2526 vizualizări 10 sep 2017

Susţinătorii săi din Ucraina au forţat un cordon de militari care îl împiedicau să traverseze frontiera pe jos la Medyka şi l-au tras pe teritoriul ucrainean, anunţă Radio Chişinău.  Iniţial, planurile fostul guvernator de Odesa păreau a nu avea nicio şansă de izbândă după ce trenul cu care voia să plece din Polonia a fost oprit în localitatea de frontieră Przemysl, compania feroviară refuzând să continue traseul pentru că Şaakasvili se afla înăuntru.

Istoria lui Mikhail Şaakasvili este una interesantă. El a venit ca preşedinte al Georgiei în 2003 pe un fond foarte mare de popularitate şi mai ales apreciere în Vest pentru reformele grăbite pe care voia să le implementeze.

În 2008 a ajuns ca ţara sa să fie invadată de către Rusia pentru controlul asupra regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, iar în 2013 pierde puterea sub acuzaţie de comportament dictatorial şi de delapidare a bugetului ţării, fiindu-i retrasă şi cetăţenia.

În 2015, aceasta a fost adus în Ucraina de preşedintele Petro Poroşenko, care i-a dat şi cetăţenia în regim de urgenţă. Aici a fost numit guvernator al regiunii Odesa cu rolul bine stabilit de a se lupta cu corupţia şi criminalitatea foarte ridicată din regiune.

Dar acesta a eşuat în a elimina cele corupţia şi criminalitatea dându-şi demisia şi acuzând puterea centrală că nu îl sprijină. La începutul anului a început să se implice în politica de la centru unde a şi creat un partid, Mişcarea Forţelor Noi. Dar de aici vine şi supărarea autorităţilor de la Kiev care i-au retras cetăţenia dintr-un motiv bizar, şi anume că nu a specificat când a primit cetăţenia că era urmărit penal în Georgia, deşi acest detaliu era extrem de cunoscut în toate ziarele.

Guvernul de la Kiev priveşte cu foarte mare teamă acum pe Mikhail Şaakasvili deoarece el a reuşit să îşi creeze o bază importantă de susţinători şi chiar a atras de partea sa şi pe fostul premier Iulia Timoşenko.

Acum că aceasta a reuşit să intre până la urmă în Ucraina se poate lovi de riscul ca autorităţile să îl aresteze şi să îl extrădeze în Georgia unde autorităţile au emis deja un mandat de arest pentru abuz în serviciu.

 

--

Citește și: