UE anunță că nu va iniția negocierile cu Marea Britanie până când Londra nu va achita toate datoriile

UE anunță că nu va iniția negocierile cu Marea Britanie până când Londra nu va achita toate datoriile
Publicat: 22/05/2017, 15:28
Actualizat: 29/03/2019, 07:33

Guvernele statelor UE au aprobat luni planul comun de negocieri pe tema Brexit, dar au reiterat insistența de a nu negocia viitoarele relații cu Marea Britanie dacă Londra nu își va achita datoriile.

În prima etapă, negocierile cu Guvernul de la Londra se vor referi la condițiile ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar apoi la viitoarea relație bilaterală.

„Este clar că, în problemele financiare, dacă negocierile se vor bloca, nu vom ajunge la etapa a doua, adică la viitoarele relații între Uniunea Europeană și Marea Britanie”, a declarat Jean Asselborn, ministrul de Externe din Luxemburg.

„Este un principiu britanic ca atunci când faci parte dintr-un club și pleci trebuie să îți plătești datoriile”, a spus, la rândul său, Bert Koenders, ministrul olandez de Externe.

Duminică, Marea Britanie a transmis că va bloca negocierile pentru Brexit, dacă Uniunea Europeană nu renunță la solicitarea ca regatul să achite o notă de plată de aproximativ 100 de miliarde de euro, a transmis secretarul pentru Brexit, David Davis. Discuțiile cu Regatul Unit vor fi, astfel, aruncate în aer, se va instala haosul și chiar și o înțelegere pentru achitarea unui singur miliard de lire ar însemna „mulți bani”, susține Davis într-un interviu acordat Sunday Times. La rândul său, Theresa May este de părere și că „banii plătiți în trecut” ar trebui puși la socoteală în calculul final. Suma pe care Marea Britanie trebuie să o achite pentru a ieși din blocul comunitar a fost o sursă de dezbateri și controverse încă de la referendum.

Marea Britanie va bloca negocierile pentru Brexit, dacă Uniunea Europeană nu renunță la solicitarea de ca statul să achite o „notă de plată” de aproximativ 100 de miliarde de euro, a transmis secretarul pentru Brexit, David Davis. Discuțiile cu Regatul Unit vor fi, astfel, aruncate în aer, se va instala haosul și chiar și o înțelegere pentru achitarea unui singur miliard de lire ar însemna „mulți bani”, susține Davis într-un interviu acordat Sunday Times. Suma pe care Marea Britanie trebuie să o achite pentru a ieși din blocul comunitar a fost o sursă de dezbateri și controverse încă de la referendum.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a transmis că Marea Britanie va fi nevoită să achite în jur de 50 de miliarde de lire, în vreme ce premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, a vehiculat o cifră între 40 și 60 de miliarde de euro. Financial Times a estimat, însă, că suma ar putea exploda până la 100 de miliarde de euro, în vreme ce un studiu realizat de Institutul Experților Contabili din Anglia și Țara Galilor au calculat costuri de doar 5 miliarde de lire.
Guvernul premierului Theresa May a spus că țara își va îndeplini angajamentele în UE, dar a pus la îndoială modul în care oficialii de la Bruxelles au ajuns la aceste estimări preliminare. „Nu trebuie să demonstrăm că pur și simplu putem pleca, trebuie să și fim dispuși, concret să părăsim UE. În aceste condiții, dacă este necesar, vom fi puși în această situație”, a spus Davis.
Acesta a adăugat că negocierile, care vor începe cel mai probabil pe 19 iunie, vor fi „extrem de turbulente” și că el va respinge orice model impus pentru discuții care privesc costurile acestui divorț, drepturile cetățenilor Uniunii și subiectul graniței cu Irlanda de Nord și că aceste teme nu vor fi tratate decât atunci când vor începe și dezbaterile referitoare la viitorul comerțului. „Prima criză a negocierilor va fi pe secvențierea acestor etape”, a explicat secretarul pentru Brexit.
Și Theresa May a vorbit despre suma pe care Marea Britanie va fi nevoită să-o achite în urma Brexitului, spunând, într-un interviu pentru Sunday Telegraph, că „banii plătiți în trecut” și investiți în proiectele UE ar trebui să conteze la calculul final: „Există o dezbatere foarte intensă pe marginea stabilitii obligațiilor și drepturilor Marii Britanii. Spunem clar că vom fi foarte atenți la ambele aspecte”, a transmis May.
După ce surse citate de cotidianul Financial Times au semnalat că Marea Britanie va trebui să achite obligații curente de 100 de miliarde de euro în momentul ieșirii din Uniunea Europeană, premierul Theresa May a acuzat Bruxellesul că ar vrea să influențeze rezultatul alegerilor parlamentare britanice.
În replică, Donald Tusk, președintele Consiliului European, i-a cerut Theresei May să dea dovadă de „moderație și respect” pentru milioanele de oameni afectați de Brexit. „Negocierile oricum vor fi dure. Dacă vom începe să ne certăm înainte de inițierea discuțiilor, vor deveni imposibile”, a spus Donald Tusk, citat de site-ul cotidianului The Guardian.
Negocierile între Bruxelles și Londra se vor concentra în primul rând pe modalitățile ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. În a doua etapă, vor fi stabilite condițiile relației bilaterale post-Brexit. Marea Britanie speră să mențină acces la piața comunitară după ieșirea din UE, dar Bruxellesul condiționează acest lucru de contribuții bugetare și de respectarea unor principii fundamentale comunitare, inclusiv libertatea circulației persoanelor, capitalului, bunurilor și serviciilor.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Reacția lui Teo Trandafir când a auzit mărturiile surorii Mirelei Biftoi, femeia al cărei cadavru...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Traian Băsescu a așteptat ani de zile acest moment. DECIZIE DEFINITIVĂ: Nu e nimic la...
Gina Pistol, schimbare în carieră. Vedeta TV a pregătit totul în mare secret
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult