Ungaria a informat oficial OCDE că NU susține aderarea României. REACȚIA MAE, a doua zi după anunțul Budapestei. UPDATE

Ungaria a informat oficial OCDE că NU susține aderarea României. REACȚIA MAE, a doua zi după anunțul Budapestei. UPDATE
Publicat: 09/09/2017, 09:52
Actualizat: 25/03/2019, 22:43

În cazul României, oficialii de la Budapesta au motivat retragerea sprijinului de situația Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș. În ceea ce privește Croația, motivul care stă la baza deciziei este legat de investițiile Ungariei în această țară și diferendul privind compania MOL, precum și comportamentul autoritășilor croate față de directorul societății.

În ciuda declarațiilor oficiale de la București, Ungaria nu s-a răzgândit în privința anunțului făcut miercuri.

Țările candidate pot adera la OCDE doar cu sprijinul unanim al tuturor membrilor organizației.

După anularea deciziei de înființare a Liceului Romano-Catolic, cei peste 360 de elevi vor învăța, începând de luni, în cadrul Liceului „Bolyai Farkas”, părinții și profesorii fiind de acord cu această soluție a ISJ Mureș.

Șeful ISJ Mureș, Ioan Macarie, a declarat, vineri, corespondentului Mediafax că decizia este cea mai corectă care s-a putut lua în cazul elevilor Liceului TeoreticRomano-Catolic. „Consiliul de Administrație al ISJ Mureș a luat decizia ca elevii școlarizați în cadrul Liceului TeologicRomano-CatolicTârgu Mureș să fie școlarizați, începând de luni, în formațiuni de studiu la Liceul Teoretic >. Aceeași decizie a fost luată și în cadrul personalului didactic și nedidactic. Vor învăța în aceeași clădire în care au învățat și până acum, doar că vor aparține de Liceul >. Este cea mai corectă decizie care s-a putut lua. Părinții și profesorii au fost de acord cu această soluție”, a spus Macarie.

2.500 de oameni au ieșit în stradă, în urmă cu câteva zile, fiind nemulțumiți de situația juridică a unității de învățământ. Instanța a decis în luna iunie că acesta nu funcționa legal, deoarece nu avea avizele ministerului Educației.

MAE:România se află, în continuare, în discuții bilaterale cu toate statele membre ale OCDE

România se află, în continuare, în discuții bilaterale cu toate statele membre OCDE și speră ca atuurile și argumentele sale să genereze, cât mai curând posibil, consensul membrilor organizației cu privire la sprijinirea candidaturii țării noastre, transmite MAE.

„A avut loc o reuniune a statelor membre ale OCDE pe tema extinderii organizației, la care România nu a participat nefiind stat membru al organizației. Cu această ocazie, s-au purtat discuții cu privire la lista posibililor candidați, care ar putea să facă obiectul unei decizii în cadrul reuniunii Consiliului OCDE din 25 septembrie 2017. România se află, în continuare, în discuții bilaterale cu toate statele membre ale OCDE și speră ca atuurile și argumentele sale să genereze, cât mai curând posibil, consensul membrilor organizației cu privire la sprijinirea candidaturii țării noastre”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Afaceri Externe din România, remis MEDIAFAX.

România a depus candidatura la OCDE în 2004, dar n-a fost încă invitată să adere

România și-a depus candidatura oficială de aderare la OCDE la data de 28 aprilie2004.OCDEreprezintă un for internațional de dezbatere a politicilor economice și sociale la nivel global, o asociație apolitică a țărilor cel mai bine dezvoltate din punct de vedere economic, având drept misiune construirea unei economii puternice în statele membre, îmbunătățirea eficienței, perfectarea sistemelor de piață, extinderea comerțului liber și contribuția la dezvoltarea economică.(sursa)

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică are în prezent 32 de membri.Celor 20 de state care au fondat organizația în1961, printre care s-au număratCanada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și SUA, li s-au alăturat începând cu anul 1964 alți 10 parteneri importanți, printre careAustralia, Japonia sau țările din Grupul de la Visegrad, ultima țară din grup admisă fiindRepublica Slovacă, în decembrie 2000. În 2010 s-au finalizat negocierile de aderare apatru state din cadrul grupului de țări invitate la aderare, și anumeChile, Slovenia, Estonia și Israel.

Potrivit MAE,România a reiterat, în 2012, intenția de aderare la organizație prin scrisoarea premierului român, Victor-Viorel Ponta, adresată secretarului general al OCDE, Angel Gurria.

În mai acest an, premierul la acea vreme,Sorin Grindeanu, a declarat că România e pregătită să înceapă cât mai curând negocierile de aderare la OCDE, statutul de membru al acestei organizații urmând să fie o reconfirmare a progresului economic pe care l-a înregistrat țara noastră și a nivelului său de dezvoltare.

„România e pregătită să demareze cât mai curând negocierile de aderare la OCDE. Statutul de membru al organizației va fi o reconfirmare a progresului economic pe care l-a înregistrat țara noastră, a nivelului său de dezvoltare. Va însemna o administrație publică mai eficientă și mai adaptată la cerințele unei lumi globale. Credem cu tărie că acest lucru se poate întâmpla cât de curând. Suntem conștienți de dificultatea procesului și suntem dispuși să facem tot ce putem, tot ceea ce depinde de noi în acest sens”, a declarat Sorin Grindeanu.El a mai spus că este nevoie nu doar de voința României, ci și de sprijinul partenerilor externi, state membre ale OCDE.

„Pe statele membre ale OCDE ne dorim să putem conta pentru a ne atinge acest obiectiv. Largul sprijin al mediului nde afaceri, al Parlamentului, al BNR, al formatorilor de opinie din România, al mediului academic cred că le putem constata pe deplin”, a adăugat Grindeanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Aplicația TikTok, interzisă: „Dă dependență ca țigările”
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți...