775 vizualizări 12 sep 2017Autorităţile regionale controlate de separatişti doresc să organizeze referendumul pe data de 1 octombrie, în pofida opoziţiei Madridului şi a unei interdicţii din partea Curţii Constituţionale.

Procurorii din Barcelona au cerut, marţi, şefilor forţelor de poliţie naţionale şi regionale să acţioneze împotriva autorităţilor, funcţionarilor publici şi indivizilor "pentru a evita comiterea unor infracţiuni".

"Ofiţerii de poliţie (…) vor adopta în mod direct măsurile necesare pentru a confisca materialele care urmează să fie folosite pentru a pregăti un referendum ilegal", se mai afirmă în comunicatul Procuraturii.

Administraţia regiunii, condusă de preşedintele regional separatist Carles Pugidemont, este decisă să organizeze referendumul în pofida opoziţiei Guvernului Mariano Rajoy de la Madrid şi a Curţii Constituţionale.

Procurorii au depus plângeri împotriva lui Pugidemont şi a membrilor administraţiei regionale, fiind acuzaţi de nesupunere civică, abuz de putere şi deturnare de fonduri publice.

Curtea Constituţională a Spaniei a blocat, joi, planurile pentru organizarea unui referendum de independenţă în regiunea Catalonia la 1 octombrie, în urma unui apel formulat de către guvernul de la Madrid.

Decizia Curţii a fost de a suspenda timp de cinci luni noua lege a referendumului, adoptată miercuri de către Parlamentul regional al Cataloniei, pentru a le permite judecătorilor să aibă timp să analizeze dacă scrutinul respectă Constituţia Spaniei.

Potrivit Articolului 155 din Constituţia Spaniei, autorităţile de la Madrid au puterea de a interveni direct în administrarea guvernului regional din Catalonia, obligându-l să renunţe la vot. În plus, Constituţia spaniolă prevede că ţara este indivizibilă.

Partidele pro-independenţă catalane au aprobat cadrul juridic necesar pentru înfiinţarea unui stat independent. Catalonia va putea declara independenţa în maximum 48 de ore de la aflarea rezultatului scrutinului. Şeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, a anunţat că nu va exista un prag minim pentru validarea referendumului, iar urnele de vot, buletinele de vot şi un recensământ electoral sunt pregătite.

Conform unor sondaje efectuate de CEO, agenţia pentru sondaje a Guvernului regional din Catalonia, 41% dintre catalani susţin independenţa, în vreme ce 49% ar prefera ca regiunea să rămână în componenţa Spaniei.

Regiunea autonomă Catalonia, a cărei capitală este Barcelona, contribuie cu o cincime la Produsul Intern Brut (PIB) al Spaniei.

Citește și: