Cristina ANDREI
Cristina ANDREI
1619 vizualizări 10 aug 2017

Este vorba despre tratatul „Open Skies" ce prevede faptul că flotele aeriene ale SUA, Rusia, dar şi cele ale celorlaltor state participante pot efectua zboruri de observaţie asupra siturilor militare din toate cele 34 de ţări semnatare. Aeronava Tupolev Tu-154 a trecut miercuri după amiază la aproximativ 1.200 de metri înălţime deasupra Washingtonului şi a bazei aeriene Andrews din Maryland, refugiul Air Force One, demonstrează ruta indicată de Flightradar24. Avionul a fost, de asemenea, autorizat să intre în zona ultrasecurizată P-56 care face parte din perimetrul Casei Albe. 

Un al doilea zbor al aceluiaşi avion este planificat pentru zona Bedminster, New Jersey, acolo unde preşedintele Donald Trump se află în vacanţă, arată două surse apropiate guvernului SUA. Alte zone survolate de aeronoava rusească au fost reşedinţa prezidenţială de la Catoctin Mountains, terenul de golf al lui Trump din Virginia, dar şi una dintre locaţiile de relocare a buncărelor secrete ale americanilor. 

Tratatul „Open Skies" a intrat în vigoare în 2002, iar de atunci au fost derulate aproximativ 1.200 de zboruri care contribuie la verificarea respectării acordurilor armate, susţin oficialii SUA. 

„Înţelegerea este menită să sporească încrederea reciprocă şi înţelegerea între participanţi, indiferent de mărimea lor, aceştia având un rol direct în adunarea de informaţii prin intermediul forţelor militare aeriene şi a activităţilor desfăşurate de acestea", a explicat un reprezentat al Departamentului de Stat. 
 

 

--

Citește și: