent, Rajoy a fost vag în privința posibilei utilizări a articolului 155 al Constituției ce l-ar putea autoriza să elimine Guvernul regional și să solicite noi alegeri locale.

În cadrul unui interviu pentru ziarul spaniol El Pais, Rajoy a fost întrebat dacă s-ar folosi de articolul 155, el a răspuns: „Nu exclud absolut nimic ce este în cadrul legii. Ideal, nu ar trebui să fie necesară implementarea soluțiilor extreme, dar pentru ca asta să nu se întâmple lucrurile trebuie să se schimbe”.

Curtea Constituțională din Spania a suspendat joi ședința Parlamentului Cataloniei care ar urma să aibă loc luni, 9 octombrie, și în cadrul căreia ar putea fi declarată independența regiunii, în urma referendumului de duminică. Decizia a fost motivată printr-o „urgență excepțională”, iar judecătorii constituționali susțin că reunirea plenului ar produce Spaniei „un prejudiciu foarte greu sau chiar imposibil de reparat”.

Liderul Cataloniei, Carles Puigdemont, și-a exprimat voința de a apărea lunea viitoare în fața plenului Parlamentului pentru a valida rezultatele și efectele consultării de pe 1 octombrie, cu Declarația de Independență a regiunii pe masă. Convocarea legislativului reunit a fost solicitată miercuri de mai multe grupuri parlamentare, iar secretatul general, socialistul Xavier Muro, a intervenit, avertizând că acel punct de pe ordinea de zi încalcă rezoluțiile Curții Constituționale prin care au fost suspendate legile Referendumului.

Decizia forului constituțional de a suspenda ședința de plen care ar fi trebuit să aibă loc luni a fost luată și pe motivul „repercusiunilor economice și sociale” pe care le-ar putea avea o asemenea decizie, astfel că orice fel de document sau rezoluție adoptate în ședința Legislativului catalan are statut de act „complet nul, fără valoare proprie și fără niciun efect”, mai transmite El Pais. Curtea a notificat în scris și conducerea Parlamentului catalan, inclusiv pe președinta Carme Forcadell, că au datoria de a „împiedica sau bloca orice fel de inițitivă care ar presupune ignorarea deciziei” luate joi, avertizându-i chiar despre „eventualele responsabilități, inclusiv penale” care ar putea apărea în caz contrar.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, i-a cerut liderului catalan, Carles Puigdemont, să reintre în legalitate și să renunțe „cât mai curând posibil” la proiectul său de declarare unilaterală a independenței. Rajoy a precizat aceasta este cea mai bună soluție.

„Dacă există vreo soluție? Da, și cea mai bună este reintrarea în legalitate și afirmarea cât mai curând posibil a faptului că nu va exista nicio declarație unilaterală de independență, deoarece prin acest lucru se vor preveni rele mult mai mari”, a spus Rajoy, într-un interviu pentru Agenția Efe.

Miercuri, șeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, a reiterat că va pune în aplicare rezultatul referendumului privind independența față de Spania , relatează site-ul agenției Reuters.

În debutul unui discurs televizat, Puigdemont l-a acuzat pe Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, că a adoptat poziția guvernului central de la Madrid, ignorând voința catalanilor.

„Regele Spaniei a ignorat faptul că populația catalană a fost victima brutalității din partea poliției. A avut oportunitatea de a se adresa tuturor cetățenilor și așa ar fi trebuit să fie, conform Constituției. Declarațiile regelui au dezamăgit mulți catalani, m-aș fi așteptat la un alt ton și la alt mesaj. Regele a preluat discursul și politicile guvernului lui Mariano Rajoy, unul catastrofal față de Catalonia”, a spus Carles Puigdemont.

Liderul guvernului regional nu a precizat dacă independența față de Spania va fi declarată luni, dar a reiterat că va pune în aplicare rezultatul referendumului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912