no author
Cristina ANDREI
Olimpia Nicolae
Cristina ANDREI
1083 vizualizări 7 sep 2017

În urma acestor planuri, oamenii vor putea lucra, studia sau primi tratamente medicale în oricare dintre părţile frontierei irlandeze. Detaliile vor fi probabil publicate de Michael Barnier, negociatorul şef pentru Brexit al UE.

Acesta a afirmat că este nevoie de „mult mai multă muncă substanţială” în privinţa subiectului frontierei. Legislaţia va converti toate legile existente ale UE în legi domestice înainte de Brexit, ce va intra în vigoare la finalul lui martie 2019.

May a cerut „negocieri accelerate” pentru Brexit: Suntem gata să intensificăm ritmul discuţiilor

Theresa May îşi doreşte „negocieri accelerate” pentru Brexit, lucru pe care Guvernul britanic l-a şi propus oficialilor de la Bruxelles. Concret, Executivul de la Londra cere ca în loc ca negocierile să se desfăşoare lunar, rundele de discuţii să aibă frecvenţă săptămânală. Ultimele întrevederi nu au avut, însă, succesul scontat, astfel că săptămâna trecută negociatorul şef pentru Brexit din partea UE declara că Marea Britanie îşi doreşte „un acord imposibil” şi demonstrează prin atitudinea sa că nu înţelege piaţa unică.

„Suntem gata să intensificăm ritmul negocierilor. Nu s-a stabilit nimic oficial, dar este un subiect pe care îl putem propune. De obicei, la negocieri, pe măsură ce trece timpul se observă o creştere a ritmului", a declarat o purtătoare de cuvânt a lui May, citată de DPA. Executivul britanic vrea intensificarea discuţiilor, de la o dată pe lună, la întrevederi săptămânale.

În urma celei mai recente runde de negocieri rezultatele nu au fost, însă, cele mai fructuoase. Cel puţin asta reiese din declaraţiile negociatorului şef pentru Brexit, care a transmis atunci că Marea Britanie vrea un acord „imposibil" în care să păstreze beneficiile de membru al UE, în ciuda ieşirii din blocul comunitar. Michel Barnier a spus că Regatul Unit pare că nu ia în considerare cu „suficientă profunzime" consecinţele părăsirii UE şi că se pare că britanicii au o anume „nostalgie" în negocierea poziţiei sale în cadrul înţelegerii care va fi semnată pentru Brexit.

„Nu am înregistrat progrese decisive pe niciun subiect de importanţă majoră", a declarat Barnier în faţa reporterilor, cu toate că secretarul pentru Brexit, David Davis, a adoptat un ton mai pozitiv spunând că „această săptămână foarte stresantă de negocieri a adus evoluţii concrete".

„Marea Britanie vrea să recapete controlul, vrea să seteze propriile standarde şi reguli, dar şi ca acestea să fie recunoscute automat în UE, asta scrie în documentele aduse de partea britanică. Aceste cerinţe sunt pur şi simplu imposibil de îndeplinit, nu poţi fi în afara pieţei unice şi să-i setezi ordinea legală", a spus Michel Barnier în conferinţa de presă organizată pentru a marca finalul ultimei runde de negocieri.

Acesta a reiterat şi că urmările, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru consumatori şi pentru mediul de afaceri vor fi unele importante: „Poate că nu toate aspectele au fost dezbătute în suficientă profunzime în Regat, dar acum este momentul să explice tot ce implică ieşirea din Uniunea Europeană şi părăsirea pieţei unice şi care sunt consecinţele ieşirii de pe piaţa unică. Atunci când am citit unele dintre documentele înmânate de Davis în numele guvernului britanic, în unele dintre propuneri am văzut un soi de nostalgie în forma specifică a unor solicitări, în sensul că-şi doresc păstrarea unor beneficii ale UE şi ale pieţei unice fără să fie parte din acestea. Aşa cum am mai spus, Brexit înseamnă Brexit, dacă asta implică părăsirea pieţei unice, vor exista consecinţe", a mai spus acesta. 

Citește și: