Trump vine în Israel. Serviciile secrete fierb de furie, Netanyahu își strânge miniștrii cu forța

Trump vine în Israel. Serviciile secrete fierb de furie, Netanyahu își strânge miniștrii cu forța
Publicat: 21/05/2017, 20:22
Actualizat: 22/05/2017, 13:33

Următoarea destinație din primul turneu internațional al președintelui SUA Donald Trump este Israelul și Palestina, după ce în Arabia Saudită a semnat acorduri de achiziții de armament american care se pot ridica la 350 de miliarde de dolari în următorii 10 ani (110 miliarde în perioada imediat următoare, dacă vor fi aprobate de Congres), iar firme americane au încheiat afaceri care se pot ridica la 50 de miliarde de dolari.

La Ierusalim însă lucrurile nu vor sta chiar așa de festiv și vesel ca în Arabia Saudită, unde Trump a pecetluit semnarea acordurilor bănoase cu un dans tradițional al săbiilor, alături de saudiți, care acum face înconjurul internetului.

Premierul Benjamin Netanyahu s-a văzut pus duminică în fața unei situații inedite, care l-a adus în pragul unei crize de nervi. Cei mai mulți miniștri și lideri politici israelieni nu aveau de gând să vină să îl întâmpine pe Donald Trump la aeroportul Ben Gurion din Ierusalim, astfel că Netanyahu le-a ordonat pur și simplu să fie prezenți, conform presei israeliene.

Situația se datorează și repetatelor schimbări ale planului ceremoniei de primire a lui Trump. Inițial ar fi trebuit să fie o ceremonie lungă, cu discursuri, însă oficialii americani au solicitat ceva mai scurt, pentru a nu-l ține pe Trump prea mult în soarele arzător de pe pista aeroportului. Astfel că cei mai mulți miniștri ai cabinetului Netanyahu nu au mai fost invitați la ceremonie. Ulterior, sâmbătă, planul s-a schimbat din nou și miniștrii au fost din nou invitați la recepție, însă cu câteva condiții – să vină cu aproape 3 ore în avans, pentru a fi verificați de dispozitivul de securitate, precum și să stea pe margini, fără să aibă contact cu Trump, lucru care probabil i-a iritat pe cei mai mulți, relatează Haaretz.

Marți, Trump va ajunge și în Betleem, în teritoriile palestiniene, unde se va întâlni cu președintele palestinian Mahmoud Abbas.

Serviciile secrete israeliene fumegă după scurgerea către ruși. „Ce se întâmplă?”

Cu câteva zile înainte de această vizită a lui Trump la Ierusalim, oficiali din intelligence-ul israelian se certau cu omologii americani, acuzându-i că au compromis total o sursă de informații vitală despre Statul Islamicși poate Iran, prin faptul că Trump și-a dat drumul la gură în fața rușilor, în Biroul Oval.

„Pentru ei, este ceva oribil. Prima lor întrebare a fost: Ce se petrece? Ce e asta?”, a povestit pentru Foreign Policy o persoană care a luat parte la o astfel de întâlnire între oficialii serviciilor secrete din Israel și SUA.

Trump ar fi divulgat, în întâlnirea cu ministrul Serghei Lavrov și ambasadorul Kislyak, informații precise furnizate de Israel despre cum teroriști ai Statului Islamic fac progrese în fabricarea unei bombe care poate fi ascunsă într-un laptop, precum și despre orașul exact unde are loc acest plan terorist. Informația ar fi venit de la o sursă pe care israelienii o foloseau și pentru informații despre Gărzile Revoluționare din Iran și despre Hezbollah, a mai spus oficialul citat de Foreign Policy.

„Pentru israelieni, Statul Islamic nu este o prea mare îngrijorare. Avem un partener care ne-a făcut o favoare. Au făcut un efort pentru a ne sprijini în campania împotriva Statului Islamic, în care ei nu sunt implicați”, a mai explicat oficialul.

Faptul că informația a fost transmisă Rusiei, care este un partener al Iranului, i-a îngrijorat foarte mult pe israelieni. Pe de altă parte, oficialii americani de la Casa Albă au negat că Trump a discutat cu rușii despre surse de informații sau metode de strângere a acestora, generalul McMaster, consilierul de securitate națională al lui Trump, spunând că informațiile antiteroriste furnizate de Trump au fost „absolut adecvate”.

„Rușii au cel mai capabil și mai mare serviciu secret la nivel mondial, în afară de SUA. Chiar și dacă le dai o bucățică le permite să o pună cap la cap”, a declarat John Sipher, cel care s-a ocupat de operațiunile împotriva Rusiei la CIA.

Oficialii israelieni se așteptau ca Trump să aibă o cunoștință limitată a procedurilor de intelligence și militare, însă nu se așteptau să se joace atât de liber cu unul dintre cele mai sensibile căi de acces pe care o avea la îndemână.

Deși relația SUA cu Israelul probabil că nu va fi afectată pe termen lung, unii oficiali sunt îngrijorați că israelienii nu vor mai fi așa deschiși în a împărți informațiile cu americanii, cât timp Trump este președinte.

„Ceea ce a făcut Trump probabil că va provoca daune grave securității Israelului, precum și a sursei respective, dar și securității SUA. Mai ales dacă această informație ajunge la bunii noștri prieteni, iranienii”, a declarat Danny Yatom, fost șef al Mossad, pentru Foreign Policy. Acesta a avertizat că există pericolul pierderii încrederii între cele două servicii de informații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață