URAGANUL IRMA a lovit Florida. Trump: „este un dezastru”. Cel puțin 3 morți, aproape două milioane de clădiri fără energie. LIVE VIDEO

Publicat: 11/09/2017, 12:49

Uraganul Irma a lovit Florida cu rafale de vânt de 215 km/h și ploi torențiale. Deși retrogradat de la categoria 4 la 3, el este în continuare foarte periculos, a anunțat National Hurricane Center. La Naples, pe coasta de sud-est a peninsulei, se așteaptă inundații cu niveluri de 3,5 până la 5 metri.

În Florida Keys, un șofer de camion și-a pierdut viața într-un accident provocat de condițiile meteo, iar în partea continentală a Floridei, din același motiv, un gardian de închisoare și o polițistă au decedat. În Palm Beach au arestat 43 de persoane pentru că au încălcat restricțiile din planul de urgență activat de autorități. În anumite orașe, au fost impuse restricții locuitorilor, de a părăsi locuințele sau adăposturile, altfel putând ajunge la închisoare. .

Vicepreședintele SUA Mike Pence a anunțat că Donald Trump monitorizează uraganul Irma și efectele sale, direcționând toate resursele necesare pentru a ajuta.

Președintele Statelor Unite a afirmat, luni, că uraganul Irma este un mare dezastru, exact în momentul în care Irma lovea Florida, adăugând că își dorește să se deplaseze în acest stat pentru a discuta cu autoritățile locale, informează site-ul agenției Reuters.

„Vestea proastă este că acesta este un mare monstru. În acest moment, sunt îngrijorat pentru viețile oamenilor, nu de costuri. Sper că nu sunt foarte mulți oameni în calea uraganului”, a declarat președintele SUA.

Din cauza uraganului, au fost amânate toate voturile ce trebuiau să aibă loc luni în Camera Reprezentanților din Congresul SUA.

Trump a mai spus că membrii Pazei de Coastă a SUA au acționat eroic, iar Agenția Federală pentru Managementul Urgențelor (FEMA) a avut un răspuns foarte bun.

„Cred că partea grea abia acum începe”, a adăugat președintele american, care a aprobat cu câteva ore mai devreme o cerere pentru oferirea ajutorului federal către Florida și către celelalte state afectate. Trump a precizat că va efectua foarte curând o vizită în Florida.

UPDATE 12:45 Uraganul Irma și-a pierdut luni din intesitate, fiind trecut în categoria uraganelor de categoria 1, și se îndreaptă spre statele americane Alabama și Georgia, informează Centrul Național pentru Uragane, potrivit agenției de știri Dpa. Oficialii americani avertizează că Uraganul Irma continuă să producă rafale de vânt de până la 130 de km/h și avansează spre nord-vestul statului Florida, urmând să părăsească regiunea în cursul după-amiezii de luni.

UPDATE 08:02 NBC 6 scrie că au avut loc mai multe arestări în Fort Lauderdale și în Miami, după ce zeci de tineri au încercat să profite de pe urma uraganului și au intrat să fure din case, magazine și instituții. Un băiat de 17 ani a fost împușcat, fără a îi fi pusă în pericol viața.

„Stați acasă și aveți grijă de cei dragi. Fiți mulțumiți că sunteți în siguranță”, a fost unul din răspunsurile autorităților, care atrag atenția că nu merită să intri în închisoare pentru o pereche de teniși.

UPDATE 07:22 Centrul național meteorologic a emis o avertizare de tornadă, în Florida și Georgia. De asemenea, Centrul Național de Uragane prevede că luni, Irma va deveni o furtună tropicală de-a lungul „părții de nord a Floridei sau a sudului statului Georgia”.

UPDATE 00:47 Uraganul Irma, ce a provocat deja trei decese pe teritoriul Statelor Unite, și-a pierdut din intesitate, fiind trecut în clasa uraganelor de categoria a doua, însă autoritățile avertizează că pericolul nu a trecut, dat fiind că Irma are rafale de vânt de peste 170 de km/h, relatează CNN.

Președintele Donald Trump a aprobat trimiterea de ajutoare federale suplimentare către statul Florida pentru a ajuta autoritățile locale în eforturile de combatere a pagubelor provocate de uragan. Acest program de asistență include granturi pentru reparațiile locuințelor distruse sau pentru asigurarea adăposturilor temporare, dar acoperă și pierderile bunurilor neasigurate.

UPDATE 21:40 Peste 1,8 milioane de locații au rămas fără curent electric, în 31 de districte din Florida, potrivit Florida Power and Light.

Mai mult de 750.000 de clienți sunt numai în Miami-Dade.

UPDATE 21:00 Va fi probabil cea mai costisitoare furtună din SUA, spun analiștii economici de la Abc News. Potrivit estimărilor, va costa undeva la 200 de miliarde de dolari. 8 milioane de proprietăți sunt în pericol. De asemenea, livezile și tot ce ține de agricultură. De aici sunt livrate foarte multe portocale, de exemplu. Unul dintre cele mai mari porturi din State se află în Florida și a fost închis. Să nu uităm de carburanți. Implicațiile economice vorfi uriașe și se vor vedea în PIB-ul SUA.

UPDATE 20:56 Vicepreședintele SUA, Mike Pence: Aceasta este o furtună de „proporții epice”

Mike Pence mai spune că președintele Trump monitorizează uraganul Irma și efectele sale, adăugând că președintele a direcționat toate resursele necesare pentru a ajuta.

Primarul Bob Buckhorn, Tampa: „Suntem pe cale de a vedea cum arată iadul”

Se așteaptă ca Irma să rămână în categoria 3 de uragane când va lovi Tampa în această noapte, iar așa ceva nu s-a mai întâmplat de decenii.

Ochiul Irmei se va îndrepta spre Tampa Bay în jur de 11 p.m. ora locală, spune Chad Myers, de la CNN.

„Vor fi șase ore de iad”, spune și Myers.

UPDATE 20:50 Polițiștii din Palm Beach au arestat 43 de persoane pentru că au încălcat restricțiile din planul de urgență activat de autorități. În anumite orașe, au fost impuse restricții locuitorilor, de a părăsi locuințele sau adăposturile, altfel putând ajunge la închisoare.

UPDATE 20:30 Parcul Busch Gardens din Tampa a început sa-și mute animalele în adăposturi, înainte ca furtuna să lovească orașul.

„Pentru a asigura siguranța celor 12.000 de animale care își au casa în Busch Gardens, a fost activat planul de urgență care presupune mutarea animalelor către locații sigure, dar și a unei echipe de specialiști care să fie lângă ele”, se arată într-un comunicat.

UPDATE 20:00 Uraganul Irma este de așteptat să lovească de această în zona continentală, duminică seară, lângă Fort Myers. Meteorologii prognozează o ușoară schimbare a traseului furtunii, avertizând că orașul St. Petersburg ar putea fi lovit în plin, față de Tampa cum era inițial anunțat. „Știm că suntem un „ground zero” pentru această furtună”, a spus primarul Bob Buckhorn.

În Florida Keys, Irma a lăsat în urma sa cel puțin trei morți, potrivit ABC.

În Miami, furtuna a inundat o parte din centrul orașului.Oamenii declară că pur și simplu „străzile s-au transformat în râuri”.

În unele zone din Miami, rezidenții au primit ordin de evacuare, deoarece oficiaii se temeau de astfel de inundații.

UPDATE 19:00Uraganul Irma a ajuns duminică în statul american Florida, acesta se deplasează cu o viteză a vântului de 209 km/oră, informează site-ul agenției Reuters.Peste un milion de persoane din statul american au rămas fără energie electrică.

UPDATE 15:58 Viteza vântului este în creștere, a anunțat meteorologul Adam Berg.

Deși ochiul uraganului se află la 50 de km sud-est de Key West, în sudul SUA, și la 250 km de Miami, orașul a fost afectat încă de dimineață de rafale de vânt și de ploi abundente.Creșterea nivelului mării, care ar putea atinge 4,5 metri în sud-estul Peninsulei Florida, ar putea provoca inundații însemnate în orașele Naples, Fort Myers sau Marco Island.

UPDATE 12:50 Uraganul Irma e află la aproape 65 de kilometri SSE de orașul Key West (Florida Keys), iar viteza vântului este de 210 km/h, potrivitNational Hurricane Center.

Meteorologul Jim Cantore remarcă, pe Twitter, că în urmă cu 67 de ani, tot pe 10 septembrie, Uraganul Donna a lovit Key West.

Imagini surprinse la Miami

UPDATE 11:00Uraganul Irma este așteptat duminică în statul american Florida, acesta se deplasează cu o viteză a vântului de 209 km/oră. După ce fusese retrogradat la nivelul 3, furtuna a fost trecută din nou în categoria 4 din 5 posibile. Conform Centrului Național pentru Uragane, uraganul se afla în jurul orei locale 02:00 (09:00, ora României) la aproximativ 115 km de sud-estul orașului american din Florida, Key West.Vânturi la fel de puternice precum forța uraganului afectează deja insulele aflate la sud de Florida, uraganul urmând a atinge partea continentală în câteva ore.Nivelul apelor s-a ridicat pe coasta SUA, unde este așteptată apariția imensei furtuni.

Până acum Irma a produs rafale de vânt de până la 295 km/h, devastând mai multe insule din Marea Caraibilor și cauzând peste 20 de decese.

Uraganul Irma este așteptat să lovească Florida duminică dimineața. Peste un sfert din populația statului a primit ordin de evacuare, iar alte 540.000 de persoane trebuie să părăsească zona de coastă a statului Georgia. Autoritățile au deschis sute de adăposturi pentru persoanele care nu vor să plece din zonă. Mai multe hoteluri s-au umplut cu cetățeni americani evacuați.

Guvernatorul Floridei, Rick Scott, a a făcut apel la locuitorii care au primit ordine de evacuare să plece imediat. „Dacă ați primit ordin de evacuare, trebuie să plecați acum. Nu așteptați. Evacuați. Nu la noapte, nu într-o oră. Plecați chiar acum”, a spusRick Scott.

Imaginile din satelit surprinse deasupra Cubei sâmbătă au relevat că miezul furtunii a fost întrerupt la interacțiunea cu pământul, ceea ce le dă speranța cercetătorilor că puterea uraganului ar putea slăbi până când va ajunge în Florida. „Nu arata ca uraganul pe care l-am avut ieri, dar asta nu înseamna ca nu poate reveni”, a declarat Max Mayfield, fost director al National Hurricane Center (NHC).

Avertizarea MAE

Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare pentru românii care vor să călătorească sau se află deja în Florida privind impactul uraganuluiIrma, ministerul precizând că numărul cetățenilor români sau de origine română din statul american se ridică la 35.000.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în SUA – zona statului Florida că se constată o scădere a forței vânturilor dezvoltate de uraganulIrma, aflat în prezent între Bahamas și Cuba, fiind încadrat în categoria uraganelor de gradul 4, pe o scară de la 1 la 5, fiind considerat a avea efecte devastatoare. Urmărind traiectoria estimată a uraganului, se constată că pericolul maxim îl reprezintă momentul când acesta va atinge teritoriul SUA în sudul statului Florida, coasta estică a peninsulei fiind cea mai predispusă la efectele majore ale uraganului”, transmite biroul de presă al MAE.

Președintele american Donald Trump, a avertizat populația din Florida și sud-estul Statelor Unite în legătură cu „potențialul distructiv” al UraganuluiIrmași le-a cerut să respecte recomandările autorităților.

„Aceasta este o furtună cu un potențial distructiv absolut de nemaivăzut. Cer tuturor celor aflați în calea furtunii să fie vigilenți și să țină cont de toate recomandările oficialilor guvernamentali și autorităților din domeniul aplicării legii”, a declarat Trump printr-un comunicat video.

ONU estimează că până la 37 de milioane de persoane vor fi afectate de Uraganul Irma. Președintele SUA, Donald Trump, a declarat stare de urgență în Florida, Puerto Rico și Insulele Virgine americane, iar autoritățile din Bahamas au decis să evacueze șase insule din sudul arhipelagului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Urdăreanu, regele cavourilor de lux. Mormântul lui are patru etaje și cartel de acces
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...