18 martie 201714:40877

Un fost premier propune FEDERALIZAREA Marii Britanii, pentru a evita destrămarea după Brexit

Fostul premier laburist britanic Gordon Brown a propus, sâmbătă, federalizarea Marii Britanii şi implementarea unei "a treia opţiuni" pentru viitorul Scoţiei, evitându-se independenţa prin oferirea de atribuţii suplimentare, inclusiv în materie de tratate internaţionale, în contextul Brexit.

Gordon Brown propune ca Guvernul scoţian să primească prerogative în materie fiscală, în privinţa semnării de tratate internaţionale, dar şi în stabilirea reglementărilor în domeniul agriculturii, pescuitului şi mediului.

Gordon Brown a făcut aceste propuneri în contextul în care Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei, insistă, pe fondul dorinţei de a rămâne în Uniunea Europeană, pentru organizarea unui nou referendum proindependenţă faţă de Marea Britanie. Sturgeon a atras atenţia sâmbătă că ignorarea de către Guvernul de la Londra, condus de Theresa May, a solicitărilor Scoţiei, "va afecta iremediabil" structura constituţională a Marii Britanii.

În contextul în care, din cauza deciziei Londrei de ieşire din UE, apeluri proindependenţă au apărut în Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor, existând riscul destrămării Marii Britanii, Gordon Brown a pledat pentru trecerea la un sistem federal.

"O nouă a treia opţiune poate unifica Marea Britanie şi poate pune capăt conflictului cu tendinţe de divizare care va continua să ne destrame. A venit timpul să depăşim disensiunile şi extremismul generate de un conservatorism inflexibil şi puternic aflat în război cu un naţionalism intransigent şi chiar mai dur", a afirmat Gordon Brown, referindu-se la poziţiile Partidului Conservator, aflat la putere la Londra, şi Partidului Naţional Scoţian (SNP), care conduce Guvernul Scoţiei.

Marea Britanie este formată din Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord. Majoritatea britanicilor s-au pronunţat la limită în iunie 2016 în favoarea ieşirii din UE, însă cei mai mulţi locuitori ai Scoţiei au votat împotriva Brexit. Liderii scoţieni au semnalat în mai multe rânduri Guvernului Theresa May că ar putea organiza un nou referendum proindependenţă faţă de Marea Britanie, pentru a putea menţine Scoţia în Uniunea Europeană. Semnale similare au fost lansate de lideri din Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, sporind riscul destrămării Marii Britanii. Scoţia a organizat în septembrie 2014 un referendum pe tema apartenenţei la Marea Britanie. Conform rezultatelor, 55,3% dintre scoţieni au votat atunci pentru rămânerea în Marea Britanie, 44,7% pronunţându-se în favoarea independenţei. În contextul stării generale de nemulţumire faţă de Brexit, un referendum proindependenţă organizat acum ar conduce, cel mai probabil, la desprinderea Scoţiei de Marea Britanie.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.