Teodorovici: În primele zile au fost subscrise titluri de stat Centenar în valoare de 80 mil. lei

Teodorovici: În primele zile au fost subscrise titluri de stat Centenar în valoare de 80 mil. lei
Publicat: 20/06/2018, 23:48

„Principalul scop al acestei emisiuni este de a oferi un instrument de economisire pentru populație. Ministerul Finanțelor va lansa emisiuni similare periodic, până la consumarea plafonului indicativ anual aprobat, respectiv 4 miliarde de lei pentru anul 2018″, a spus Eugen Teodorovici, la un briefing de presă.

Întrebat dacă el, ca persoană fizică, a subscris titluri de stat, Teodorovici a spus că își va face mai întâi cumpărăturile, după care va lua astfel de unități „în funcție de bugetul rămas”.

Potrivit oficialului, titlurile de stat vor putea fi cumpărate prin aproximativ 220 de unități operative ale Trezoreriei Statului și peste 5.500 de oficii poștale. „Valoarea maximă a subscrierilor pe investitor, pe fiecare emisiune, este de 100.000 de lei prin unitățile Trezoreriei Statului și 100.000 de lei prin oficiile poștale, deci în total 200.000 de lei”, a spus Eugen Teodorovici.

Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii și nu pot fi răscumpărate sau vândute până la scadență.

Ministrul Finanțelor a mai precizat că veniturile obținute din investirea în acest instrument „sunt neimpozabile, comparativ cu aplicarea unui impozit de 10% în cazul depozitelor bancare”.

Subscrierile prin trezorerii se pot realiza atât în numerar, cât și prin transfer bancar, iar subscrierile prin oficii poștale se pot realiza în numerar, cu costuri zero pentru investitori la subscriere si retragere în numerar.

„Pentru serviciile prestate de către Compania Națională Poșta Română, Ministerul Finanțelor va plăti un comision de 0,1% pentru efectuarea operațiunilor legate de activitatea de vânzare a titlurilor de stat pentru populație aplicat la valoarea de închidere a emisiunii și un comision de 0,1% pentru efectuarea plăților de dobânzi și principal, aplicat la valoarea operațiunilor efectuate către deținătorii de titluri de stat”, a mai spus ministrul.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat vineri prima emisiune de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur – ediția Centenar. Titlurile au valoare de 1 leu, dobândă de 5% și scadență la cinci ani și sunt destinate exclusiv populației, iar o persoană poate acumula cel mult 100.000 de unități.

Potrivit prospectului de emisiune, prsoanele fizice pot cumpăra titluri de stat prin următoarele canale de distribuție:
– în perioada 15 iunie – 6 iulie 2018 de la unitățile operative ale Trezoreriei Statului unde au domiciliul fiscal
– în perioada 15 iunie – 5 iulie 2018 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română din mediul urban
– în perioada 15 iunie – 4 iulie 2018 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română din mediul rural.

„Un investitor poate efectua, în cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăși plafonul valoric de 100.000 de lei, pentru subscrierile realizate intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului și respectiv de 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin subunitățile poștale din rețeaua Companiei Naționale Poșta Română SA”, precizează MFP.

Titlurile de stat sunt în forma dematerializată, nu pot fi răscumpărate înainte de scadență, sunt netransferabile și nu se tranzacționează. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune.

„În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale ce atestă calitatea de moștenitori”, mai arată MFP.

„Emisiunea de titluri de stat CENTENAR pune în prim plan investitorul român și îi asigură o dobândă neimpozabilă mai bună decât cele oferite la depozitele bancare. Statul garantează 100% sumele depuse, dobânzile aferente și este corect să plătească pentru titlurile de stat destinate populației la fel cum plătește și pentru cele destinate pieței financiare”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

Potrivit MFP, „emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua și în lunile următoare, posibil și cu alte maturități care urmează a fi stabilite în funcție de evaluarea interesului pentru această primă emisiune, până la consumarea plafonului anual stabilit pentru anul 2018 la un nivel indicativ de 4 miliarde de lei”.

Prospectul complet de emisiune, și orice modificări ale acestuia, se publică pe www.mfinante.gov.ro, www.datoriepublica.mfinante.gov.ro, www.comunicatii.gov.ro și www.posta-romana.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?