UE, gata să aplice Poloniei o sancțiune fără precedent în istoria sa

UE, gata să aplice Poloniei o sancțiune fără precedent în istoria sa
Publicat: 26/07/2017, 16:13

Președintele polonez Andrzej Duda a ratificat marți unul din cele trei proiecte de lege de reformare a sistemului judiciar, în pofida continuării protestelor. Duda a semnat un proiect de lege adoptat de către partidul Lege și Justiție ce conferă ministrului de Justiție puterea de a angaja sau de a demite președinți de instanță ai jurisdicției generale a statului. Conform Uniunii Europene, reformele plănuite vor conduce la politicieni ce vor demite orice judecător ce va înainta acțiuni împotriva acestora.

„Comisia și-a motivat îngrijorarea profundă cu privire la reforma planificată a sistemului judiciar din Polonia, în cadrul unei recomandări privind statul de drept adresată autorităților poloneze. În evaluarea Comisiei, această reformă amplifică amenințarea sistemică la adresa statului de drept din Polonia, deja identificată în procedura inițiată de Comisie în ianuarie 2016. Comisia solicită autorităților poloneze să rezolve aceste probleme în termen de o lună. Comisia solicită în mod special autorităților poloneze să nu ia nicio măsură de înlăturare sau de forțare a pensionării judecătorilor Curții Supreme. În cazul în care se adoptă o astfel de măsură, Comisia este pregătită să declanșeze imediat procedura Articolul 7″, se arată într-un comunicat al instituției europene.

În cazul unei astfel de inițiative de sancționare, majoritatea statelor membre UE ar trebui să fie de acord și să traseze o serie de obiective de îndeplinit pentru Polonia. Abia după ce guvernul polonez refuză să aplice recomandările Blocului comunitar, pot fi declanșate procedurile de suspendare a dreptului de vot.
Totodată, Comisia Europeană a decis să lanseze procedurile de infringement împotriva Poloniei pentru încălcarea legislației UE. Într-o scrisoare care urmează să fie publicată, Comisia „își prezintă îngrijorarea că independența instanțelor poloneze va fi subminată dacă ministrul Justițiie va primi puterea discreționară de a prelungi mandatele judecătorilor care au atins vârsta de pensionare, precum și de a concedia și numi președinții Curții”.
Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, a salutat decizia președintelui polonez Andrzej Duda de a respinge două proiecte de lege privind reformarea sistemului judiciar. Totuși, Timmermans a precizat că alte proiecte de lege aprobate de către președinte sporesc amenințarea asupra statului de drept în Polonia.
„Este timpul să restabiliți independența Tribunalului Constituțional și să retrageți legile care reformează sistemul judiciar sau să le aliniați la Constituția poloneză și la standardele europene privind independența judecătorească. Comisia rămâne deschisă la dialog cu autoritățile poloneze și salutăm orice pas pentru rectificarea acestor legi în conformitate cu recomandările noastre”, a spus Timmermans.
Președintele Poloniei a precizat că sistemul judiciar al țării trebuie reformat, dar schimbările propuse de către parlamentari riscă să creeze un sistem opresiv, iar protestele din ultimele zile au arătat că noile legi ar diviza societatea. Totodată, Duda a subliniat că nu există o tradiție în Polonia ca procurorul general să aibă puteri atât de mari.

Ce prevede articolul 7 din Tratatul UE

(1) La propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, poate să constate existența unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2*, de către un stat membru. Înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză și îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeași procedură.

Consiliul verifică cu regularitate dacă motivele care au condus la această constatare rămân valabile.

(2) Consiliul European, hotărând în unanimitate la propunerea unei treimi din statele membre sau a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European, poate să constate existența unei încălcări grave și persistente a valorilor prevăzute la articolul 2*, de către un stat membru, după ce a invitat acel stat membru să-și prezinte observațiile.

(3) În cazul în care a fost făcută constatarea menționată la alineatul (2), Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru. Procedând în acest fel, Consiliul ține seama de eventualele consecințe ale unei astfel de suspendări asupra drepturilor și obligațiilor persoanelor fizice și juridice.

Obligatiile care îi revin statului membru în cauză în temeiul tratatelor rămân obligatorii în orice situație pentru statul membru respectiv

(4) Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide ulterior să modifice sau să revoce măsurile luate în temeiul alineatului (3), ca răspuns la modificarea situației care l-a determinat să impună măsurile respective.

(5) Modalitățile de vot care, în înțelesul prezentului articol, se aplică Parlamentului European, Consiliului European și Consiliului sunt prevăzute la articolul 354 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

*Articolul 2

Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate și egalitate între femei și bărbați.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Improvizația care aduce moartea. Românii cad victime pe capete
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun